Döcher-ügy: döntés egy hét múlva

2000.06.28. 17:37
A Fővárosi Bíróság Munkaügyi Bírósága szerdai ülésén úgy döntött: egy hét múlva hoz ítéletet abban a munkaügyi perben, amelynek felperese Kövér György büntetés-végrehajtási alezredes, akit a Döcher-ügy kapcsán elrendelt fegyelmi eljárás során alacsonyabb szolgálati beosztásba helyeztek.
Döcher Györgyöt tavaly február 2-án, jogerős szabadságvesztésének letöltése idején a főváros XV. kerületében, külső munkahelyén, egy presszóban agyonlőtték.

Kövér György, a Budapesti Fegyház és Börtön gazdasági igazgatója, parancsnok-helyettese az alacsonyabb szolgálati beosztásba helyezésről szóló fegyelmi büntetés hatályon kívül helyezését kérte a munkaügyi bíróságtól.

Az alperes jogi képviselője a tárgyaláson elmondta, hogy a BVOP alacsonyabb beosztásba helyezésről rendelkező elsőfokú, illetve az Igazságügyi Minisztérium másodfokú fegyelmi döntése szerint Döcher György intézeten kívüli munkavégzésének ügyében a szükséges ellenőrzések elmulasztásával kötelességszegést követett el a gazdasági igazgató.

A felperes jogi képviselője ugyanakkor hangsúlyozta: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azért indított fegyelmi eljárást védence ellen, hogy az enyhébb végrehajtási szabályok (evsz) hiányosságai miatt kipattant Döcher-ügyben a közvélemény nyomásának eleget tegyen.

Az ügyvéd szerint a fegyház és a börtön csak végrehajtotta a bírói utasítást, amely Döcher Györgynél elrendelte az evsz alkalmazását.

Azon véleményének adott hangot, hogy az elítélt esetében a külső munkavégzés engedélyeztetése során mindenki helyesen járt el.

Az ügyvéd hangsúlyozta azt is: a gazdasági igazgató munkaköri leírásában nem szerepel az, hogy cégkivonatokat kelljen ellenőriznie egy elítélt munkaszerződésének aláírása előtt. E nélkül pedig nem lehetett volna kideríteni, hogy annak a betéti társaságnak, amely Döcher Györgyöt foglalkoztatni kívánta, egy olyan kft. a kültagja, amelynek fele részben maga Döcher is tulajdonosa.

A bíróság a szerdai tárgyaláson tanúként meghallgatta Mári Imre ezredest, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokát is, aki közölte: ha egy vállalkozó jelentkezett evsz-s elítéltért, akkor szívesen "kikölcsönözték", ugyanis a költségvetési előírás szerint az intézménynek évi 70-80 millió forintos bevételt kellett előteremtenie. Az engedélyezésről elmondta, hogy a folyamat többszereplős, részmozzanatai jogszabályban vannak rögzítve.

Legutolsó mozzanata a befogadási és foglalkoztatási bizottság összehívása. A testület hetenként ülésezett, de rendkívüli esetben ettől a rendtől eltérően is összehívták.

Arról, hogy Döcher esetében történt-e ilyen rendkívüli összehívás, a parancsnok nem tudott nyilatkozni.

A bíróság július 5-én hirdet ítéletet a munkaügyi perben.