Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar diák magyar padtársat akar

2009.01.29. 16:30
Hatezer magyar középiskoláson végzett felmérés szerint a diákok egyre kevésbé toleránsak és egyre jobban vonzódnak az erőszakos politikai megoldásokhoz.

Ősszel hatezer középiskolást kérdeztek meg társadalmi és politikai nézeteikről. 2005-ben már készült egy hasonló felmérés. A most ismertetett eredmény szerint az elmúlt három évben a diákok elfordultak a politikától, jobban utálják a politikusokat, és kevésbé fogadják el az etnikai különbségeket. A felmérést készítő ELTE Társadalomtudományi Intézete arra jutott, hogy a szolidaritás és a demokratikus értékek háttérbe szorultak. Egyre többen gyanakvóak, szkeptikusak, és jobban elfogadnának erőszakos politikai megoldásokat. Népszerűbb a vezérkultusz is.

A diákok több mint felét zavarná, ha cigány padtársa lenne, 2005-ben csak 44 százalék mondta ezt. Egy román padtárs 34, egy zsidó pedig 31 százalékot zavarna. Kínait 24, szlovákot 22 tűrne nehezen naponta maga mellett. A cigányokat a gimnazisták, a zsidókat a szakközép- és szakiskolások utálják jobban.

A diákok többsége szerint a demokrácia fő feladata a magánélet védelme. Második helyen a törvények betartása és a szólásszabadság áll. A fővárosi fiatalok 67 százaléka szerint bármiről és bármikor joguk van véleményt mondani. A vidékieknek csak 57 százaléka gondolja így.