Ezen a héten a kórházakhoz érkezik a bérkiegészítés

2000.07.18. 19:01
A kórházak még nem kapták meg a Semmelweis-napi bérjuttatást, igaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékese szerint a vonatkozó kormányrendelet szerint ez nem is volt várható. Véleménye szerint azonban még ezen a héten megkapja a pénzt valamennyi kórház. A dolgozók a korábban jelzett személyenkénti 100 ezer forint helyett bruttó 25 és 75 ezer forint közötti összegre számíthatnak. Az Egészségügyi Minisztérium kedden közleményben fejezte ki értetlenségét, amiért az egészségügyi dolgozók szakszervezete a bérjuttatás ügyében az alkotmánybírósághoz fordult.
Még ezen a héten eljut minden kórházhoz a kormány egyszeri bérjuttatása - nyilatkozta az Index-nek Donkáné Verebes Éva. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője szerint a kormány ide vonatkozó rendelete világosan meghatározza a betartandó határidőket, így nem érti, miért hír, hogy még nem kapták meg az egészségügyi intézmények a pénzt. Tájékoztatása szerint a dolgozók 25 és 75 ezer forint közötti bruttó összegekre számíthatnak. Mindenki éppen annyi pénzt fog kapni, amennyi a júniusi alapbére volt - tette hozzá.

Közben tovább tart a nyilatkozatháború a kormány és a szakszervezet között. Az egészségügyi tárca értetlenül fogadta, hogy az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány által biztosított 15 milliárdos egyszeri bérkiegészítés miatt - olvasható a tárca keddi közleményében. (Amint arról az Index is hírt adott, a szakszervezet azért fordul az alkotmánybírósághoz, mert az egészségügyben dolgozók becsapottnak érzik magukat, miután a beígért személyenkénti 100 ezer forintos bérkiegészítést nem kapják meg. Cser Ágnes szakszervezeti elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ilyen megaláztatásnak még nem voltak kitéve.)

A most kiutalt bérkiegészítés sajnos nem hozhat alapvető változást a címzettek életében - ismeri el a minisztérium, hozzátéve, hogy összességében akkora összegről van szó, amekkorából másfél évig működtethető az Országos Mentőszolgálat, egy évig élhet és fejlődhet két átlagos nagyságú megyeszékhely, amelynek töredékét költheti a kormány önkormányzati beruházások támogatására, s amelyből kétszázalékos nyugdíjemelés lenne finanszírozható. A közlemény azzal zárul, hogy a minisztérium elkövet mindent azért, hogy a jövő évi költségvetési tárgyalások során tovább javíthassa az egészségügyi dolgozók bérhelyzetét.  • Tippek
  • Hitelkártya