Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Nem választhatnak szülészt a kismamák

2006.10.30. 15:08
Egy szombathelyi kórházban mostantól csak munkaidőben szülhetnek a nők választott orvosuknál, munkaidőn kívül ugyanis az épp ügyeletes orvos vezeti le a szülést. A döntést a kórház főigazgatója hozta, elsősorban anyagi okokból. Veszprémben már több mint egy éve alkalmazzák ezt a rendszert, amivel az orvosok kétharmada teljesen elégedett, bár ott ők kezdeményezték az átalakítást.

A szombathelyi Markusovszky Kórház főigazgatójának döntése értelmében, ha egy nő munkaidőn túl, vagyis ügyeleti időben szül, úgy a szülést az éppen ügyeletben levő orvos vezeti le, nem pedig az, aki akár hónapokon keresztül kezelte őt, tehát mostantól egy szülész sem dolgozhat munkaidőn kívül. Korábban, bár erre vonatkozóan konkrét jogszabályok nem léteztek, a nők általában terhességük elején megállapodtak az általuk szabadon választott orvossal arról, hogyan is zajlik majd a szülés.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, és a legtöbb helyen még ma is így van, hogy akár a hétvége vagy éjszaka kellős közepén kap egy telefont az orvos, majd azonnal berohan a kórházba levezetni páciense szülését. Sok nő ezzel látja biztosítottnak, hogy komplikáció esetén a legmegfelelőbb kezelésben részesül, míg mások a hálapénz osztogatásának gyökerezését látják benne. Utóbbiak általában jobban örülnek, hogy egy kipihent idegen, és nem egy hullafáradt ismerős kezében van az életük.

63 millióba kerülnének

Horváth Boldizsár, a Markusovszky Kórház főigazgató-helyettese elmondta, azután született meg a határozat, miután kollégáinak egy csoportja ügyvédeken keresztül beadvánnyal fordult a kórházhoz, hogy fizessék ki az ügyeleti időre járó teljes munkadíjat két évre visszamenőleg. A felhalmozódott ügyeleti díj és teljes munkadíj közti különbség 63 millió forint, melynek kifizetését a kórház egyelőre nem tudja finanszírozni.

A követelés jogalapját egyébként az Európai Unió szabályozása adja, miszerint az orvosok nem dolgozhatnak többet heti 60 óránál. Horváth szerint az EU miatt előbb-utóbb úgyis meg kellett volna hozni ezt a döntést. Kneffel Pál, a szülészet és nőgyógyászat osztályvezető főorvosa kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az orvosok örülnek, hogy több lesz a szabadidejük, a betegek véleményéről azonban nem tudott még nyilatkozni.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézetben már több mint egy éve bevezették ezt a módszert, azonban a döntés motivációja egészen más volt, mondta el az Indexnek Rácz Jenő, az intézmény főigazgató főorvosa. Ott az orvosok kezdeményezték, miután egy fiatal kollégájuk túlterheltség miatt életét vesztette. A szülészek így akarták elérni, hogy stabilabb időbeosztásuk legyen, így biztonságosabb ellátást tudjanak biztosítani a pácienseknek, pedig feltételezhetően így tetemes hálapénztől esnek el.

A veszprémi orvosoknak tetszik

Az orvosok kétharmada a mai napig is az új módszert tartja követendőnek, köztük Szilágyi Imre osztályvezető főorvos is, míg egyharmaduk inkább visszatérne a korábbi rendhez, azaz hogy az ügyelet bármelyik pillanatában riszthatóak legyenek. Kiemelte, hogy a lakosság köreiben ugyanúgy vegyes a megítélés, egyesek ragaszkodnak a kezelőorvosukhoz, míg mások annak örülnek, hogy kipihent orvos kezei közé kerülnek, és még a hálapénzt is megúszhatják.

A főigazgató megjegyezte azt is, hogy tavaly forgalomnövekedést tapasztaltak a kórházban, azonban tudományosan egyelőre nem igazolták, hogy ennek mi lehet a pontos oka. Magyarázat lehet, hogy egyszerűen színvonalas ellátást nyújtanak, vagy többen vállaltak gyereket, mint korábban, de akár azt is jelentheti, hogy a lakosság szimpatizál a jogszabályok szigorú betartatásával.

Rácz elmondta, hogy a korábbi rendszer hibája, hogyha egy orvos egy pácienshez „csak úgy bejön levezetni a szülést”, akkor semmiféle jogviszonyban nincsen, mivel hivatalosan az nem ügyeleti idő, így nem vonatkozik rá a felelősségbiztosítás sem. Ha pedig komplikáció lép fel, és kártérítési perre kerül sor, semmivel nem védhető, a bíróságnak hivatalból azzal kell érvelnie, hogy a ledolgozott órák túlzott száma miatt figyelmetlen volt.