Klaudia
-4 °C
2 °C

Elutasították a TASZ Alkotmánybíróság elleni keresetét

2005.05.05. 12:55
A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elutasította a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Alkotmánybíróság elleni keresetét. A jogvédő szervezet szerette volna megismerni, milyen érvekkel fordult a drogtörvény ügyében Hende Csaba a taláros testülethez. A TASZ vélhetően felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elutasította a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatok kiadása érdekében az Alkotmánybíróság ellen indított keresetét csütörtökön. A civil szervezet tavaly ősszel kérte a Büntető törvénykönyv kábítószerrel kapcsolatos rendelkezéseinek alkotmányellenessége ügyében Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő és több magánszemély által az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítvány kiadását.

Ezt a testület megtagadta, ezért kérte a TASZ a bíróságtól, hogy kötelezzék az Alkotmánybíróságot az indítvány kiadására. Tavaly december 13-án az Alkotmánybíróság kihirdette azt a határozatát, mellyel megsemmisítette a büntető törvénykönyv számos, kábítószerrel kapcsolatos rendelkezését, többek között éppen a Hende Csaba által is jegyzett indítvány alapján.

Nem adat, de adat

A polgári eljárás során a Fővárosi Bíróság január 24-én kihirdetett első fokú ítéletében azzal az indoklással utasította el a civil szervezet keresetét, hogy az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítvány nem adat. Csütörtökön a másodfokú eljárásban kihirdetett jogerős ítéletében a tábla helybenhagyta az első fokú döntést. Szóbeli indoklásában azonban már nem vitatta, hogy az indítvány adat.

Az ítélőtábla azzal érvelt, hogy az indítványból már korábban nyilvánosságot kaptak közérdekű adatok. Amit viszont ezek után kiadni kért a TASZ, az már az indítványozók személyes véleményét, meggyőződését tartalmazta, többek között arról, hogy milyen indokok alapján kérik az alkotmányellenesség megállapítását. Ezt azonban csak az indítványozók beleegyezésével lehet nyilvánosságra hozni, ettől pedig az érintettek elzárkóztak.

Az ítélőtábla döntését meglepőnek tartjuk, és úgy véljük, hogy az ítélet negatívan fog hatni a magyar információszabadság-kultúrára, írja közleményében a jogvédő szervezet. Az ítélethirdetést követően a civil szervezet képviselője, Schiffer András ügyvéd elmondta: a jogerős ítélet ellen várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz és alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz. A panaszban többek között arra fognak hivatkozni, hogy ügyükben a bíróság alkotmányos alapjogot, az információs szabadságot sértő döntést hozott.