Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Medgyessy: Nem az adófizetőket terheli az Európa-terv

2003.02.12. 10:32
A parlamentben kedden ismertetett Európa-terv nem az adófizetők pénzére, hanem banki hitelekre épül. A magyar kis- és középvállalkozások megerősítése mintegy 150 milliárdos hitelrorrást igényel - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
A kormányfő hangsúlyozta: az eddigiekhez képest több új elemet tartalmaz az Európa-terv, hiszen például a kórházi viszonyok javítására újszerű finanszírozással hoznak létre programot, a magyar kis- és középvállalkozások számára 150 milliárdos fejlesztési hitelprogram indul és minden állami múzeum látogatása ingyenessé válik.

Nem lesz pofapénz

Medgyessy Péter elmondta: a kormány megőrzi a Széchenyi-terv néhány elemét, ám azokat a részeket nem, amelyek vissza nem térítendő támogatásokkal jártak, mivel az osztogatásnak nincs tárgyilagos mércéje. Hozzátette: a Fidesz-kormány "pofapénzként" osztotta ki ezeket, amit nagyon sok vállalkozó kifogásolt.

Kiemelten fontosnak nevezte a miniszterelnök az egészségügy állapotának javítását, a jobb orvosi ellátást, a műszerezettség és a kórházi ellátás színvonalának emelését. Utalt arra, hogy az idén 12 kórház felújítása indul meg, további 15 rekonstrukcióját pedig előkészítik.

A kormányfő szerint az erre a félévre tervezett 40 ezer új munkahely nem kevés, különös tekintettel a világgazdaságban zajló kedvezőtlen folyamatokra.

Kitűző: nem újabb billog

A miniszterelnök elmondta: az EU-népszavazáson igen szavazatra biztató kitűzővel - amelyet ő is visel - összefogni szeretnék az embereket, nem pedig megkülönböztetni, és ha valaki nem viseli, attól még ugyanolyan jó magyar ember marad. Megfogalmazása szerint az Európai Unió azért jó, mert biztonságot és életlehetőséget biztosít gyermekeink számára.

Irak

A miniszterelnök kifejtette véleményét az iraki válság ügyéről is. "A béke záloga Európa és az Egyesült Államok összefogása lehet. Ha él ez az együttműködés, erős nyomást tudunk gyakorolni Irakra, hogy semmisítse meg tömegpusztító fegyvereit, és így megszűnhet az egész világot fenyegető biztonsági kockázat" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzáfűzte: fontos, hogy Irak ügyében a nemzetközi jog, az ENSZ BT keretei között történjen minden.

Kitért arra, hogy az iraki válságról nyolc európai kormány- és államfő - köztük a magyar miniszterelnök - által aláírt levélben nincs szó arról, hogy háborút kell vállalni.

Mint mondta, békét és összefogást kell keresni, de a világ számára veszélyt jelent, ha Irakban, ahol "igazán demokratikus kontroll nem érvényesül", vannak tömegpusztító fegyverek.

Az Irakkal határos NATO-tag Törökország védelme, Colin Powell amerikai külügyminiszter 24 órás határideje kapcsán Medgyessy Péter annyit mondott: az észak-atlanti szövetségnek garantálnia kell Törökország megfelelő biztonságát, az erre irányuló lépéseket meg kell tenni.  • Eladnék
  • Hírek