Piroska
-1 °C
5 °C

A Fidesz vizsgáltatja a Demszky-tornádót

2004.06.16. 17:54
A fővárosi Fidesz jogi szakértőkkel vizsgáltatja, milyen intézkedéseket lehet tenni a főpolgármester pánikkeltő bejelentéseivel szemben. Az ellenzéki párt szerint Demszky Gábor "önös érdekből" a budapestiek szavazási hajlandóságát akarta gyengíteni a tornádóveszélyről szóló bejelentésével.
A fővárosi Fidesz közleményben jelezte, hogy jogi szakértői már vizsgálják Demszky Gábornak a választások előtt két nappal kiadott közleményét, amelyben azt ajánlotta a fővárosiaknak, hogy az "ismét várható tornádóerejű vihar" miatt, ha tehetik, maradjanak otthon.

Félelmet gerjesztett

A Kupper András Fidesz-frakcióvezető által szignált közleményben állítása szerint "Demszky Gábor tényadatok hiányában adta ki közleményét, noha mint főpolgármesternek kizárólag ellenőrzött, információkon alapuló híreket lenne szabad továbbítania". A Fidesz ezért igazolva látja, hogy, Demszky "önös politikai érdektől vezérelve próbálta -sikertelenül - gyengíteni a fővárosi polgárok 2004. június 13-ai szavazási hajlandóságát" félelmet gerjesztve a vihar hírével.

Szakértők vizsgálják

A Kupper-nyilatkozat szerint a rémhírterjesztés büntetendő, ezért a párt vizsgáltatja, milyen intézkedéseket lehet tenni a főpolgármester pánikkeltő bejelentéseivel szemben. "Az Országos Meteorológiai Szolgálat álláspontja szerint tornádót csak érkezése előtt 1-2 órával lehet előre jelezni" - írja a Fidesz hozzátéve, hogy furcsálják az Országos Választási Bizottság a főpolgármester tornádóra vonatkozó közleményével kapcsolatos érdektelenségét.

Fokozott készültség

Mint emlékezetes, Demszky Gábor 11-én pénteken adott ki egy közleményt, amelyben azt írta: "Az előrejelzések szerint a mai napon ismét tornádóerejű vihar várható Budapesten. Ma reggel felkértem a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokságot, hogy fokozott készültségben álljon készenlétben a viharkárok elhárítására". A reggeli bejelentés után több órával végül maga a főpolgármester nevezte különösebb magyarázat nélkül "teljes félreértésnek" a budapest.hu-n is közzétett felhívást.