Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Biznisz Mehmet Károly mögött, exrendőrökkel

2007.04.17. 15:24
Földesi-Szabó Lászlóval együtt előzetes letartóztatásba került a Herba-csoport több vezetője is. A Herba-csoport a Mehmet Károly-ügyben jeleskedő Egymásért Egy-Másért Alapítvány főtámogatója. A VPOP 1,22 milliárdos áfacsalás gyanúja miatt csapott le a társaságra, amely erős kapcsolatokkal rendelkezett a hazai fegyveres testületeknél.

Az Index információi szerint másokkal együtt előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap a vámosok a Herba csoport vezetését. A főként élelmiszer-kereskedelemre szakosodott vállalkozás volt a főtámogatója annak az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak, amely alig egy héttel a Vám- és Pénzügyőrség akciója előtt Mehmet Károly Törökországból való hazahozatalával került a címlapokra.

Thai kaja tonnaszám

Földesi-Szabó László és öt társát - köztük a Herba-csoport tulajdonos-vezérigazgatóját, Pongó Sándort - 1,22 milliárd forintos áfacsalással és csempészettel gyanúsítják. Úgy tudjuk, az alapítvány - mintegy fedőszervként - élelmiszert hozott be Thaiföldről, amit aztán a cégcsoport adott el Magyarországon. Az adományként elszámolt szállítmányokért nem fizettek adót. Földesi-Szabóék valójában csak nevüket adták a tranzakcióhoz, az alapítvány kezén a keleti élelmiszerek át sem mentek. A VPOP hivatalos közlése szerint az alapítvány és az érintett vállalkozások 2004, azaz Magyarország európai uniós csatlakozása után 59 alkalommal hoztak forgalomba Távol-Keletről származó élelmiszereket jogellenesen , megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben.


Pongó Sándor és Földesi-Szabó László

A Herba-cégcsoport szinte az összes magyarországi multinacionális élelmiszerlánc beszállítója, és több márkás termék kizárólagos forgalmazója. A cég központjában kérdésünkre megerősítették, hogy a vállalkozás összes vezetője Földesi-Szabó Lászlóhoz hasonlóan előzetesben várja a nyomozás végeredményét.

Alezredes és ezredes

Korábban a Herba-csoport vezetője, Pongó Sándor és Földesi-Szabó László is jelentős rendőri karriert futott be. Földesi-Szabó 20 évig volt állományban mint rendőr alezredes, a szervezett bűnözés területén látott el operatív feladatokat. Pongó Sándor a BRFK-n a közlekedésrendészet vezetője volt a rendszerváltásig, ezredesként szerelt le. Az alapítvány tevékenysége többször kötődött a fegyveres testületekhez.

A fegyveres erőkre fókuszált

Határokon át ível
A Herba-cégcsoport közel 19 miliárdos forgalmat bonyolított 2005-ben, és igazi nemzetközi birodalommá vált a 90-es évek elején. A Herba SM Kft.-ben tag volt egy svájci cég, a Herba Hungary Kft. A cégiratokban Zürich környéki vállalkozás is szerepel tulajdonosként. A Herba 98 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben Pongó Sándor és neje mellett helyet kaptak a leggyakrabban felbukkanó cégtársak Keller Ferenc és felesége is. A Keller család neve visszaköszön a Herba Logistic, és a Herba-Trans cégekben is (utóbbi végelszámolás alatt áll).

Az Egymásért Egy-Másért alapítvány karitatív tevékenysége már többször felkeltette az összes magyarországi fegyveres testület figyelmét. A szervezet legutóbb március 15-én osztott ki pénzjutalmat a BM-kórház 45 dolgozójának. Az eseményen - amelyen jelen volt Galambos Lajos a Nemzetbiztonsági Hivatal első embere, Béndek József, a Határőrség Országos Parancsnoka, Muhoray Árpád, a Katasztrófavédelem vezetője, és Sárkány István, a Rendőrtiszti Főiskola rektora is - Földesi-Szabó mellett Pongó Sándor is fotózkodott a vendégekkel. Egy másik eseményről készült kép tanulsága szerint gyanítható, hogy az alapítványvezető exrendőr bensőséges viszonyban volt Ignácz István dandártábornokkal és Petrétei József igazságügy miniszterrel is.

Vámos szál

Úgy tudjuk, a közhasznú szervezetnél tartott házkutatáson találtak több vámügyintézőre is terhelő iratokat. Sipos Jenő a VPOP szóvivője is hallott a civil vámügyintézőket érintő vádakról, ám ők nem tagjai a VPOP testületének így róluk nem nyilatkozott. Azt az információnkat viszont egyértelműen tagadta a szóvivő, hogy a VPOP több felsővezetőjének neve is szerepelt a lefoglalt iratokban.

Megkerestük Földesi-Szabó jogi képviselőjét, Rádics Gyulát, de ő az ügyvédi titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem válaszolt kérdéseinkre.