Berta, Bettina
15 °C
26 °C

A fővárosban 9,1 százalékkal drágul a távfűtés

2003.10.02. 06:17
Budapesten október elsejével 9,1 százalékkal drágult 240 ezer lakásban a távfűtés - közölte a Főtáv Rt. szolgáltatási igazgatója az MTI-vel. A cég megszüntette a fűtési időszak fogalmát, vagyis ezentúl minden ház bármikor kezdeményezheti a fűtés beindítását, illetve leállítását.
Mivel két éve volt utoljára díjemelés, ezért a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott drágulás még az inflációt sem érte el -mondta Scheithauer Imre, a Főtáv Rt. szolgáltatási igazgatója. Az áremelés tartalmazza a lakosságnak nyújtott gázkompenzáció mértékét is.

Az igazgató - utalva arra, hogy július elsejétől minden épületben megvalósult a mérés szerinti elszámolás - megjegyezte, hogy megszűnt az évtizedeken át használt fűtési időszak fogalma, ami október 15-tõl április 15-ig tartott. Ezentúl minden ház kezdeményezheti a fűtés beindítását, illetve leállítását.

Budapesten eddig átlag 9000 forintot kellett fizetni havonta a fűtésért és a melegvíz-szolgáltatásért.

Korábban a cég szóvivője még azt mondta, a távfűtési díj tervezett emelése 650 ezer lakást érinthet, ezen kívül még száz települési hőszolgáltatót, tehát nem csak Budapesten probléma. Az ágazat képviselői már az áfaemelési tervek bejelentésekor megkongatták a vészharangot.

Szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben újra lesz emelés, mivel a főváros így akarja majd kompenzálni az egyedi fűtésre áttérők miatt keletkező veszteségeket.