Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Fenékfogdosás az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalban

2004.07.16. 07:55
Az egyik bulvárlaphoz eljutott levélben szexuális zaklatással vádolta meg az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal gazdasági vezetőjét az intézmény egyik alkalmazottja. Sz. Gabriella szerint az igazgatóhelyettes többek között puszilgatta, és rendszeresen fogdosta a mellét. A molesztálási ügyben már az EKH hivatalvezetője is vizsgálódik - írja a Blikk. A megvádolt Bódis István az Indexnek elmondta saját verzióját, és perről beszélt.
A vizsgálat megkezdését követően áthelyezték az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal egy másik osztályára azt a nőt, aki szexuális zaklatás miatt jelentette fel főnökét a kabinet kisebbségek és hátrányos helyzetűek védelmére létrehozott egységében.

Minden nap elhívná

A Blikk szerint az EKH alkalmazottja, Sz. Gabriella a hivatal gazdasági és humánpolitikai igazgatóhelyetteséről azt írta, hogy Bódis István magasabb fizetést tanulási lehetőséget ígért neki, valamint bérletet, étkezési hozzájárulást és munkaszerződést, "ehhez képest megbízási szerződéssel vettek fel, se bérletet, se étkezési hozzájárulást" nem kapott, új főnöke viszont bizalmaskodni kezdett vele. "Mindennap szeretne elhívni teniszezni, sörözni, masszázsra. Rendszeresen fogdossa a mellemet. Simogatja a fenekemet. Beszorít a sarokba. Az arcomra többször adott puszit, és azért csak oda, mert eddig mindig sikerült kitérnem a szájra adott alól."

Bódist nem kell körülugrálni

A megvádolt Bódis István ezzel szemben azt állítja, hogy az anyukája révén az idén február végén beprotezsált titkárnő "alkalmatlansága" és sértettsége áll a feljelentés mögött. Az igazgatóhelyettes az Indexnek azt mondta, hogy azért fajultak idáig a dolgok, mert beosztottja állandóan "a telefonon lógott", amíg egyszer Bódis ezt szóvá tette. Az igazgatóhelyettes szerint ő nem olyan, "akit körül kell ugrálni", de elege lett a túl sok telefonálgatásból és hogy állandóan noszogatni kellett a titkárnőt, ezért közölte vele, hogy július 5-től nem kell bejárnia a hivatalba.

A "leteremtés" után Sz. Gabriella "elfutott" a hivatalvezetőhöz, ahol Bódis szerint, előadta, a fenti történetet, azzal, hogy főnöke milyen "embertelen és durva". Ezután a hivatalvezető behivatta Bódist, és közölte vele, hogy vizsgálat indult ellene. Hogy valóban zaklatta-e titkárnőjét, arra Bódis azt mondta, hogy "csinosabb és szebb titkárnői is voltak már, de soha meg sem fordult a fejében" ilyesmi. Egyvalamit elismert az titkárnő által előadottakból, egyszer "viccelődve" azt mondta - tanúk előtt - a titkárnőnek, hogy akkor hinnék el neki, milyen jó az új lakás, amit akkoriban vásárolt, ha meghívná "pezsgős" lakásavatóra. Bódis most ügyvédjével pert készít elő vádlói ellen.

Szétültették őket

A lapnak nyilatkozó hivatalvezető, Kiss Róbert azt mondja, hogy kedden már el is indította az eljárást az ügyben. A vizsgálóbiztosnak 15 napja lesz arra, hogy áttekintse a történteket. Ezután egy háromfős fegyelmi tanács elé kerül a jelentés, amelyről a testületnek kell állást foglalnia. A panasz másik konkrét következménye, hogy Sz. Gabriellát a gazdasági igazgatóságról a két emelettel lejjebb található jogi igazgatóságra helyezték át. Az ügyben Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter még nem nyilatkozott.

Nem adnak tájékoztatást
Az Index az ügyben megkereste az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalt. A sajtóosztályon azt közölték, hogy Göncz Kinga minisztert csak a jövő héten lehet elérni. Az Index az ügy részleteivel kapcsolatban feltett kérdéseire egy szűkszavú közleményt kapott a hivatal sajtóosztályától.

"Megkeresésükre reagálva a Blikk július 16-i számában megjelent cikk kapcsán az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni: Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalban felmerült zaklatási üggyel kapcsolatban a Kormányhivatal elnöke a köztisztviselői törvényben meghatározottak szerint július 13-án vizsgálatot indított. A Kormányhivatal elnöke vizsgálóbiztost jelölt ki és fegyelmi tanácsot állít fel. Várhatóan egy hónap múlva születik döntés az ügyben. Az eljárás szabályait a köztisztviselői törvény tartalmazza. A vizsgálat lezárásáig annak eredményéről nincs mód tájékoztatást adni. Valamennyi érintett kijelentette, hogy a vizsgálat lezárásáig nem kíván nyilatkozni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!