Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Első fokon elbukott a TASZ az Alkotmánybírósággal szemben

2005.01.24. 17:31
A Fővárosi Bíróság szerint nem számítanak "adatnak" az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványok, ezért az AB-nak nem kötelező azokat nyilvánosságra hoznia. A bírósághoz egy jogvédő szervezet fordult, mert nem ismerhették meg Hende Csaba képviselő beadványának tartalmát.

A Társaság a Szabadságjogokért első fokon elvesztette azt a pert, amelyet az Alkotmánybíróság ellen indítottak közérdekű adat kiadásának megtagadása miatt. A Fővárosi Bíróság elutasította TASZ keresetét, amelyet azért indítottak, mert az Alkotmánybíróság - még tavaly - nem adta ki a jogvédő szervezetnek Hende Csaba az AB-hoz benyújtott indítványát.

Mi van az iratban?

Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő, még pártonkívüliként, a bünető törvénykönyv módosítása miatt fordult az AB-hoz. A jogvédő szervezet a volt MDF-es képviselő beadványáról szeretett volna tartalmi részeteket megtudni, mert csak annyit lehetett hivatalosan tudni, hogy Hende a büntető törtvénykönyv kábítószerekre vonatkozó passzusait kifogásolta. Az AB azonban megtagadta a beadvány nyilvánosságra hozását, a TASZ ezután bírósághoz fordult.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke az Indexnek a döntés után azt mondta, hogy a bíróság rövid szóbeli indoklása szerint az AB-ra is vonatkozik ugyan a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, de a bíró szerint a politikus beadványa nem minősül adatnak, így a törvény arra nem vonatkozik. Dénes szerint ez rendkívül veszélyes érvelés, mert ezek szerint például a Bős-Nagymarosi szerződés sem számítana adatnak.

A TASZ fellebbez az ítélet ellen.