Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Térképrajzolás, szórólapozás a nyári szünetben

2005.06.26. 15:10
Az irodai munkák a legnépszerűbbek a diákok között. Csak szerződéssel védett munkahelyeket ajánlanak a szakemberek a nyáron dolgozni akaró diákoknak. Magyarországon évente átlagosan 180 ezer diák vállal alkalmi munkát.
Minden munkára van elég jelentkező nyáron, mondta el Répássy Zoltán, a Fürge Diák illetékese. A diákmunkaszezon elindulásával kapcsolatban elmondta, hogy a legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle irodai munkák. Ahogy Répássy fogalmazott, a nyár a rendrakás ideje a cégeknél, ezért ilyenkor gyakran keresnek diákokat iratlefűzésre, adatrögzítésre, vagy fénymásolásra. A klasszikus szórólaposztás viszont már megosztja a fiatalokat. Egyesek szeretik, hogy pár óra alatt végeznek, mások viszont ennek ellenére sem vállalnák el ezt az egyszerű munkát, mert megalázónak tartják.

Tolmács, térképrajzoló, recepciós

De az is megtalálhatja a számítását, aki magasabban kvalifikált, vagy nyelveket beszél. Ők tolmácsolásra, vagy akár programozásra is felhasználhatók, magasabb órabérért. Recepciósnak is el lehet szegődni nyelvtudással, de a Fürge Diákhoz érkezett már térképrajzolásra is felkérés, amit természetesen diákok oldottak meg. Megkeresik az irodát olyanok is, akik külföldön szeretnének munkát vállalni. Őket elutasítják, mert csak Magyarországon adnak lehetőséget a munkavégzésre, közölte Répássy Zoltán.

Kordás László politikai államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján rövid expozéjában elmondta, hogy a kormánynak fontos a diákmunka és a 100 lépés programja. Ez utóbbit valószínűleg csak reflexből fűzte beszédébe. A cél, mondta, hogy minden munkát vállaló fiatalnál a Munka törvénykönyvében leírtak szerinti biztos alapok érvényesüljenek. A magyar jogrend ebben a kérdésben alkalmazkodott az EU törvényekhez, így rendezett körülmények közt vállalhat munkát akár itthon, akár külföldön a munkaképes diákság. A uniós országok közül kiemelte Svédországot, Angliát és Írországot, ahol nincsenek komolyabb akadályai a munkavégzésnek.

Lángossütés, szórólapozás

De nem kell ilyen messzire menni egy jó kis lángossütéshez vagy szórólapozáshoz. Karácsony Mihály, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke elmondta, hogy Magyarországon évente átlagosan 180 ezer diák vállal alkalmi munkát, ebből megközelítőleg 120 ezren az iskolaszövetkezeteken belül. Ez a forma több előnnyel is jár. Biztonságos, mert törvényes szerződéssel alkalmazzák a diákokat, ami utólag ellenőrizhető, és kizárja a visszaéléseket. További előny, hogy az állam támogatja a diákmunkát, és ezzel a lehetőséggel csökkenti a feketemunka lehetőségét. Felmérések szerint nagyjából 30-40 ezerre tehető azoknak a fiataloknak a száma, akik feketemunkából élnek. Karácsony Mihály szerint lehetőleg mindenki kerülje az ilyen munkát, mert a tapasztalatlan diákokat sokan kihasználják, vagy átverik.

Nyolc óra munka, fél óra pihenés

A diák akármilyen munkát vállal, tudnia kell, hogy a munkaidő legfeljebb nyolc óra lehet, és mindenkit megillet legalább fél óra munkaközi szünet. A díjazás természetesen a munka jellegétől is függ, ez 500 és 2000 forintos órabér is lehet. Persze nem mindenkit a későbbi karrier hajt, mint inkább a szociális helyzete. Beszédes adat, hogy az iskolaszövetkezetekben végzett diákok keresetük több mint 60 százalékát közvetve vagy közvetlenül a tanulmányaikra költik.

Akik szeretnének élni a diákmunka adta lehetőségeivel, megtehetik, ha felkeresik az iskolaszövetkezetet. Feltétel, hogy csak 17 éves kor felett, és nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkező diákok lehetnek munkások, egy jelképes, ezer forintos tagdíj befizetése után, amit a munka befejeztével visszakapnak.