Judit
3 °C
7 °C

Marx tartja távol Orbánt Elektől?

2000.07.14. 19:40
Megmakacsolta magát a Békés megyei Elek város képviselő-testülete és a fideszes polgármester, Kecskeméti János javaslata ellenére nem nevezte át a helyi Marx Károly utcát Millenniumi utcára. A település első embere a millennium tiszteletére, valamint azért kezdeményezte a változtatást, mert augusztus 6-án, az elekiek ötödik világtalálkozója során, Orbán Viktor miniszterelnök látogatásakor Szent István szobrot avatnak az utcában. A megyei sajtóértesüléseket cáfolva a Miniszetelnöki Hivatalban az Index kérdésére elmondták: nem tudnak arról, hogy a kormányfő látogatásának feltétele lenne az utcanév-módosítás.
A Békés megyében, a román határ közelében fekvő városban 1990 után sorra tűntek el az elmúlt rendszerre emlékeztető utcanevek, átnevezték például a Lenin, a Beloiannisz, Tanácsköztársaság utcákat.

Marx mellett Kun Bélának is van utcája a városban

Hírmondónak maradt még néhány ,,kínos" elnevezés, ami ismét borsot törhet a város elöljáróinak orra alá.

Néhány évvel ezelőtt ugyanis a Kun Béla utcát próbálták hiába átkeresztelni. A jelenleg még Marx nevét viselő utca azonban a figyelem középpontjába került, mivel ott avatják augusztus 6-án Szent István szobrát, és ebből az alkalmából a tervek szerint a településre látogat Orbán Viktor miniszterelnök is.

A város polgármestere, Kecskeméti János éppen ezért elérkezettnek látta az időt arra, hogy Millenniumra kereszteljék át az eddig a kommunizmus legfőbb ideológusának nevét viselő utcát. A képviselőtestület hétfői ülése előtt sem az utca lakóit, sem a tagokat nem kérdezték meg a tervezett változtatásról.

Karl Marx
Marad még egy darabig
Az ülésen parázs vita bontakozott ki, amelyen elsősorban a szocialista, vagy szocialista támogatással bekerült képviselők ellenezték a módosítást. A pártonkívüli dr. Márki Ferenc azzal érvelt, hogy Marx nagy tudós volt, és emiatt az egyetemeken is tanítják a mai napig. Erre a polgármester azzal replikázott, hogy ő szerezte a Kommunista Kiáltványt is, amely egy letűnt korszak emblémája volt, így nincs nevének helye a város egyik főutcáján.

Volt olyan képviselő, aki azt javasolta, hogy a szobornak helyt adó terecske neve változzon meg, egy képviselő pedig inkább a Szent István nevet indítványozta. A vita után név szerinti szavazás következett, amelyen öt igen szavazat mellett kilencen tartózkodtak, így elmaradt a polgármester által szorgalmazott módosítás.

A döntés meghozatala után Kecskeméti János ,,gratulált" a képviselőtestületnek, és azt ígérte, hogy ,,mindenkinek megfelelő módon természetesen kompenzálni" fogja. Kijelentette azt is, hogy táppénzre vonul, és lehet, hogy a miniszterelnöki látogatást is lemondja.

A miniszterelnöki látogatást is befolyásolhatja az utcanév-változtatás meghiúsulása?

A testületi ülést követően a Békés Megyei Hírlap azt írta: kormánypártiak a városban azt mondják, hogy Orbán Viktor augusztus hatodikai látogatása hetek óta bizonytalan.

A polgármesteri hivatal az ülést követően aláírásgyűjtésbe kezdett az érintett utcában. A lakosok 70 százaléka támogatja a változtatást - mondta el az Index kérdésére Kecskeméti János. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a változást kezdeményezők részéről nem hangzott el gyakorlati érv, tehát nem érintették azt a problémát, hogy az átnevezés - mivel egy másik utcát is érintene - a házszámok megváltozását vonná maga után.

A polgármester elmondta: a kudarc ellenére újra megpróbálja az néváltozást elérni a testületnél. Éppen ezért a következő hétre ismét összehívta a képviselőket és újra szavaznak a módosításról. Kecskeméti elmondta: ha megint megbukik javaslata, akkor legkorábban az ősszel viheti újból a testület elé a kérdést.

A miniszterelnök környezetében nem tudnak arról, hogy az utcanév-változtatás a látogatás előfeltétele lenne - tájékoztatta az Indexet Navracsics Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal Információs főosztálytájának vezetője. Orbán Viktor jelenleg szabadságon tartózkodik, így egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy alakul augusztus 6-i programja - tette hozzá Navracsics.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?