Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kész a több-biztosítós rendszer forgatókönyve

2007.10.08. 17:40
Várhatóan 8-12 egészségpénztár alakul majd meg 2009-től, amelyekkel nem kell külön szerződniük a betegeknek, csak megfelelő adataikat kell leadniuk nekik. A pénztárak tulajdont is szerezhetnek a kórházakban, de a működtetésben nem vállalhatnak szerepet. Ezentúl is mindenkinek kötelező lesz egészségbiztosítást fizetni, az életmentő ellátást bárki bárhol megkaphatja, változások a beutalásoknál lehetnek, olvasható a több-biztosítós rendszer koncepciójában, amelyet az Egészségügyi Minisztérium tett közzé.

Az Egészségügyi Minisztérium közzétette honlapján a több-biztosítós rendszerről szóló koncepciót, amelyet társadalmi vitára bocsát. A koalíciós alkuk eredményeképp várhatóan 8-12 egészségpénztár alakul, amelyekben a magánbefektetők 49 százalékos tulajdoni részt szerezhetnek az 51 százalékos állami részvétel mellett. A koncepció leszögezi, hogy az állami többségű részvétel folyamatosan fennmarad.

Egy-egy területre az a pályázó, pénztár szerzi meg a működési jogot, amely az adott terület ellátásáért a legtöbbet kínálja az árversenyben. A fővárosban és Pest megyében négy pénztár szerzi meg a jogosítványt a toborzásra.

Ezek a biztosítók lesznek felelősek az adott területen élők egészségügyi ellátásáért (aki nem választ magának biztosítót, azt automatikusan ezek tagjai közé sorolják).

Az átalakítás tervezett menetrendje


2007. október közepe:
az egészségbiztosítási törvény tervezete a kormány elé kerül
2007. október vége:
a törvénytervezet parlamenti benyújtása
2007. november-december:
a törvénytervezet parlamenti vitája
2007. december vége:
zárószavazás
2008. január 1.:
a törvény hatályba lép
2008 január eleje:
nemzetközi pályázat kiírása
2008. tavasz:
licit a területekért
2008. május-július:
toborzás
2008. ősz:
a pénztárak végleges struktúrájának kialakulása
2009. január 1-től:
a pénztárak megkezdik a tényleges működésüket
2009. eleje:
a pénztárak folyamatosan átveszik az ellátások finanszírozását
2009. ősz:
az első átlépési időszak a pénztárak között

A pénztárak a jövő évtől toborozhatnak maguknak tagokat. Miután a járulék mértéke és fizetésének mondja nem változik és a kötelező ellátásokat minden pénztárnak ugyanúgy garantálnia kell, mint eddig, a pénztárak abban versenyezhetnek, hogy szűrővizsgálatot kínálnak, többlet-támogatást a gyógyszerekhez, vagy elengedik a vizitdíjat.

A jelentkezőknek nem kell külön szerződést kötniük, csak egy egyszerű belépési lapot töltenek ki, amelyen nevük, lakcímük, születési idejük és helyük, TAJ-számuk szerepel. Sem a toborzás, sem a későbbi átlépés során a biztosítottól egészségi állapotára vonatkozó semmilyen adat nem kérhető. Ha a pénztártag nincs megelégedve a szolgáltatásokkal, évente válthat biztosítót.

Az életmentést – a biztosítástól vagy a választott pénztártól függetlenül – bárhol el kell végezni. A mentés finanszírozása továbbra is független a pénztáraktól, azt az OEP jogutóda, az úgynevezett Alapkezelő végzi majd. A beteg a sürgősségi ellátást bármelyik egészségügyi intézményben igénybe veheti, azt a pénztára köteles finanszírozni.

Változás lesz, hogy orvos a betegét elsősorban olyan intézménybe küldheti további kezelésre, vizsgálatra vagy műtétre, amelyet a beteg pénztára finanszíroz. Ha a pénztárral nem szerződött szolgáltatóhoz kell mennie a betegnek, akkor a beutaló kiállítása előtt az orvosnak erre jóváhagyást kell kérnie a pénztártag pénztárától.

Kórházak, gyógyszertárak, egészségügyi szolgáltatók nem szerezhetnek tulajdonrészt a pénztárakban. A kórházak viszont megfelelő minőségi követelmének teljesítése esetén szerezhetnek tulajdont kórházakban, de a működtetésben nem vállalhatnak szerepet.

A koncepció megjegyzi azt is, hogy a kórházak átalakulása, a felesleges ágyak megszüntetése és a járóbeteg szakrendelők fejlesztése nem zárult le, a struktúraátalakítási folyamat folytatása a pénztárak egyik legfontosabb feladata lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!