Újpest beperelte a fővárost

2000.07.28. 12:50
Derce Tamás újpesti polgármester polgári peres eljárást kezdeményezett a fővárosi önkormányzat ellen, mivel az birtokháborítást követ el - mondta az Indexnek adott nyilatkozatában a IV. kerület első embere. A főváros ugyanis nem hajlandó hosszú évek óta lefedni az észak-pesti szennyvíztisztóművet, s ezzel mérgezi a környék levegőjét. Derce információi szerint a helyben lakók már büntetőfeljelentést is tettek ugyanebben az ügyben.

Derce Tamás
Derce Tamás: pert kezdeményez szeptemberben a főváros ellen.
A polgármester tájékoztatta az Indexet arról is, hogy ő maga ismeretlen tettes ellen adott be feljelentést, miután a rákospalotai szemétégető dioxinnal és más, egészségre súlyosan veszélyes anyagokkal szennyezi a XV. és IV. kerületi lakosokat. Derce nem titkolta, hogy a kormánnyal sem ért egyet több kérdésben, így például törvénytelenül vontak el a fővárosi és a kerületi önkormányzatoktól költségvetési pénzeket, és bírálta Derce a Nemzeti Színházzal kapcsolatos elképzeléseket is.

A szennyvíztisztító és a szemétégető ügye mellett egy harmadik eljárást, újabb pert kezdeményez szeptemberben Derce Tamás a főváros ellen, mivel a Demszky Gábor vezette Főpolgármesteri Hivatal állag- és értékromlást idéz elő az újpesti önkormányzat telkein. A hármas (,,kék") metró meghosszabbításának nyomvonalán lévő telkekről van szó, amelyek gyakorlatilag eladhatatlanok amiatt, hogy a főváros ide tervezi az észak-déli metró további szakaszát.

Az utolsó szocialista beruházás

Dercét az bőszítette fel különösen az ügyben, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nemrégiben levélben értesítette: a következő 15 évben még a téma napirendre tűzését sem tartja valószínűnek. Így az építési korlátozások továbbra is fennmaradnak a területen, anélkül, hogy bármiféle beruházás történne a környéken.

Derce hozzátette: a főváros terveit jól mutatta, hogy a Káposztásmegyer I. és a Káposztásmegyer II. lakótelepek közötti új végállomással tervezett hármas metró helyett nemrégiben a 14-es villamos vonalát hosszabbították meg.

A 14-es villamos ügyét egyébként Derce a szocialista idők utolsó beruházásának tartja, hiszen itt olyan területre fektették a síneket, amelyek nem voltak az építtetők tulajdonában. A földeket ugyanis egy termelőszövetkezettől vásárolták a beruházók, s a nevesített tulajdonosok hozzájárulása nélkül kezdték meg a kivitelezést. A földtulajdonosok ezért most a fővárosi és az újpesti önkormányzatot egyaránt perlik.

Cselédlányok és peremkerületek: megerőszakolják őket

Derce Tamás szerint az észak-pesti szennyvíztisztító esete jól példázza, hogy a főváros ,,úgy bánik a külső kerületekkel, mint egy cselédlánnyal: akkor erőszakolja meg őket, amikor akarja". A főváros ugyanis éveken át azt bizonygatta, hogy egy bőrgyártó cég miatt van elviselhetetlen bűz a telep környékén, azóta viszont a polgármester szerint bebizonyosodott, hogy a szennyvízkezelő a felelős a nyáron szinte elviselhetetlen szagért az újpesti Duna-part környékén.

Éppen ezért tettek feljelentést az ügyben a lakók, és ezért perelte be nemrégiben a IV. kerületi önkormányzat a fővárost. A polgármester azt sem tartja kizártnak, hogy - ha az alperes nem tesz hathatós intézkedéseket, vagyis nem fedi le a telepet -, akkor bezáratja a bíróság a tisztítóművet.

