Eszter, Eliza
EUR 382,05 Ft
USD 357,83 Ft
14 °C
24 °C

Háromnapos sztrájk az egészségügyben

2000.11.28. 15:19
Országos demonstrációt és kétórás figyelmeztető sztrájkokat hirdetett az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) december 7. és 9. között. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezzel a lépéssel elsősorban az országgyűlési képviselők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a kétéves költségvetési javaslat nem biztosít fedezetet az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók régóta elmaradt bérrendezésére. Cser nem kívánta értékelni Gógl Árpád miniszter tevékenységét, de annyit megjegyzett, hogy ,,nem kielégítő a minisztérium szakmai működése".
Miskolcon kezdődik és Budapest belvárosában ér véget az a demonstrációsorozat, amelyet Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke jelentett be kedd délelőtt, a szakszervezet sajtótájékoztatóján. A miskolci nagygyűlés a figyelemfelkeltés mellett megnyitja azt a tárgyalássorozatot is, amely a helyi szinten működő egészségügyi és szociális intézményekben folytatnak az intézmények vezetői a szakszervezet képviselőivel. Az egyeztetők nevét nem kívánták nyilvánosságra hozni, és egyelőre az is bizonytalan, hogy hány intézmény csatlakozik a naponkénti kétórás figyelmeztető sztrájkokhoz. Cser Ágnes kiemelte, hogy a kétórás figyelmeztető sztrájkok nem járnak együtt munkabeszüntetéssel, és nem gátolják a betegellátást.

Nem hallgatták meg a véleményüket

Az első két nap helyi szintű belső egyeztetései után a szakszervezet országos demonstrációra hívja a tagjait Budapest belvárosába. - Idevárjuk azokat az állampolgárokat is, akik egyetértenek a követeléseikkel, és nem akarják, hogy folyamatosan romoljon a betegellátás minősége - mondta Cser Ágnes. Részletes és konkrét számokkal, valamint a demonstráció nagyságával kapcsolatban nem tudtak nyilatkozni a szakszervezeti vezetők, csupán annyit jegyeztek meg, hogy az ágazat 200 ezres táborának eddig senki sem vette figyelembe a véleményét.

A lelkiismeretre akarnak hatni

Az országgyűlés előzetes várakozások szerint december 18-án és 19-én szavaz a kétéves költségvetésről. Cser szerint a demonstráció legfőbb célja, hogy meggyőzzék a képviselőket arról, hogy szavazzák meg azt a három módosító indítványt, amely fedezetet biztosítana az egészségügyi, valamint a szociális szféra dolgozóinak bérrendezésére.

Az Index kérdésére Cser Ágnes kifejtette, hogy az esetleges miniszterváltáshoz nincs köze sem a szakszervezetnek, sem a demonstrációnak. A kormányfőnek tiszte értékelni a miniszterek tevékenységét, nem nekünk - mondta az elnök, majd hozzátette, hogy ,,nem kielégítő a minisztérium szakmai működése".

Annak ellenére, hogy a 2000-es év az ,,egészségügy éve", az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók nettó átlagkeresete 35 és 39 ezer forint között mozog. Ez két százalékos reálkereset-csökkenést jelent a tavalyi évhez képest, és addig nem változik a csökkenő tendencia, míg az idei 90, és a jövő évi 80 milliárd forintos forráshiányt ki nem egyenlíti a kormányzat. A szakszervezet 30 százalékos béremelést tartana reálisnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás