Utcára vonulnak a munkavállalók

2006.06.29. 17:17
A hat országos szakszervezeti szövetség demonstrációt tart július 8-án a Képviselői Irodaház előtt annak érdekében, hogy a parlament ne szavazza meg a munkavállalókat jelentősen sújtó megszorító intézkedéseket, jelentették be a szervezetek vezetői csütörtökön, Budapesten. A hat szakszervezeti tömörülés az érdekegyeztetés hiányát, valamint a leginkább a lakosságot, a munkavállalókat és kisvállalkozókat radikálisan sújtó lépéseket nehezményezi, illetve hiányolja a hatékony reformokat és a feketegazdaság kifehérítését célzó lépéseket.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a demonstrációval az a céljuk, hogy a kormány a legnagyobb megszorító tételeket vonja vissza, mert indokolatlanul nagy terheket rónak a munkavállalókra. Úgy vélekedett, hogy a kormány az elmúlt négy év hibáit akarja a munkavállalók nyakába varrni. Az elnök hiányolta, hogy a kormány nem szól az intézkedések beláthatatlan következményeiről.

A demonstrációval kapcsolatban Borsik János elmondta, a kormányzati reakción múlik, hogy milyen további lépéseket terveznek a szakszervezetek, de alapvetően nem látnak garanciát arra, hogy nem lesznek újabb megszorító lépések. Borsik szerint az intézkedések a bértárgyalásoknál is jelentős konfliktusokhoz vezetnek majd.

Elhatárolják magukat

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke elfogadhatatlannak nevezte a közszférában tervezett jelentős leépítéseket, és azt, hogy ennek érdekében a kormány fellazítja az elbocsátás feltételeit. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elsősorban a feketegazdaság kifehérítését célzó lépéseket hiányolta, a gazdaság valós helyzetének eltitkolását pedig a kormány súlyos felelőtlenségének nevezte. Úgy fogalmazott: a demonstrációval sárga lapot adnak a kormánynak, ami egyelőre még nem piros lap.

Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke átgondolatlan javaslatcsomagnak nevezte az intézkedéseket, amely azokat sújtja, akik "megfoghatóak". Lengyel Zoltán, a Munkástanácsok Országos Szövetségének ügyvivője úgy vélte, hogy a kormány az érdekegyeztetés mellőzésével semmibe veszi a szakszervezeti partnerek véleményét, és felrúgja a megállapodásokat.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke igaztalan vádnak nevezte, hogy a szakszervezetek reformellenesek volnának. Úgy vélte, hogy a közszféra reformjára szükség van, de követelmény az, hogy az intézményrendszer színvonala magasabb legyen. A hat szövetség által közösen, a Képviselői Irodaház elé tervezett demonstrációval kapcsolatban elmondta: elhatárolják magukat a pártpolitikai és szélsőséges megnyilvánulásoktól.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön