Béla
13 °C
27 °C

Mélygarázs épülhet a Kossuth tér alatt

2006.11.21. 14:22
Nagy átalakulások előtt áll Budapest: a főváros az államnak átadja a Kossuth teret, hogy az mélygarázst építsen ott. Mérsékelhetik a belvárosi átmenő forgalmat is.

Együttműködési, partnerségi kapcsolatra törekszik egymással a fővárosi önkormányzat és az V. kerületi önkormányzat Budapest és a Belváros fejlesztése érdekében. Demszky Gábor főpolgármester és Rogán Antal polgármester egy belvárosi kávézóban tartott keddi tájékoztatón a kölcsönös egymásrautaltságot hangsúlyozta és a megoldásra váró kiemelten fontos kérdéseket részletezte.

Rogán Antal (Fidesz) a sürgős megoldásra váró kérdések között említette a közlekedési, a parkolási, a forgalomszervezési és a közterület-használati gondokat, valamint a térség arculatának javítását. Demszky Gábor a fővárosi önkormányzat legfontosabb belvárosi projektjeként említette a "Budapest Szíve" ingatlanfejlesztési elképzelést. Ezáltal, jórészt magántőke bevonásával a főpolgármesteri hivatal Károly körúti oldalán új épületszárnyat emelnének a jelenlegi ideiglenes park helyén, s egy mélygarázst is kialakítanának a hivatal udvara alatt, és átjárót is biztosítanának a Károly körúttól a Váci utcán át a Dunáig.

A főpolgármester szerint a 4-es metró Fővám téri és Kálvin téri állomásának építése, illetve a Szabadság híd felújításakor már bevezethetnek a térségben jelentős forgalomcsillapításokat. Demszky Gábor közölte, hogy a Kossuth teret átadja a fővárosi önkormányzat az államnak, hogy az mélygarázst építhessen alatta.

Kérdésekre válaszolva Rogán Antal elfogadhatatlannak nevezte, hogy teljes utcát, például a Perczel Mórt lezárják a belvárosiak előtt az amerikai, illetve az angol nagykövetség biztonságára hivatkozva. Hozzátette, hogy a nyugat-európai gyakorlathoz igazodva kell rendezni ezt a kérdést. A Kecskeméti és a Károlyi Mihály utcára utalva a politikus egyetértett azzal, hogy a realitás határán belül csökkentsék a Belvárosban az átmenő forgalmat. Változtatást sürget a polgármester azon a mai helyzeten is, hogy a Belvárosban sok közintézmény lefoglal magának parkolóhelyeket, s emiatt jelentős bevételtől esik el a két önkormányzat.