Árpád
-2 °C
4 °C

Egészségügyiek tüntetése Budapesten

2000.12.09. 09:14
Szombat délelőtt Budapesten zárul az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által hirdetett háromnapos demonstrációsorozat. A szakszervezet székháza előtt rendezett eseményre az ország minden részéből várják az egészségügyi dolgozókat, akik a program szerint a Parlament elé vonulnak, hogy petíciót adjanak át Áder Jánosnak, az országgyűlés elnökének.
Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke elmondta: a csütörtöki miskolci nagygyűlés, majd az egészségügyi intézményekben szervezett figyelmeztető sztrájkok után a Kossuth téri demonstrációval - a két évre szóló állami költségvetés elfogadása előtt - a képviselőket arra szándékoznak figyelmeztetni, hogy az előirányzatok nem nyújtanak fedezetet a dolgozók béremelésére és összeomolhat a betegellátás rendszere.

Együtt a szociális Európába!
10:00 A EDDSZ székháza előtt körülbelül háromezres tömeg gyülekezik az ország minden részéből. A demonstrálók kezében 'Társadalmi Egyenlőséget!', 'Munkát becsületet!', 'Betegeink bizalma', és '2000 az ,,egészségügy éve"' feliratú kék lufik. A résztvevők délben vonulnak a Kossuth térre, hogy átadják petíciójukat Áder Jánosnak. 61 szakszervezet és társadalmi szervezet jelezte szolidaritását az akcióval, köztük a Magyar Orvosi Kamara.

10:35 Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke beszédében rámutat, hogy bár a európa második legdinamikusabban fejlődő gazdasága a magyar, az egészségügyi dolgozók bére nem emelkedik. Nem elég meghirdetni a három gyerek, három szoba, négy kerék országát, hanem az elszegényedett többség felzárkóztatását is biztosítani kell. 2000 - Gógl Árpád megfogalmazása szerint - az egészségügy éve, eközben a dolgozók többsége a létminimumon él - fogalmazott Cser. Az EDDSZ nem támogatja a kormány 2001-2002 költségvetési javaslatát, mert tragikus helyzetbe hozza az egészségügyet - tette hozzá.

Holnap ki ment meg?
10:45 Transzparens feliratok: 'Kórházimázs központot!', 'Anyádat is mi gyógyítjuk!'. A helyszínt biztosító egyik rendőr becslése szerint a demonstrálók körülbelül ötezren vannak.

11:00 Felolvassák a petíciót, amelyben a többek között 2000-ben megállapított negyvenezer forintos minimálbéren felül harminc százalékos béremelést követelnek.

11:15 A demonstrálók a Parlament elé vonulnak, hogy átnyújtsák követeléseiket tartalmazó huszonhat pontos petíciójukat Áder János kabinetfőnökének. A menet élén a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kocsija halad. A tömeg élén a megmozduláshoz csatlakozott huszonnégy civil szervezet vezetői viszik a 'Szociális Európába!' feliratú óriástranszparenst. A 'We Will Rock You' szól.

Cser Ágnessel az élen vonul a tömeg
11:30 A szakszervezet vezetői az Országházban átnyújtják a petíciót. Az épület előtt közben tűzoltózenekar oldja a hangulatot.

12:10 Cser Ágnes a petíció átadását követően elmondta: a kabinetfőnök arra tett ígéretet, hogy a dokumentumot minden országgyűlési képviselőhöz, és Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz is eljuttatja. Az EDDSZ elnöke ezt követően hitelesnek, igaznak, és a szolidaritás felkeltésére mindenképpen alkalmasnak értékelte a nagygyűlést, amelynek célja az volt, hogy még a költségvetési törvény december 18-19-i zárószavazása előtt, döntsenek az egészségügyi és szociális ágazat dolgozóinak bérrendezéséről. Miután a küldötség kilépett a Parlamentből, mintegy háromezer kék lufi emelkedett az égbe a Kossuth téren demonstrálók közül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?