Szilárda
-4 °C
3 °C

Demszky szerint az 'Orbán-Torgyán Kft.' megbukott

2000.11.20. 23:15
Az SZDSZ, illetve általában a magyar politika jövőjéről fejtette ki véleményét hétfőn este, vitafórum keretében Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, az SZDSZ elnökjelöltje, valamint Tölgyessy Péter, a párt volt elnöke, jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő. A Baló György újságíró által vezetett beszélgetésre zsúfolásig megtelt a Marczibányi téri művelődési ház.
Demszky Gábor azon az állásponton volt, hogy pártelnökké választása esetén az SZDSZ elérheti azt a 15 százalékot, amellyel pártja "középen tarthatja a kormányrudat".

Demszky Gábor, Tölgyessy Péter
és Baló György
Célkitűzésének azt nevezte, hogy "az SZDSZ leváltsa a kétpártrendszert", ami véleménye szerint "alig jobb, mint az egypártrendszer, és ciklusonként más zsákmányszerző csoport hatalomra kerülését jelenti".

Szavai szerint "az Orbán-Torgyán korlátolt felelősségű társaság" megbukott, ennek a koalíciónak nem lehet jövője, a Fidesz legfeljebb a MIÉP segítségével tarthatja meg hatalmát, az MSZP-nek viszont - álláspontja szerint - saját "szélsőségeivel", a Munkáspárttal és a baloldali tömörüléssel kell egyezkednie.

Bejelentette: ha a Munkáspárt vezetője vendégként részt vesz az MSZP kongresszusán, akkor az SZDSZ nem fogadja el a meghívást.

Meglátása szerint egyébként az MSZP távol áll nem csak a nyugati szociáldemokráciától, hanem a baloldali értékektől is.

A főpolgármester a szocialistákat "a nagytőke és a szakszervezeti lobbi pártjaként" jellemezte, amely "ellenzékben is olyan, mintha hatalmon lenne, mert mindenhol ott van".

'A kormánypárt megbünteti az ellenzéki városokat'

Demszky Gábor
.. a jelenlegi kormánypárt megbünteti az ellenzéki vezetés alatt lévő városok lakóit.
Kifejtette: a fővárosban is az SZDSZ dolgoz ki szociális programokat, az MSZP akkor jön izgalomba, ha "igazgatótanácsi tagságokról, igazgatói kinevezésekről" van szó.

A Fideszt bírálva Demszky Gábor azt az álláspontot fejtette ki, hogy a jelenlegi kormánypárt megbünteti az ellenzéki vezetés alatt lévő városok lakóit.

'Komcsizás, árokásás és ideológiai hülyeségek'

Ez olyan őrültség, amibe Orbán Viktor bele fog bukni - vélekedett.

Emellett azt rótta fel a Fidesznek, hogy nem hajtja végre a szükséges reformokat az egészségügy, az adórendszer, vagy az önkormányzatok finanszírozása területén, ehelyett "komcsizás, árokásás és ideológiai hülyeségek" folynak.

Demszky Gábor és Tölgyessy Péter
Demszky Gábor közölte: antidemokratikusnak és antiliberálisnak tartja a Fidesz vezetését, ezért Orbán Viktorral vagy Kövér Lászlóval nem tudna együttműködni, Dávid Ibolyához és Szabó Ivánhoz hasonló személyiségekkel viszont igen.

A főpolgármester - a beérkezett jelölések alapján - arra számít, hogy nyolcvan-kilencven százalékos többséggel választják meg az SZDSZ elnökévé.

Kérdésre válaszolva a politikus "saját titkának" nevezte, hogy a választások második fordulója előtt kinek a javára léphetnek vissza a szabad demokrata jelöltek - hangsúlyozva, hogy az első fordulóban mind a 176 választókerületben önállóan indulnak.

'Kicsi, vagy annál esetleg egy kicsit nagyobb párt'

Tölgyessy Péter egyetértett azzal, hogy Demszky Gábor megválasztásával megerősödik az SZDSZ, meglátása szerint azonban akkor is "kicsi, vagy annál esetleg egy kicsit nagyobb" párt marad.

Tölgyessy Péter
Demszky Gábor megválasztásával megerősödik az SZDSZ.
A politikus úgy vélte: az SZDSZ-nek továbbra sem lesz más választása, mint hogy az MSZP erőterében maradjon, a szocialistákkal kötött szövetség nélkül ugyanis legfeljebb egy-két választókerületben győzhetnek, ami a magyar választási rendszerben lehetetlenné teszi a jelentős párttá válást.

Véleménye szerint emellett Demszky Gábor jelenlegi támogatói is ellene fordulnának, ha a választások második fordulójában a szabad demokraták nem lépnének vissza, amennyiben ennek alternatívája Orbán Viktor kormányon maradása lenne.

Az MSZP egyedül is abszolút többséget szerezhet

Tölgyessy Péter mindazonáltal úgy látja: jelenleg annak van a legnagyobb esélye, hogy az MSZP egyedül is abszolút többséget szerez.

Tölgyessy Péter
Egy Horn Gyula vezetette kormány nem tudta volna úgy kézben tartani a költségvetési politikát, mint a Fidesz.
Hangsúlyozta: sok mindenben nem ért egyet a Fidesz politikájával, a politizálást azonban csak az MSZP erőterén kívül tudja elképzelni.

Véleménye szerint sok eltúlozottan negatív vélemény is elhangzik a Fideszről.

Egy Horn Gyula, vagy más szocialista politikus által vezetett kormány nem tudta volna úgy kézben tartani a költségvetési politikát, mint ahogy a Fidesz tette, az európai integrációs politikában sem történtek végzetes hibák, a NATO-ban pedig Magyarország lett a legnépszerűbb szövetséges, miközben a Milosevic elleni háború alatt a szocialisták kétértelmű megnyilatkozásai kormányon a görög pozícióba sodorták volna az országot - fejtette ki.

Egymillió szavazó csalódhatott a Fideszben

Tölgyessy Péter megítélése szerint közel egymillió olyan szavazó lehet Magyarországon, aki csalódott a Fideszben, az MSZP viszont túl távol áll tőle.

Tölgyessy Péter a Fidesz legnagyobb hibájának a - szavai szerint - "kreatív jogszabály értelmezést", illetve a parlamentarizmus kiüresítését nevezte.

Úgy látja azonban: ezek a jelenségek nem a demokráciát, hanem a Fideszt veszélyeztetik, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen politikát folytató pártok vereséget szoktak szenvedni.

Tölgyessy Péter - Demszky Gáborral ellentétben - nem lát esélyt a Fidesz és a MIÉP koalíció-kötésére, mivel megállapítása szerint Orbán Viktor pragmatikus politikus, aki tudja, hogy az országban a nyugathoz történő csatlakozás iránt van a legjelentősebb igény.

A MIÉP megerősödésére csak abban az esetben számít, ha a jobboldali szavazók elkönyvelnék Orbán Viktor biztos vereségét, ellenkező esetben ugyanis - álláspontja szerint - a Fidesznél összpontosulnak majd a jobboldali szavazatok, és a MIÉP akár ki is eshet a parlamentből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!