Marx tartja távol Orbánt Elektől?

2000.07.14. 19:40
Megmakacsolta magát a Békés megyei Elek város képviselő-testülete és a fideszes polgármester, Kecskeméti János javaslata ellenére nem nevezte át a helyi Marx Károly utcát Millenniumi utcára. A település első embere a millennium tiszteletére, valamint azért kezdeményezte a változtatást, mert augusztus 6-án, az elekiek ötödik világtalálkozója során, Orbán Viktor miniszterelnök látogatásakor Szent István szobrot avatnak az utcában. A megyei sajtóértesüléseket cáfolva a Miniszetelnöki Hivatalban az Index kérdésére elmondták: nem tudnak arról, hogy a kormányfő látogatásának feltétele lenne az utcanév-módosítás.
A Békés megyében, a román határ közelében fekvő városban 1990 után sorra tűntek el az elmúlt rendszerre emlékeztető utcanevek, átnevezték például a Lenin, a Beloiannisz, Tanácsköztársaság utcákat.

Marx mellett Kun Bélának is van utcája a városban

Hírmondónak maradt még néhány ,,kínos" elnevezés, ami ismét borsot törhet a város elöljáróinak orra alá.

Néhány évvel ezelőtt ugyanis a Kun Béla utcát próbálták hiába átkeresztelni. A jelenleg még Marx nevét viselő utca azonban a figyelem középpontjába került, mivel ott avatják augusztus 6-án Szent István szobrát, és ebből az alkalmából a tervek szerint a településre látogat Orbán Viktor miniszterelnök is.

A város polgármestere, Kecskeméti János éppen ezért elérkezettnek látta az időt arra, hogy Millenniumra kereszteljék át az eddig a kommunizmus legfőbb ideológusának nevét viselő utcát. A képviselőtestület hétfői ülése előtt sem az utca lakóit, sem a tagokat nem kérdezték meg a tervezett változtatásról.

Karl Marx
Marad még egy darabig
Az ülésen parázs vita bontakozott ki, amelyen elsősorban a szocialista, vagy szocialista támogatással bekerült képviselők ellenezték a módosítást. A pártonkívüli dr. Márki Ferenc azzal érvelt, hogy Marx nagy tudós volt, és emiatt az egyetemeken is tanítják a mai napig. Erre a polgármester azzal replikázott, hogy ő szerezte a Kommunista Kiáltványt is, amely egy letűnt korszak emblémája volt, így nincs nevének helye a város egyik főutcáján.

Volt olyan képviselő, aki azt javasolta, hogy a szobornak helyt adó terecske neve változzon meg, egy képviselő pedig inkább a Szent István nevet indítványozta. A vita után név szerinti szavazás következett, amelyen öt igen szavazat mellett kilencen tartózkodtak, így elmaradt a polgármester által szorgalmazott módosítás.

A döntés meghozatala után Kecskeméti János ,,gratulált" a képviselőtestületnek, és azt ígérte, hogy ,,mindenkinek megfelelő módon természetesen kompenzálni" fogja. Kijelentette azt is, hogy táppénzre vonul, és lehet, hogy a miniszterelnöki látogatást is lemondja.

A miniszterelnöki látogatást is befolyásolhatja az utcanév-változtatás meghiúsulása?

A testületi ülést követően a Békés Megyei Hírlap azt írta: kormánypártiak a városban azt mondják, hogy Orbán Viktor augusztus hatodikai látogatása hetek óta bizonytalan.

A polgármesteri hivatal az ülést követően aláírásgyűjtésbe kezdett az érintett utcában. A lakosok 70 százaléka támogatja a változtatást - mondta el az Index kérdésére Kecskeméti János. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a változást kezdeményezők részéről nem hangzott el gyakorlati érv, tehát nem érintették azt a problémát, hogy az átnevezés - mivel egy másik utcát is érintene - a házszámok megváltozását vonná maga után.

A polgármester elmondta: a kudarc ellenére újra megpróbálja az néváltozást elérni a testületnél. Éppen ezért a következő hétre ismét összehívta a képviselőket és újra szavaznak a módosításról. Kecskeméti elmondta: ha megint megbukik javaslata, akkor legkorábban az ősszel viheti újból a testület elé a kérdést.

A miniszterelnök környezetében nem tudnak arról, hogy az utcanév-változtatás a látogatás előfeltétele lenne - tájékoztatta az Indexet Navracsics Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal Információs főosztálytájának vezetője. Orbán Viktor jelenleg szabadságon tartózkodik, így egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy alakul augusztus 6-i programja - tette hozzá Navracsics.