Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Vádemelés a vesztegetésen ért dömösi polgármester ellen

2005.07.20. 07:55
Vádat emelt az ügyészség a dömösi polgármester ellen, akit a rendőrök április elején vették őrizetbe az állítólagos kenőpénz átvétele közben. A jogerős ítéletig ártatlannak tekintendő H. I. az előzetes letartóztatásból azóta visszatért polgármesteri székébe, ügyét a megyei bíróság tárgyalja majd.

Elkészítette a vádiratot a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatala H. I. dömösi polgármester ügyében. A polgármestert az ügyészségi nyomozóhivatal vesztegetéssel vádolja, tudtuk meg Horváthné dr. Varga Erzsébettől, a megyei főügyész-helyettestől.

 

H-t "vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés" gyanúja miatt vették őrizetbe a rendőrök még áprilisban. A most elkészült vádirat szerint a polgármester a helyi képviselőtestülettől felhatalmazást kapott a község területfejlesztési finanszírozási tervének elkészíttetésére. A tervek elkészítésében érdekelt féltől azonban kétmilló forintot kért a település első embere a tervezett szerződés aláírásáért cserébe, amiről több alkalommal is szóban egyeztettek.

Az ügyészségi nyomozók szerint 2005. április 8-án írták alá a szerződést és a polgármester ekkor egymillió forintot át is vett. Ekkor intézkedtek arról is, hogy a második milliót is a helyszínre vigyék. H. I.-t az első millió átadása közben vették őrizetbe, mondta Varga Erzsébet.

Az előzetes letartóztatásból azóta kiengedett politikus jelenleg szabadlábon védekezik, ügyét a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság tárgyalja majd. A helyhatósági választásokon független jelöltként indult H. I. az előzetesből visszatért polgármesteri székébe.

Szerettük volna őt is megkérdezni az üggyel kapcsolatban, de a dömösi önkormányzati hivatalban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezen a héten nem elérhető.