Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán a költségvetésről: nincs ok változtatásra

2000.10.20. 17:16
Az Országgyűlés pénteki ülésnapján folytatta a hétfőn megkezdett általános vitát a 2001-2002-es költségvetésről. Orbán Viktor a vitában felszólalva kijelentette: nincs ok érdemben változtatni a költségvetési előterjesztésen, az esetleges módosítások között pedig nem lesznek olyanok, amelyek befolyásolnák a kormány gazdaságpolitikai irányvonalát. Az ellenzék szerint vizsgálatot kellene indítani a Belügyminisztérium nem kellő hatékonysággal működő szervezeteinek költségvetéséről.
A miniszterelnök nem osztotta a kétéves költségvetés benyújtását antidemokratikusnak nevező ellenzéki álláspontot. Szerinte Európában a többéves költségvetés gondolata nem új és nem antidemokratikus.

A nyugdíjaknak a tervezettnél a szocialisták által javasolt, nagyobb mértékű emelésével kapcsolatban Orbán közölte: ha a szocialista párt partner abban, hogy felülvizsgálják a nyugdíjreformot, akkor a kormány kész arra, hogy a tervezettnél akár 70 milliárd forinttal nagyobb összeget különítsen el nyugdíjemelésre a 2001-es esztendőben.

Háttérben a közszféra legfontosabb területei

Orbán Viktor: Emelné az egészségügyben és az oktatásban dolgozók bérét.
Orbán Viktor kitért az egészségügy gondjaira is, amikor szép teljesítménynek nevezte, hogy a 6 százalékos gazdasági növekedés két év alatt 140 milliárd forinttal nagyobb összeget biztosít a szférának az eddiginél, de azt azért elismerte, hogy az egészségügynek 2-3-szoros támogatásra lenne szüksége. Ő maga a tervezett szint két-háromszorosára emelné az egészségügyben és az oktatásban dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat, de nem teheti, mert a gazdasági növekedés üteme korlátot szab ennek.

A miniszterelnök leszögezte továbbá, hogy az államháztartás rendszereinek reformja megkezdődött, de az egészségügyi rendszer átalakítására csak több lépcsőben kerülhet sor. Az egészségügyi reform keretében a kormány hamarosan a parlament elé terjeszti a járóbeteg-szakellátásnak, az ellátás biztonságát még nem veszélyeztető mértékű, privatizációs javaslatát.

A gyermekes családok helyzetéről is szólt a miniszterelnök, amikor kifejtette, hogy a következő két évben tervei szerint tovább nőnek a családi adókedvezmények, és a kormány szeretné a családi pótlék kiegészítését is. Orbán megemlítette: a családok 83 százalékának a kormány jelentős támogatást tud nyújtani a két és fél évvel ezelőtti helyzethez képest.

Ellenzéki bírálatok

A miniszterelnök a vita során elhangzott ellenzéki bírálatokra reagálva elmondta, hogy a tervezetben lehetnek kisebb tévedések, de azok csekélyek az ellenzék tévedéséhez képest a tavalyi és idei esztendő várakozásaira vonatkozóan. Orbán utalt arra, hogy az ellenzék 1999-re 13 százalékos pénzromlást várt a bekövetkezett 10 százalék helyett.

Göndör István MSZP-s honatya válaszában kijelentette, hogy 2002-ben a költségvetési javaslat szerint a központi újraelosztás mértéke nem csökken, sőt véleménye szerint 40 százalék felett lesz. Hangsúlyozta: a kormánynak érdeke volt az infláció alultervezése, mivel így kevesebb nyugdíjat kellett kifizetni.

"Az átverés költségvetése"

Kuncze Gábor "az átverés" költségvetéséről beszél
Kuncze Gábor felszólalásában egyetértett Orbán Viktorral az elmúlt évek gazdaságilag kedvező megítélésében, ám arra hívta fel a figyelmet, hogy a dinamikus növekedés nem két éve, hanem már négy éve megkezdődött. A volt belügyminiszter a vitában megismételte korábban már elhangzott - álláspontját, miszerint az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet "nem az áttörés, hanem az átverés" költségvetése.

Kuncze úgy vélekedett: a költségvetés alultervezi a rendőrség kiadásait és felültervezi bevételeit. A politikus azt javasolta, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg azoknak a költségvetési pénzeknek a felhasználást, amelyek a Belügyminisztérium nem kellő hatékonysággal működő szervezeteihez jutnak.

A kormányfő válaszában az állami hivatalok keretének jelentős bővülését a leendő informatikai minisztérium kiépítésével, a NATO-tagságból fakadó feladatokkal, a jelentős agrárfejlesztési programmal, valamint a komoly beruházásokat magában foglaló Széchenyi-tervvel magyarázta. A miniszterelnök végül kijelentette: ha szükséges, a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy a rendőrség ne adósodjon el jövőre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?