Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A kormány padlóra küldi Budapestet?

2000.12.14. 17:14
,,Ebben a ciklusban működőképes marad a főváros, ám ha ez a kormány marad hatalmon, 2002 után hamar bekövetkezik a csőd" - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester és győzelemre törő SZDSZ-elnök csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlésben kedden elfogadott fideszes módosító javaslatok miatt ugyanis évente 20 milliárd forinttal kevesebb jut a fővárosi önkormányzatnak, amellyel a kormány, Demszky szerint padlóra akarja küldeni a fővárost. A módosító javaslatokat beterjesztő fideszes Perlaki Jenő szerint azonban csupán a pénz átcsoportosításáról van szó, amellyel a kerületek járnak majd jobban. A főváros várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul a döntések felülvizsgálatáért.
Demszky Gábor főpolgármester szerint az Országgyűlés által kedden elfogadott három fideszes módosító javaslattal a kormány az utolsó fillérig elvonja a fővárostól a szolgáltatásokhoz nélkülözhetetlen forrásokat, amelyek idővel a Budapest ellehetetlenítését eredményezik majd. A keddi döntések miatt ugyanis évente 20 milliárd forinttal kevesebb pénz jut a fővárosi önkormányzatnak-jelentette be a főpolgármester csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Budapest ebben a ciklusban nem megy csődbe

Demszky Gábor
Ennek eredményeképpen nem jut majd pénz például az iskolák és kórházak felújítására, nem vásárolhatók meg a szükséges életmentő eszközök, nem építhető tanterem, tornaterem, nem lesz pénz az utak és hidak rekonstrukciójára - festett sötét képet a jövőről Budapest első embere. Demszky hangsúlyozta, hogy a ciklus végéig a főváros működőképes marad, ám ha ez a kormány a következő választások után is hatalmon marad, a csőd hamar bekövetkezik majd. Arra a kérdésre, vajon a fenti hiányt nem lenne-e ésszerű a tervezett 4-es metróra szánt keretből pótolni, Atkári János, a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a metróberuházás felfüggesztése hatvanmilliárdos veszteséget okozna a fővárosnak. Ezenkívül a metróper is fordulatot vehetne, a beruházás halasztásával ugyanis az önkormányzat is, az államhoz hasonlóan szerződést szegne.

A kerületek kapnának többet

Az Országgyűlésben elfogadott módosító javaslatok egyike arról rendelkezik, hogy az önkormányzati bevételekből a kerületeknek legalább hetven, illetve hatvan százalék jut majd. A fővárosi önkormányzat a döntést azért nehezményezi, mert szerintük az önkormányzati törvény rendelkezése szerint a fővárosi és a kerületek közötti elosztásnak a ténylegesen gyakorolt feladat- és hatáskör arányában kell megvalósulnia, a hetven-harminc, illetve hatvan-negyven százalékos arány pedig nem felel meg a valódi munkamegosztásnak.. Ez a módosítás 12 milliárdjába kerül a fővárosnak.

Demszky: nincs veszélyben a fővárosi koalíció
Demszky Gábor szerint nincs veszélyben a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció, s indokoltnak tartja azt is, hogy a várost érintő ügyekben ezután az SZDSZ-frakció vezetése nélküle egyeztet az MSZP-vel. Elmondta, hogy ezt a lépést az ő tehermentesítésére kezdeményezte az SZDSZ-frakció vezetése. Hozzátette: azokban az ügyekben, amelyek helyben rendezendőek, a frakcióvezetésnek kell megegyeznie az MSZP-vel. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője minden esetre meglepőnek nevezte, hogy a főpolgármester a főváros első embereként nem kíván részt venni a város ügyeiről határozó koalíciós egyeztetéseken. Németh Erzsébet hozzátette, természetesen nem kívánnak beleszólni abba, hogy az SZDSZ-frakció, amelynek tagja a főpolgármester is, kit jelöl ki a szocialistákkal való egyeztetésre. Azt azonban elvárják, hogy az SZDSZ-frakció vezetésével való megállapodásukhoz a főpolgármester is tartsa magát, illetve hogy a közös kompromisszumos döntést a főpolgármester fogadja el.
Egy másik módosítás szerint a fővárosi önkormányzatot az illetékhivatal bevételeinek, az eddigi ötven százalékkal szemben jövőre csupán a harminc százaléka illeti meg, a maradék hetven százalékról pedig a központi újraelosztás rendelkezik majd. Ez Atkári János főpolgármester-helyettes becslése szerint körülbelül 5 milliárdnyi kiesést okoz majd az önkormányzatnak. Az előterjesztő Perlaki a szegényebb megyékkel való szolidaritással magyarázta az elvonást, indoklása szerint ugyanis lakosságarányosan a főváros tavaly kétszer többet költött egy-egy lakóra, mint a vidéki önkormányzatok. Az Országgyűlés elfogadta ezeken kívül azt az úthálózat fejlesztésére és karbantartására vonatkozó indítványt is, amely további ötmilliárd mínuszt jelent a főváros kasszájában.

Perlaki szerint csupán ,,átcsoportosítottak"

A fenti módosító indítványokat benyújtó Perlaki Jenő az Indexnek elmondta, hogy a keddi döntésekkel nem járt rosszul a főváros, ugyanis csupán a pénz olyan átcsoportosításáról van szó, amellyel a kerületek járnak majd jobban. A fideszes képviselő szerint egyébként is felesleges dramatizálni a helyzetet, az átcsoportosítás ugyanis a Fővárosi Önkormányzat költségvetésének csupán a három százalékát érinti.

Demszkyék azonban nem így gondolják, és mivel szerintük a kétharmados önkormányzati törvényt a feles költségvetési törvénnyel módosítani alkotmányellenes, várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordulnak majd a döntések felülvizsgálatáért. A költségvetési törvényről december 18-án szavaz az Országgyűlés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!