Emília
18 °C
26 °C

Diákhitel jövőre, egészségügyi bérjuttatás még az idén

2000.11.21. 19:09
Szeptember elsejétől alanyi jogon jár a felsőoktatásban tanulóknak évi 210 ezer forint diákhitel, amit a teljes tanulási időszak alatt igénybe lehet majd venni - döntött keddi ülésén a kormány. Még az idén hozzájuthat 41 ezer egészségügyi dolgozó a bruttó hatvanhétezer forintos egyszeri bérjuttatáshoz, ezt az összeget azok kapják, akik júliusban hiába várták a külön pénzt. Arról is döntés született, hogy magántőkéből épül újjá a Budapest Sportcsarnok, amit az Index információi szerint Demján Sándor cége építhet fel.
Pokorni Zoltán alanyi jogon nyújt hitelt a diákoknak
A következő tanévtől évi 210 ezer forintos diákhitelt igényelhet bármely felsőoktatási intézmény hallgatója, függetlenül attól, hogy önköltséges, vagy államilag finanszírozott képzésen vesz részt - jelentette be a keddi kormányülést követő tájékoztatón Pokorni Zoltán, oktatási miniszter. A hitel felvételéhez semmilyen fedezetre nincsen szükség.

A hazánkban eddig példa nélkül álló hitelkonstrukciónak nem lesz konkrét futamideje, így a törlesztő részlet sem lesz fix. A hitel folyósítására feláll majd a Diákhitel Intézet, amely várhatóan részvénytársasági formában működik majd. A hiteleket kereskedelmi bankok folyósíthatják, melyekre száz százalékos garanciát vállal az állam. A hitel odaítélésének egyetlen feltétele a tanulói jogviszony igazolása lesz.

Pokorni szerint 5-10, de akár 20-35 éves futamidő is elképzelhető majd. A diákoknak leendő fizetésük hat százalékát kell majd törlesztésre fordítaniuk. A hitel kapcsán 13-14 százalékos kezelési költséggel kell számolni. Megjegyezte: a diákhitel inflációkövető lesz, és azzal számolnak, hogy az új lehetőséggel a diákok mintegy 20 százaléka fog élni az első évben. Tájékoztatása szerint jelenleg több mint 270 ezer hallgató vesz részt a felsőoktatásban. Pokorni az Index kérdésére nem tudta megmondani: mikor alakul meg a részvénytársaság, mekkora alaptőkével és kinek a vezetésével. Beszámolt arról is, hogy a hitel beszedése az APEH feladata lesz.

41 ezer egészségügyi dolgozó bruttó 67 ezer forintos juttatása

A kormány határozott arról is, hogy még az idén kifizeti az egészségügyi dolgozóknak az egyszeri bérjuttatásra szánt 15 milliárdos keretből megmaradt 5,1 milliárd forintot. A kabinet figyelembe vette a júliusi juttatás kapcsán érkezett észrevételeket, és úgy határozott, hogy egyhavi alapilletményüknek megfelelő juttatásban részesüljenek a betegség, a terhességi-gyermekágyi segély, gyes, gyed, katonai szolgálat, nyugdíjazás miatti felmentési idejüket töltő tartósan távollevők.

Mindazok, akik azért maradtak ki a juttatásból, mert az önkormányzatokon vagy más egészségügyi intézményen keresztül kapják a finanszírozást, de az OEP-pel nem volt szerződésük, az ÁNTSZ köztisztviselői, a nem közvetlen betegellátást végző, de az egészségügyi ellátásban résztvevő kis létszámú intézmények, valamint a társminisztériumok egészségügyi ellátásában résztvevő dolgozói is.

Egyszeri juttatásban részesülnek - a biztosítottak számával arányosan - a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi szolgálatok, valamint személyenként azonos összeget kapnak az állami és önkormányzati fekvőbeteg intézmények alacsony jövedelmű, több műszakban dolgozó ápolói és a mentőszolgálat kivonuló állománya. Borókai Gábor kormányszóvívő tájékoztatása szerint az újabb körben 41 ezer egészségügyi dolgozó részesül átlagosan bruttó 67 ezer forintos juttatásban.

Emelkedő nyugdíjak

A kabinet megerősítette azt a korábbi állásfoglalást, hogy január elsejével a törvény alapján előírtnál nagyobb mértékben, 7,3 százalék helyett 10,3 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak. Ez azt jelenti, hogy január elsejétől 2,8 millió idős ember átlagosan 3450 forinttal kap többet.

A Budapest Sportcsarnok magántőkéből épül fel

Döntöttek arról is, hogy 191, 3 millió forinttal enyhítik a BS-tűzben érintett vállalkozók közül azt a 184 kereskedőt, akivel sikerült megegyeznie az Ifjúsági és Sport Minisztériumnak. A többi károsult várhatóan peres úton rendezi követeléseit. Szentesítették a miniszterek Orbán Viktor és Solt Pál azon megállapodását, hogy a helyi bíróságok összességében 510 millió forintot kapnak a helyi bírák tíz százalékos kötelező pótlékára.

A Budapest Sportcsarnok magántőkéből épül fel - jelentette be Borókai Gábor. Az összesen 23 milliárdos építkezés költségeinek felét kell csak a kabinetnek állnia, ezt az összeget tíz év alatt kell majd kifizetni.

Borókai elzárkózott attól, hogy megnevezze a nyertes cég nevét, az Index azonban úgy tudja: Demján Sándor cége építheti újra fel a Budapest Sportcsarnokot. A 12 ezer férőhelyes csarnok felépítéséhez nem használják a leégett BS alapjait, hanem egy teljesen új, korszerű létesítményt építenek.