'Nem volt jó a hangulat Draskovics alatt'

2005.04.18. 14:52
A szocialisták örülnek a pénzügyminiszter-cserének, a Fidesz semmi jót nem vár Veres János működésétől. Az Index összeállításában a kormányfő hétfői döntésére reagáltak a pártok.

Az MSZP frakciójának tagjai "tapsikolva" fogadták a pénzügyminiszter-cserét, mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő képviselő. Az MSZP képviselői ugyanis jól ismerik Veres Jánost, hiszen Draskoviccsal ellentétben több ciklus óta a szocialisták parlamenti képviselője, 1998-2002 között pedig a frakcióvezető-helyettese. Gyurcsány Ferenc hétfőn jelentette be, hogy a pénzügyminiszteri pozícióban Veres János váltja Draskovics Tibort. Bővebben> > >

Nem volt jó a hangulat

Szabó Lajos, a szocialisták költségvetési csoportjának vezetője az Indexnek azt mondta, eddig is és ezután is együttműködnek az aktuális pénzügyminiszterrel, majd hozzátette, Veres Jánossal való közös munkát megkönnyíti számukra, hogy tíz éves emberi és szakmai együttműködés előzte meg kinevezését. Más forrásaink drasztikusabban fogalmaztak, szerintük Draskovics stílusa miatt nem csak a frakcióban, hanem az országban sem volt jó a hangulat.

Reformokhoz új miniszter

Az SZDSZ szerint a régóta szorgalmazott reformokhoz új pénzügyminiszter kell, és ha Veres János ezt képviseli, akkor támogatni fogják, közölte Horn Gábor, szabad demokrata ügyvivő. Mint mondta, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkárától azt várják el, hogy egy bátrabb, következetesebb, határozottabb pénzügyminiszterként képviselje azokat a gazdaságpolitikai lépéseket, amelyek elkerülhetetlenek, és egy működőképesebb, versenyképesebb gazdasághoz vezetnek.

Draskovics öröksége

A pénzügyminiszter-cserétől érdemben semmi sem fog változni, hiszen elfogadott költségvetés van, és nagyon közeli a 2006-os választás, mondta Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere. "Ha jól megnézzük, hogy mi Draskovics Tibor öröksége, akkor azt látjuk, hogy az államadósság elérte a kritikus 60 százalékos határt, sőt szerintünk ezt meg is haladta" - tette hozzá a politikus. A költségvetési hiányt nem sikerült kordában tartani sem 2004-ben, sem pedig 2005-ben, tette hozzá.

"Ami szerintem az utolsó csepp volt a pohárban, nyilván az, hogy Draskovics Tibor semmilyen komoly eredményt nem tudott felmutatni az államháztartási alrendszerekben", az önkormányzatoknál, az államigazgatásban és az egészségügyben "semmi nem történt az elmúlt egy év során" - mondta.

Új adó és pénzügypolitika

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, alapvetően nem a pénzügyminiszter cseréje a megoldás, hanem egy új gazdasági és pénzügypolitika, amely az európai uniós elvárásoknak megfelel, és amely az ország versenyképességét, a gazdaság szereplőinek helyzetét javítja.  • Hírek
  • Személyi kölcsön