A német külügyminiszter dicséri Magyarországot

2000.08.14. 20:19
Magyarország előtt egyetlen más állam európai uniós csatlakozását sem tudja elképzelni a német pénzügyminiszter. Hans Eichel ezt hétfőn mondta el újságíróknak, miután találkozott Járai Zsigmonddal, magyar kollégájával. A német politikus szerint az EU bővítéséhez azonban végre kell hajtani a szervezet belső reformját, s csak ezután - várhatóan 2002 után - lehet új tagokat felvenni.
Járai Zsigmond szerint a magyar gazdaság rendkívül jó állapotban van
Járai Zsigmond szerint a magyar gazdaság rendkívül jó állapotban van, így a kétoldalú tárgyalásokon nem is kértünk semmiféle gazdasági segítséget a német partnertől. Mindkét pénzügypolitikus hangsúlyozta, hogy az EU bővítésekor a differenciált megközelítést kell alkalmazni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Magyarország felvételét nem akadályozhatja meg más - szintén tagfelvételre váró - államok esetleges negatív megítélése.

A magyar pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy hazánk megítélése kedvező az unióban, és gazdasági mutatók tekintetében csak a magas infláció okozhatna problémát, ha a monetáris unióhoz is csatlakozni szeretnénk. p>A sajtótájékoztatón ugyanakkor elhangzott az is, hogy Magyarország nem akar az EU-hoz való csatlakozás előtt társulni az úgynevezett pénzügyi (monetáris) unióhoz, vagyis az euró-zónához. Járai Zsigmond szerint ugyanis nincs ilyen terv Magyarországon.

Hans Eichel
"A tagfelvételre váró országok közül Magyarországgal lesz a legkevesebb probléma"
Hans Eichel magyarországi látogatása után, úgy nyilatkozott, hogy a tagfelvételre váró országok közül Magyarországgal lesz a legkevesebb probléma. A német és a magyar, illetve az uniós és a magyar gazdaság ugyanis rendkívül erőteljesen integrálódott, s a német befektetők is elégedettek az itteni helyzettel.

A térségbe irányuló német befektetéseknek egyébként a harminc százaléka érkezett Magyarországra, míg az itthoni mutatókból az derül ki, hogy az összes külföldi befektetés harminc százaléka német eredetű - mondta el a magyar pénzügyminiszter.

Járai Zsigmond hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság 75 százalékban már európai piacokra termel, és a tizenegy felvételre váró állam közül csak mi dicsekedhetünk azzal, hogy pozitív a külkereskedelmi mérlegünk az Európai Unióval szemben.