Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem lesz nyilvános a fenékfogdosási ügy vizsgálati eredménye

2004.08.18. 14:22
Lezárult ugyan a fenékfogdosási ügy vizsgálata az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalban, a vizsgálóbiztos zárt ülésen tárja annak tartalmát egy háromtagú fegyelmi bizottság elé, a döntés azonban nem lesz nyilvános. A hivatal az utolsó napig kihasználja a törvényadta határidőket a hivatal gazdasági és humánpolitikai igazgatóhelyettese elleni szexuális zaklatási vád kivizsgálásához.
Az Index információ szerint hétfőn születik döntés az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalban felmerült szexuális zaklatási ügyben. Az EKH szerdán kiadott közleményben leszögezte, a vizsgálat ugyan lezárult, mégis ragaszkodnak a "törvény által megszabott határidőkhöz", azaz a vizsgálat kezdetétől számított 30 napon belül nem nyilatkoznak érdemben a hivatal egyik női alkalmazottjának bejelentéséről.

Eleget tettek

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal közleménye szerint az ügy kivizsgálására felkért vizsgálóbiztos a törvény által megszabott határidőknek megfelelően legkésőbb hétfőn leadja jelentését a munkáltatói jogkör gyakorlójának, majd az összehívott három tagú fegyelmi tanács zárt ülésen, szótöbbséggel határozatot hoz, a vizsgálat eredménye, a fegyelmi tanács döntése az érintettek személyiségi jogainak védelme érdekében azonban nem nyilvános. Az EKH szerint a maga részéről a közleménnyel eleget tett tájékoztatási kötelezettségének, így a konkrét ügyet lezártnak is tekinti, és az érintettek sem kívánnak nyilatkozni.

"Ugyanakkor az elmúlt egy hónapban, az ügy nyilvánosságra kerülése óta az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalhoz több jelzés érkezett, amelyek azt mutatják, hogy a szexuális zaklatás ügye a társadalom számos területén jelen lévő és kezelendő probléma. Az eset kapcsán felszínre került jelenséggel a Kormányhivatal a jövőben szakmai kérdésként kíván foglalkozni." - áll a közleményben.

Már akkor vizsgálták

Mint emlékezetes, a július 16-án a Blikk jelentetett meg cikket arról, hogy az EKH egyik alkalmazottja, Sz. Gabriella levélben vádolta meg szexuális zaklatással a hivatal gazdasági és humánpolitikai igazgatóhelyettesét. A nő állítása szerint főnöke bizalmaskodni kezdett vele. "Mindennap szeretne elhívni teniszezni, sörözni, masszázsra. Rendszeresen fogdossa a mellemet. Simogatja a fenekemet. Beszorít a sarokba. Az arcomra többször adott puszit, és azért csak oda, mert eddig mindig sikerült kitérnem a szájra adott alól." - írta a levélben, amelynek tárgyáról a cikk megjelenése idején már vizsgálat folyt. A feljelentőt akkorra már az EKH egy másik osztályára helyezték.