Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Kelet-európai hordáktól féltik Nagy-Britanniát

2004.03.24. 10:06
"Lusta, de ravasz népség" - így jellemzik a kelet-európaiakat a britek a Helsingin Sanomat londoni tudósítója szerint. A legnagyobb finn napilap szerint a csatlakozó-ellenes hangulatot igazából a brit bulvársajtó gerjesztette.
Nem érdemes idén május elsején Nagy-Britanniába utazni, mert az EU-csatlakozás napján "zagyva kelet-európaiak a portyázó hunoknál is rosszabb bandái árasztják majd el az országot" - írja a Helsingin Sanomat.

Ravasz, lusta népség

A legnagyobb finn napilap tudósítójának londoni tapasztalatai szerint a britek úgy vélik, az "új EU-csatlakozók ravasz, de lusta népség, mindenféle szociális segélyt próbál kiügyeskedni magának, vagy elhappolja a brit munkahelyeket". Az "angolul nem is beszélő kedvezményturisták akár mindkettőre is képesek" - írja keddi számának gazdasági rovatában a tudósító.

A lap szerint még az időjárásban is ritka az a változás, ami a britek hangulatában állt be az újonnan csatlakozókkal szemben. Az EU bővítését még tavaly is üdvözölték, a brit bulvárlapok idegenellenes kampányának hatására azonban teljesen megváltozott a közhangulat.

A közvélemény nyomására a munkapiacot eredetileg nyitva hagyó kormányzat korlátozások bevezetésére kényszerült.

Országkép-építés

Az EU és a brit kormány felmérése szerint nem várható különösebb roham, az érkezők diplomás, képzett, nyelveket beszélő munkavállalók lehetnek. A bulvársajtó hatására azonban a kelet-európai jelző a szovjethatalom és a szegénység szinonimája lett.

Kérdés, hogy milyen gyorsan lehet megváltoztatni, ha lehet egyáltalán, a kelet-európai "márkanév" rossz hangzását - írja a Sanomat. A lap tudósítója szerint azonban Nagy-Britanniának is vigyáznia kell, az idegenellenesség hamar leronthatja az országról kialakult képet.