Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Demokrácia tévé egymilliárdért

2003.06.03. 10:10
Ősszel akár már meg is kezdheti működését a közszolgálati televízió új, a parlamenti ülésekről és "nagyobb pártrendezvényekről" beszámoló csatornája. Az egymilliárdos költségű "Demokrácia" csatorna akár hatvanezernél is több embert érdekelhet, bár azt még nem tudni, az ország negyven százalékánál nagyobb területen elérhető lesz-e. A "közéleti csatorna" ötlete "csupán terv" - reagált a Hírlap értesüléseire az MTV hírigazgatója.
Október 23-án kezdheti meg a működését a Magyar Televízió új, munkacíméne Demokráciának elnevezett parlamenti csatornája, értesült a Magyar Hírlap. Az egymilliárd forintos működési költséget a tervek szerint fele-fele arányban állná a forráshiányos köztévé és az Országgyűlés. A "közéleti cstorna" ötlete "továbbra is terv csupán" - reagált a Hírlap értesüléseire Rudi Zoltán, az MTV hírigazgatója az MTI-nek.

Hatvanezernél több nézőre számítanak

Az "Országgyűlés hivatalos fóruma" a parlamenti és bizottsági viták vágatlan közvetítése mellett a nagyobb pártrendezvényekről is beszámolna, írja a Hírlap. A Szonda Ipsos az Országgyűlés kérésére készített felmérése szerint egy ilyen típusú csatorna némileg nagyobb nézettségre számíthat a parlamenti közvetítések jelenlegi 50-60 ezres nézőtáboránál.

A házelnök kabinetfőnöke még korainak tartotta, hogy részletesen beszéljen a Demokrácia csatornáról, mivel az előkészítés még csak korai szakaszban tart. Az Országgyűlés elnöke csak abban az esetben támogatná a műsor elindítását, ha az mind jogilag, mind műszakilag és anyagilag is rendezett, nyilatkozta Wéber Attila a Magyar Hírlapnak. Nem született döntés arról sem, hogy kábelen, vagy a lakosság alig negyven százalékához elérő műholdon sugározzák a közvetítéseket.

Közszolgálat, kereskedelmi pénzekből

A Demokrácia csatorna nem előzmények nélküli, Németországban a két közszolgálati csatorna tart fenn hasonló műsort, az Egyesült Államokban a műsorszolgáltatók szövetsége a tagok reklámbevételeiből finanszírozva közösen üzemelteti a Kongresszus üléseit közvetítő C-Span kábeltévét. Hasonló műsor működött a hét végéig Montenegróban is, a volt jugoszláv tagállamban az ellenzék bojkottal fenyegeti a parlamenti munkát a parlamenti közvetítések felfüggesztése miatt.