Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Alkotmányellenes a munkahelyi drogteszt

2005.06.22. 14:10
Az adatvédelmi biztos szerint három ponton sérülhetnek a jogai a munkavállalónak, ha főnöke drogtesztet alkalmaz vele szemben.

Egy személy- és vagyonvédelmi cégnél nemrégiben mozgó drogtesztet alkalmaztak, amiért Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálalatot indított.

Megkérdőjelezhető önkéntesség

Péterfalvi keddi állásfoglalásban megállapította, hogy a munkahelyi drogtesztek alkalmazása - az európai gyakorlat alapján - nem elfogadható. Az ombudsman szerint a munkavállalói hozzájárulás önkéntessége - amely az ilyen teszteknél követelmény - a hatalmi pozíció miatt erősen megkérdőjelezhető.

A drogtesztek alkalmazása azért is kifogásolható, mert a tesztelés a magánszférába súlyosan beavatkozó, a személyiségi jogokat sértő gyakorlathoz vezet amellett, hogy a drogtesztek hatékonysága erősen megkérdőjelezhető - írja indoklásában Péterfalvi Attila.

Nem egyértelmű

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint a teszt arra nem való, hogy az aktuális befolyásoltságot megállapítsa, hanem csak az derülhet ki, hogy a munkavállaló a teszt alkalmazását megelőző egy-három hétben fogyasztott-e kábítószert.

Péterfalvi szerint csak egyes szakmában engedhető meg, sőt kötelező a drogtesz, mint például a honvédségnél. Az ombudsman megítélése szerint csak azután lehetne a munkahelyeken drogtesztet alkalmazni, ha ezt jogszabály rendezné, és nem a munkáltató önkényes választása és a "kikényszerített hozzájárulás".

Az ombudsman szerint elengedhetetlenül szükséges a megfelelő munkahelyi alkohol- és drogpolitika kialakítása, amelybe integrálni kell az esetleges drogtesztelést, mert annak "elrettentésként", önmagában történő alkalmazása nem támogatandó.