Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Adó, családon belül

2001.10.28. 18:28
A Fidesz elnöksége javasolja a kormánynak, tegyék lehetővé, hogy jövőre a gyerekek szüleiknek ajánlhassák fel személyi jövedelemadójuk egy részét. A szocialisták úgy módosítanák az adótörvényt, hogy az adózók szabadon használhassák fel ezt az összeget.
A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadó bizonyos százalékát a gyermekek szüleiknek, illetve házastársuk szüleinek nyugdíj-kiegészítésére ajánlhassák fel.

Pokorni Zoltán pártelnök a kormányzó párt kétnapos, Telkiben rendezett elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a grémium arra kéri a kormányt, hogy a javaslat részleteit még ebben az esztendőben dolgozza ki.

Vidd valamire!

A politikus elképzelései szerint az indítvány közelebb hozza egymáshoz a generációkat, a szülőket érdekeltté teszi abban, hogy tovább taníttassák gyermekeiket, hiszen, aki magasabban kvalifikált, jobban is keres. Még nem tisztázott, hogy az adó bizonyos százalékát csak nyugdíjra vagy jövedelem-kiegészítésre is fel lehetne-e majd ajánlani.

Kiinduló pont a Fidesz vitairata

Az elgondolás Pokorni Zoltán szavai alapján a Fidesz vitairatának kapcsán rendezett konzultációk nyomán fogalmazódott meg annak mintájára, ahogy a polgárok jövedelemadójuk egy-egy százalékát a civil szervezetek, illetve az egyházak támogatására ajánlhatják fel.

A Fidesz elnöksége javasolja továbbá, hogy az informatikai kormánybiztosság által kiírt, a pedagógusok számára pályázati úton elérhető tízezer számítógép esetében töröljék el a 25, illetve az 50 százalékos önrészt.

Az MSZP "jobb, egyszerűbb" megoldást ígér

Jobb és egyszerűbb megoldást javasol a kormánynak a szülők támogatására az MSZP, mint a Fidesz-elnökség indítványa - közölte vasárnap Burány Sándor.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese jelezte: jónak tartja a Fidesz elnökségének javaslatát. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, az Országgyűlés bizottságai a jövő héten tárgyalják az MSZP adótörvény-módosításra vonatkozó indítványait, amelyek elfogadása esetén egy átlagos keresetű munkavállaló havi jövedelme mintegy hatezer forinttal emelkedne.

Hadd döntsön az adózó!

A szocialista politikus szavai szerint ezt az adózó arra fordíthatná, amire akarja: támogathatja a szüleit, gyermekei továbbtanulását, megtakaríthatja, vagy elköltheti.

Az ellenzéki képviselő úgy látja, az egyszázalékos modell ehhez képest bonyolultabb, kevesebb összegről szól, és egy évben csak egyszer juthat hozzá a kedvezményezett.

- Azt várjuk a Fidesztől, hogy az Országgyűlésben támogassa javaslatainkat, mert ez az általuk is fontosnak tartott probléma jobb, egyszerűbb megoldását jelenti - fűzte hozzá Burány Sándor.

Wermer Telkiben
Kérdésre válaszolva a Pokorni Zoltán elmondta, hogy az elnökségi ülésen természetesen szó esett a kampánystratégia kérdéseiről és jelen volt Wermer András is. Többet azonban a téma kapcsán nem kívánt elárulni. Mint ismeretes Wermer András a miniszterelnök médiatanácsadója alapította Káel Csabával közösen az állami megrendelésekből prosperáló Happy End Kft.-t. Ez a cég szervezte a Fidesz két választási kampányát és napjainkban a legnagyobb "beszállítója" az Országimázs Központnak. Eddig már többmilliárdos állami megrendelést tudhat magáénak a Fidesz kampánycége.