Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Demszky kártérítési perekre szólítja fel a budapestieket

2002.07.04. 11:35
Törvénytelen politikai provokációnak tartja Demszky Gábor az Erzsébet-híd lezárását. A főpolgármester szerint a demonstrálók akciójukkal nem a kormánypártoknak, hanem a budapestieknek okoztak károkat.
"Mélyen elítélem és a budapestiek nevében visszautasítom a mai politikai akciót" - reagált az Erzsébet hídon történtekre Demszky Gábor főpolgármester. Szerinte ez az előre eltervezett zavarkeltés jelentős károkat okozott a Budapesten élőknek és az itt dolgozóknak.

Az Erzsébet-híd elfoglalói nem a kormánypártoknak okoztak kárt, hanem annak a több tízezer budapestinek, akiknek szabadságát korlátozták, akiknek órákat vettek el az idejükből és ezzel pénzt húztak ki a zsebükből. Ezért arra szólította fel azokat a budapestieket, akiknek kárt okoztak, hogy kártérítési perekkel szerezzenek jóvátételt az elszenvedett sérelmekért.

Demszky egyeztetett a belügyminiszterrel - aki megtette az általa szükségesnek ítélt lépéseket -, és arra kérte Budapest rendőrfőkapitányát, hogy folyamatosan tájékoztassa a helyszínen történtekről.

A mostani hídlezárás nem tekinthető polgári engedetlenségnek, ez törvénytelen politikai provokáció. A tiltakozás mindenkinek joga, és megvannak a polgári eszközei. A szándékos károkozás azonban nem ilyen. Demszky nem tartja lényegesnek, hogy vele mi történt a hídon, mert politikus, akinek többet kell elviselnie.

Budapestieknek azonban nem kell és nem is szabad elviselniük, hogy bárki politikai célból megpróbálja megbénítani a várost. Ezért elvárja, hogy minden felelős politikus határolódjon el a szélsőjobboldal szégyenteljes akciójától. A főpolgálmester kijelentette, hogy a történtekért azokat terheli a felelősség, akik a választások óta folyamatosan igyekeznek megkérdőjelezni a választási eredményeket.