Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kendernap: polgári körös ellentüntetést szerveznek

2003.04.29. 09:39
A "Friss Levegőt!" polgári kör május 4-ére drogellenes tüntetést szervez Budapesten, a Vörösmarty téren. Ugyanitt és ugyanakkor rendezik meg az első magyarországi Kendernapot, a rendőrségnél már korábban bejelentett, a marihuána legalizálása melletti demonstrációt. Az MDF is jelezte kedden, hogy országos demonstrációt szervez Budapesten és a megyeszékhelyeken vasárnap, tiltakozva a legalizációs demonstráció ellen.
A "Friss Levegőt!" polgári kör kér minden "józan gondolkodású embert", hogy vegyen részt azon a demonstráción, melyet az első magyarországi marihuána-tüntetés ellen szerveznek.

"Merénylet a fiatalok ellen"

A szervezet szerint a könnyű drogok legalizálása melletti kampány merénylet a fiatalok ellen és veszélyezteti a fiatal korosztályt. "Jogunk és kötelességünk tiltakozni az ilyen megmozdulások ellen" - áll a polgári kör közleményében. Az ellendemonstrálók kiemelik, hogy a marihuána melletti tüntetés a világ 200 városában egyidejűleg zajlik.

Mint arról beszámoltunk, Engedd szabadon a kendert címmel rendezik meg az első magyarországi kendernapot május 4-én Budapesten. A Vörösmarty téri program fővédnöke Jancsó Miklós filmrendező, aki beszédet is mond, de felszólal Pelle Andrea ügyvéd és Konrád György író is. Lesznek koncertek, zenélnek közismert dj-k. A műsorvezető Till Attila és Acél Réka lesz. Május 4-e a kender felszabadításának világnapja.

A rendőrség csak biztosít

A rendőrség csak a nyilvános rendezvényeknél szokásos biztosításra készül a Kendermag Egyesület május 4-i demonstrációján. A rendezvényt előre bejelentették, nem tervezünk akciót, mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A BRFK sajtóügyeletén az Indexnek elmondták, a polgári kör képviselői egyelőre nem jelezték náluk, hogy demonstrációra készülnek, de erre a törvényes határidőig még van idejük. A szóvivő elmondta, valószínű, hogy az ellendemonstráció szervezőinél egyeztető tárgyalást kezdeményeznek, mivel nem tartják szerencsésnek, hogy ellentétes érdekcsoportok tüntessenek egy időben, egy helyen.

Az MDF minden megyeszékhelyen tiltakozik a kendernap ellen

Az MDF vasárnap a legalizációs tüntetéssel egyidőben Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen ellen-demonstrációt tart, így tiltakozva az Engedd szabadon a Kendert akció ellen. Az MDF ismételten közölte, hogya tervezett demonstráció "a kábítószert nem fogyasztó többség elleni provokáció, ezért az IDF a fiatalok érdekében kötelességének érzi, hogy egy békés demonstráción alternatív javaslatokat fogalmazzon meg a vidám, tartalmas és "tiszta" hétköznapok érdekében". Az ellenzéki párt "Fű helyett virágot" című rendezvényén várja híveit a legalizációs tünteéssel egyidőben, vasárnap délután négyre, a József Nádor térre. Az MDF és az IDF megyei szervezetei több nagyvárosban csatlakoznak a központi találkozóhoz és azzal egy időben várják mindazokat, akik a drog helyett a tartalmas és egészséges életet választják. A demokrata fórum ismételten közölte, hogy az Európai Bizottság magyarországi nagykövetéhez fordul, tiltakozva az ellen, hogy a legalizációs tüntetés népszerűsítésére az EU szimbólumait használják.

Drogmentes eszmecsere a védnökökkel

Az IDF vezetői vasárnap este hét órára meghívják Konrád Györgyöt és Jancsó Miklóst "egy fiatalokkal való drogmentes beszélgetésre, hogy bizonyítsák, hogy európai szinten is értékes művészi munkásságukat még mindig terjeszthetőbbnek tarthatják a drognál".