Az újpesti polgármester maga is tett egyébként büntető feljelentést, igaz, egy másik ügyben: a szemétégetőről van szó, amely Rákospalotán van ugyan, de több kilométeres körzetben szennyezi a levegőt. Rendkívül magas a dioxin- és más károsanyag-kibocsátása a létesítménynek. A polgármester ugyan tudja, hogy állami hozzájárulással 2002-ben megkezdődik a létesítmény füstgázmosójának építése, ám szerinte ez megkésett időpont, mielőbb szükség lenne a füst szűrésére.

Hol épülnek az új Duna-hidak?

Az újpesti polgármester nem titkolta, hogy nem csupán a fővárossal vannak problémái. Egyelőre nem bizonyos, hogy hol épül például az Árpád hídtól északra tervezett új dunai közúti átkelőhely. Felmerült az M0-s híd megvalósítása, amely állami feladat lenne. Ugyanakkor az úgynevezett aquincumi híd is szóba került, amelyet inkább a főváros javasol.

Ez Derce szerint azért jönne kapóra a város központi vezetésének, mert az óbudai (leendő) hídfőnél, a Mocsarasdűlőnél óriási területei vannak a fővárosnak, amelyek jelentősen felértékelődnének, ha a meglévő vasúti összekötő híd mellett egy közúti létesítmény is megépülne.

Derce szerint itt az a probléma, hogy a főváros szinte kizárólag az óbudai oldalon végez hatásvizsgálatokat - ahol szerinte nincsenek nagyobb gondok -, ellenben figyelmen kívül hagyja a tervezésnél az újpesti problémákat. A IV. kerületben ugyanis óriási problémákat okozna a hídról levezető utak forgalma: egyrészt a gépkocsiáradat az Árpád útra terhelődne, másrészt pedig néhány helyen hét méterre a lakóházaktól épülne meg a felvezető szakasz, amely szinte ,,telibe találna" egy hatvanlakásos pontházat a Váci út és az Árpád út találkozásánál.

Derce szerint ezt a problémát csak az úgynevezett ,,Munkáskörút" megépítésével, az M3-as és a Duna-part közötti haránt irányú út megvalósításával lehetne megoldani.

Törvénytelen kormányhatározatok

A kormányzattal kapcsolatos problémákról szólva megemlítette, hogy szerinte a Nemzeti Színház 15 milliárdos kiadásait másra is el lehetne költeni - még a kulturális ágazaton belül is. Például teátrumok felújítása, korszerűsítése, esetleg a színészek helyzetének javítása is szóba kerülhetne. Ugyanakkor hozzátette: a főváros sem játszott pozitív szerepet az ügyben, különösen az Erzsébet téri gödör hasznosítását ítélte meg negatívan az újpesti polgármester.

Ugyancsak bírálta Derce, hogy az önkormányzatoktól törvénytelenül, csupán egy sebtében meghozott kormányhatározattal vettek el tavaly és idén is jelentős összegeket, amelyeket az árvízkárosultak megsegítésére, a bajbajutott önkormányzatok támogatására használtak fel.

Derce szerint ez Újpestnek tavaly 70, idén 90 millió forintos elvonást jelentett. A polgármester nem azt sérelmezte, hogy a rászorulókat segíti a kormány, hanem a módszert bírálta. A költségvetési törvényt ugyanis egy alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányhatározattal módosította a kabinet, amely egyszerűen jogellenes - jelentette ki. Derce hozzátette: Újpest a maga erejéből egyébként ezen felül is támogatta az árvízkárosultakat, méghozzá ötmillió forinttal.

A polgármester végül szólt arról a szervezetről, amely az ő kezdeményzésére jött létre néhány évvel ezelőtt. A Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségéről van szó, amelyet az újpesti politikus szerint ma már ,,opportunista", vagyis túlzottan engedékeny erők irányítanak. Ez a szerinte ma már megalkuvó képvilőtestületek és önkormányzatok által vezérelt szervezet nem tölti be eredeti szereopét, a peremkerületek érdekeinek megfelelő érvényesítését - a fővárossal szemben, amit a város központi vezetése ki is használ.