Demszky elvonta helyettese hatáskörét

2000.04.27. 15:50
Az Index értesülései szerint Demszky Gábor belső intézkedéssel megvonta Vajda Pál szocialista párti főpolgármester-helyettes jogkörét, így Vajda nem dönthet informatikai ügyekben. A fővárost irányító koalíción belül ez komoly nézeteltéréseket okozott, s a városüzemeltetésért felelős Vajda területén megszűnt a politikai egyeztetés, vagyis ilyen ügyeket nem tárgyal a Városházát irányító kabinet. Ugyanakkor értesüléseink szerint mindez nem veszélyezteti a fővárosi SZDSZ-MSZP-koalíció létét, mivel a két frakcióvezető folyamatosan tárgyal egymással.
Demszky intézkedését a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt (FKF) és az Elmű Rt. között létrejött, a jelzőlámpák földalatti hálózatát védő csőrendszer hasznosítására vonatkozó szerződés váltotta ki. A szerződésben ugyanis az Elmű jogot kopott a csőrendszer üzleti célú, távközlési hasznosítására is, ami a Városháza vezetői szerint kárt okoz a fővárosi önkormányzatnak, hiszen így nem értékesítheti meglévő kapacitásait szabadon. Demszky Gábor csütörtökön be is jelentette, hogy a főváros pert indít az ügyben az Elmű Rt. ellen. Vajda Pál televíziós nyilatkozata szerint pedig "korrekt vizsgálatnak kell tisztáznia az esetet, mert amit a politika összehordott, az nevetséges".

Vajda Pál korábban elismerte a felelősségét, igaz, cáfolta, hogy ő kényszerítette volna az FKF Rt.-t a megállapodás aláírására. A Népszabadság húsvét előtt felvetette azt is, hogy az ügybe belebukhat a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a napirendről folytatott vitában elutasította Tirts Tamás (Fidesz) indítványát, hogy hivatali fegyelmi vizsgálatot indítsanak a kábelközmű-alagút hasznosításáról az FKF Rt. és az Elmű Rt. között létrejött szerződés miatt.

Az ellenzéki frakcióvezető szerint a vizsgálatnak főként azt kellene tisztáznia, hogy Vajda Pál főpolgármester-helyettes (MSZP) szándékosan vagy gondatlanul okozott-e kárt a főváros számára hátrányos szerződéssel - adta hírül az MTI.

Németh Erzsébet (MSZP) frakcióvezető visszautasította a fideszes politikus feltételezéseit és javaslatát. Úgy vélte, hogy az egy hete megkezdődött hivatali vizsgálat lezárásáig, nem szerencsés ez a vádaskodás.

Az Index által is megszerzett előterjesztésében Demszky Gábor beszámol arról, hogy a Főpolgármesteri Hivatalt érintő vizsgálat indult a főjegyző vezetésével. A hivatali vizsgálathoz szükséges program véglegesítés előtt áll, és folyamatban van a szükséges iratok összegyűjtése. A procedúra a főpolgármester tájékoztatása szerint három hetet vesz igénybe, ennek eredményéről májusban számolhatnak be.

Időközben lezárult a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. belső vizsgálata, amelyet a társaság felügyelőbizottsága is kezdeményezett, s amelyről Demszky szerint ugyancsak májusban tájékoztatják a Fővárosi Közgyűlést.

Demszky Gábor arról is tájékoztatta a Fővárosi Közgyűlést, hogy az eddigi egyeztetések eredményeként kidolgoztak egy új megállapodástervezetet az Elmű Rt. és az FKF Rt. számára, ám a további tárgyalások megtorpantak, mivel az Elmű Rt. Demszky szerint ,,olyan rendelkezések beépítését szorgalmazza a megkötendő megállapodásba, amelyek nem jog-, illetve szabályszerű keretek között, az önkormányzat érdekeit sértő módon biztosítanának jogosultságot az Elműnek."

Vajda Pál korábban elismerte a felelősségét
A fővárosi MSZP és az SZDSZ hatéves koalíciós együttműködése óta először fordult elő, hogy városvezetői koalíciós egyezetés nélkül kerülnek a csütörtöki Fővárosi Közgyűlés elé az előterjesztések - tudta meg az MTI fővárosi képviselőktől. A koalíciós viszony az informatikai közmű-kábelhálózat hasznosításáról az Elmű Rt.-vel aláírt szerződés körüli bonyodalmak miatt vált feszültté.

Az MTI híre szerint a kialakult helyzet miatt inog az MSZP-SZDSZ koalíció a városházán, ahol Demszky Gábor gyakorlatilag egy hónapja kisebbségben kormányoz. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője az MTI érdeklődésére ez ügyben nem nyilvánított véleményt. Tirts Tamás, a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció vezetője határozottan cáfolta azt a felvetést, miszerint az SZDSZ és a Fidesz között megbeszélések zajlanának a két fél szorosabb együttműködéséről.

Az Index értesülései szerint a Vajda Pál hatáskörébe tartozó ügyekben valóban megszűnt az egyeztetés a fővárosi koalícióban, ugyanakkor például a másik MSZP-s főpolgármester-helyettes, Schiffer János szakterületén továbbra is együttműködnek a szocialista és a szabaddemokrata várospolitikusok.