Piroska
-2 °C
5 °C

Kontraproduktívak a drogtesztek

2005.11.17. 14:59
Nem bizonyítható, hogy a mértékletes, nem a munkaidőben előforduló kábítószer-fogyasztás visszaveszi a munkavállaló teljesítményét, állapítja meg egy frissen publikált tanulmány. Sőt, az Egyesült Államokban rájöttek, hogy a drogtesztek alkalmazása megrontja a munkahelyi légkört, ami visszaveszi a termelékenységet.

Nincs bizonyíték arra, hogy a drogokat alkalomszerűen, kontrolláltan használó droghasználók többet késnének vagy rosszabbul látnák el feladataikat, állapítja meg egy friss tanulmány, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet publikált.

Egy, a Szilikon-völgyben [ld még: Szilicium] végzett hatásvizsgálat szerint a drogteszteket bevezető vállalatok termelékenysége romlott (megromlott munkahelyi légkör, bizalmatlanság). Az Egyesült Államokban egyre több vállalat ismeri fel a drogtesztek kontraproduktív voltát, ezért a drogteszteket alkalmazó cégek aránya évek óta csökken, olvasható a tanulmányban.

Minta a nyáladból
A drogtesztelés arra a folyamatra utal, amelyben a vizsgált személy testnedveiből vagy szövetmintáiból valamilyen pszichoaktív anyagot, illetve annak lebomlási termékeit (metabolitjait) próbálják kimutatni. A drogteszt leggyakoribb formái a vér- és vizelet-tesztek, de napjainkban már elterjedtek a nyál-, haj-, szőrszál- és verejték-tesztek is.

A legális vagy illegális drogok használata ugyanis valóban kockázatvállaló magatartásformának számít, de kontrollált, mértékletes használatuk egyáltalán nincs szükségszerűen káros hatással a munkahelyi teljesítményre, olvasható a tanulmányban.

Az alkoholfogyasztással vetélkedik

A statisztikai adatok szerint például az alkohol jóval nagyobb közegészségügyi és szociális problémák forrása, mint a legnépszerűbb illegális drog, a kannabisz, melynek fogyasztási mutatói egyes országokban már a legális drogokéval vetekednek.

Magyarországon jogszabály rendelkezik a munkahelyi alkohol- és drogtesztekről. A törvény szerint "a munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munka végzésére vonatkozó szabályok megtartásával végezhet munkát". A magyar joggyakorlat tehát egyértelműen magát a bódult állapotot tekinti a munkavégzést közvetlenül befolyásoló tényezőnek, a munkaidőn kívüli drogfogyasztás tényét ugyanakkor nem, összegzi a jelenlegi helyzetet a dokumentum.

A TASZ tanulmánya arra akarja felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a munkahelyi drogtesztek nem jelentenek megoldást a vélt vagy valós munkahelyi drogproblémákra. A szervezet szerint a tesztek "súlyosan korlátozzák a munkavállalók személyiségi jogait", továbbá a munkahelyi alkohol- és drogproblémák hatékony kezelésének kulcsa a megfelelő humánerőforrás-gazdálkodás, nem pedig a drogtesztelés.

Éppen a személyiségi jogok miatt nevezte alkotmányellenesnek a drogtesztek használatát Péterfalvi Attila, adatvédelmi ombudsman.