Jusztina
1 °C
16 °C

Egészségügyiek tüntetése Budapesten

2000.12.09. 09:14
Szombat délelőtt Budapesten zárul az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által hirdetett háromnapos demonstrációsorozat. A szakszervezet székháza előtt rendezett eseményre az ország minden részéből várják az egészségügyi dolgozókat, akik a program szerint a Parlament elé vonulnak, hogy petíciót adjanak át Áder Jánosnak, az országgyűlés elnökének.
Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke elmondta: a csütörtöki miskolci nagygyűlés, majd az egészségügyi intézményekben szervezett figyelmeztető sztrájkok után a Kossuth téri demonstrációval - a két évre szóló állami költségvetés elfogadása előtt - a képviselőket arra szándékoznak figyelmeztetni, hogy az előirányzatok nem nyújtanak fedezetet a dolgozók béremelésére és összeomolhat a betegellátás rendszere.

Együtt a szociális Európába!
10:00 A EDDSZ székháza előtt körülbelül háromezres tömeg gyülekezik az ország minden részéből. A demonstrálók kezében 'Társadalmi Egyenlőséget!', 'Munkát becsületet!', 'Betegeink bizalma', és '2000 az ,,egészségügy éve"' feliratú kék lufik. A résztvevők délben vonulnak a Kossuth térre, hogy átadják petíciójukat Áder Jánosnak. 61 szakszervezet és társadalmi szervezet jelezte szolidaritását az akcióval, köztük a Magyar Orvosi Kamara.

10:35 Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke beszédében rámutat, hogy bár a európa második legdinamikusabban fejlődő gazdasága a magyar, az egészségügyi dolgozók bére nem emelkedik. Nem elég meghirdetni a három gyerek, három szoba, négy kerék országát, hanem az elszegényedett többség felzárkóztatását is biztosítani kell. 2000 - Gógl Árpád megfogalmazása szerint - az egészségügy éve, eközben a dolgozók többsége a létminimumon él - fogalmazott Cser. Az EDDSZ nem támogatja a kormány 2001-2002 költségvetési javaslatát, mert tragikus helyzetbe hozza az egészségügyet - tette hozzá.

Holnap ki ment meg?
10:45 Transzparens feliratok: 'Kórházimázs központot!', 'Anyádat is mi gyógyítjuk!'. A helyszínt biztosító egyik rendőr becslése szerint a demonstrálók körülbelül ötezren vannak.

11:00 Felolvassák a petíciót, amelyben a többek között 2000-ben megállapított negyvenezer forintos minimálbéren felül harminc százalékos béremelést követelnek.

11:15 A demonstrálók a Parlament elé vonulnak, hogy átnyújtsák követeléseiket tartalmazó huszonhat pontos petíciójukat Áder János kabinetfőnökének. A menet élén a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kocsija halad. A tömeg élén a megmozduláshoz csatlakozott huszonnégy civil szervezet vezetői viszik a 'Szociális Európába!' feliratú óriástranszparenst. A 'We Will Rock You' szól.

Cser Ágnessel az élen vonul a tömeg
11:30 A szakszervezet vezetői az Országházban átnyújtják a petíciót. Az épület előtt közben tűzoltózenekar oldja a hangulatot.

12:10 Cser Ágnes a petíció átadását követően elmondta: a kabinetfőnök arra tett ígéretet, hogy a dokumentumot minden országgyűlési képviselőhöz, és Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz is eljuttatja. Az EDDSZ elnöke ezt követően hitelesnek, igaznak, és a szolidaritás felkeltésére mindenképpen alkalmasnak értékelte a nagygyűlést, amelynek célja az volt, hogy még a költségvetési törvény december 18-19-i zárószavazása előtt, döntsenek az egészségügyi és szociális ágazat dolgozóinak bérrendezéséről. Miután a küldötség kilépett a Parlamentből, mintegy háromezer kék lufi emelkedett az égbe a Kossuth téren demonstrálók közül.