Gusztáv
3 °C
6 °C

Pótvizsgadrukk: Hajrá Magyarország!

2002.04.30. 07:10
Hajrá Magyarország! vagy valami hasonló néven párton kívüli, a "pártok felett álló" népmozgalmat szervez a Fidesz - értesült a Népszabadság. A cél: a jobboldali tömegbázis egyben tartása, és szükség szerint mozgósítása. A népmozgalmat még az önkormányzati választások előtt hívnának életre, és vezetője Orbán Viktor lenne.
Megfigyelők szerint az MSZP és az SZDSZ választási győzelmét követően a Fidesz az olasz mintára létrehozandó mozgalommal már az ellenzéki időszakra és az önkormányzati választások kampányára készül.

A népmozgósítás mint eszköz

A választások két fordulója közötti kampányban a Fidesz először a Testnevelési Egyetemnél több tízezer, majd a Kossuth téren több százezer embert volt képes mozgósítani, demonstrálva a jobboldali összefogást. A koppintás egyértelmű, mivel ezeken a rendezvényeken használta először a szónoki emelvényen Orbán Viktor a "Hajrá Magyarország!, Hajrá magyarok!" zárszót, amelyhez hasonlóan fejezi be a tömegrendezvényeken beszédeit az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi.

Populista eszköz
Figyelemre méltó, hogy korábban a BBC rádió román nyelvű adása így kommentálta a magyar választásokat: a választási kampányban Orbán Viktor és csapata harcba vetette a populizmus teljes arzenálját. Átvették, és "Hajrá Magyarország!" formában magyarosították Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "Forza Italia" jelszavát, mintha a Fidesz hívei egy olyan labdarúgó csapatot alkotnának, amelynek külföldiek ellen kell játszaniuk.

A jelek szerint azonban nem csupán e szófordulatot veszi át a Fidesz az olasz politikustól, hanem mozgalmának ötletét is - írja a Népszabadság.

Az elképzelés szerint a Fidesz vagy valamelyik, a jobboldalhoz kötődő szervezet a Berlusconi által létrehozott Forza Italia párttá vált mozgalomhoz hasonló, a jobboldali pártok felett álló tömegmozgalmat szeretne életre hívni. Ennek élére Orbán Viktor állna, mint a jobboldal tisztségek nélküli vezetője.

Jó foci híján is működhet

Berlusconi 1993 őszén az AC Milan tulajdonosaként a szurkolói klubok szerveződését mintaként felhasználva hozta létre politikai mozgalmát, amely később párttá alakult. A Forza Italiaval tavaly másodszor került kormányra Berlusconi.

Sakkban tartott média
Silvio Berlusconi miniszterelnök egyébként nemrég tisztogatásba kezdett: eltávolíttatja három bírálóját az állami televízióból, a RAI-ból, mert megítélése szerint "bűnös" módon használták fel a közmédiát. E döntését nemrégiben az előzte meg, hogy a RAI három csatornájából kettő élére kormányhű vezetőket neveztetett ki. Az egyes csatornát híradóstul a Berlusconi vezette Forza Italia kapta meg.

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor a kormányváltás után nem kíván a pártban vagy a parlamenti frakcióban vezető tisztséget betölteni, noha korábban voltak olyan hírek, hogy visszatér a Fidesz elnöki posztjára vagy parlamenti frakcióvezető lesz. Az még nem dőlt el, hogy a parlamenti bizottsági helyek elosztásakor elvállalja-e a külügyi vagy az európai integrációs bizottság elnöki posztját.

Legyen magyaros

Orbán környezetében már azt tervezgetik, hogy mi legyen az új mozgalom neve. Egyesek szerint a "Hajrá Magyarország!" lenne a legmegfelelőbb "hívó szó". Azt azonban nem akarják, hogy az új mozgalom eljes egészében az olasz mintára épüljön. A jelenlegi elképzelések szerint az Orbán Viktor vezette tömegmozgalmat még az önkormányzati választások előtt életre hívnák.

A Világgazdaság úgy tudja: a mozgalomnak nem lenne formális vezetősége - igaz, tevékenységét egy operatív testület irányíthatná -, szellemi-lelki vezéreként azonban a leköszönő kormányfő nem pusztán egy párt, hanem az egész jobboldal első emberének mutatkozhatna. A pártjában, a frakcióban és a parlamentben hivatalos funkciót nem vállaló Orbán Viktor ezáltal egyszersmind rendszeres szereplési lehetőséghez jutna.

Sürgős

Az üzleti napilap rámutat, hogy abban a Fidesz vezetői egyetértenek, hogy mi- előbb be kell indítani a mozgalmat. Két okból: egyrészt "nem szabad hagyni, hogy az emberek lelkesedése alábbhagyjon", másrészt úgy látják, nagy hasznát vehetik majd az önkormányzati választásokat megelőző kampányban egy az ország minden pontján "sejtekkel" jelen lévő szerveződésnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!