Pótvizsgadrukk: Hajrá Magyarország!

2002.04.30. 07:10
Hajrá Magyarország! vagy valami hasonló néven párton kívüli, a "pártok felett álló" népmozgalmat szervez a Fidesz - értesült a Népszabadság. A cél: a jobboldali tömegbázis egyben tartása, és szükség szerint mozgósítása. A népmozgalmat még az önkormányzati választások előtt hívnának életre, és vezetője Orbán Viktor lenne.
Megfigyelők szerint az MSZP és az SZDSZ választási győzelmét követően a Fidesz az olasz mintára létrehozandó mozgalommal már az ellenzéki időszakra és az önkormányzati választások kampányára készül.

A népmozgósítás mint eszköz

A választások két fordulója közötti kampányban a Fidesz először a Testnevelési Egyetemnél több tízezer, majd a Kossuth téren több százezer embert volt képes mozgósítani, demonstrálva a jobboldali összefogást. A koppintás egyértelmű, mivel ezeken a rendezvényeken használta először a szónoki emelvényen Orbán Viktor a "Hajrá Magyarország!, Hajrá magyarok!" zárszót, amelyhez hasonlóan fejezi be a tömegrendezvényeken beszédeit az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi.

Populista eszköz
Figyelemre méltó, hogy korábban a BBC rádió román nyelvű adása így kommentálta a magyar választásokat: a választási kampányban Orbán Viktor és csapata harcba vetette a populizmus teljes arzenálját. Átvették, és "Hajrá Magyarország!" formában magyarosították Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "Forza Italia" jelszavát, mintha a Fidesz hívei egy olyan labdarúgó csapatot alkotnának, amelynek külföldiek ellen kell játszaniuk.

A jelek szerint azonban nem csupán e szófordulatot veszi át a Fidesz az olasz politikustól, hanem mozgalmának ötletét is - írja a Népszabadság.

Az elképzelés szerint a Fidesz vagy valamelyik, a jobboldalhoz kötődő szervezet a Berlusconi által létrehozott Forza Italia párttá vált mozgalomhoz hasonló, a jobboldali pártok felett álló tömegmozgalmat szeretne életre hívni. Ennek élére Orbán Viktor állna, mint a jobboldal tisztségek nélküli vezetője.

Jó foci híján is működhet

Berlusconi 1993 őszén az AC Milan tulajdonosaként a szurkolói klubok szerveződését mintaként felhasználva hozta létre politikai mozgalmát, amely később párttá alakult. A Forza Italiaval tavaly másodszor került kormányra Berlusconi.

Sakkban tartott média
Silvio Berlusconi miniszterelnök egyébként nemrég tisztogatásba kezdett: eltávolíttatja három bírálóját az állami televízióból, a RAI-ból, mert megítélése szerint "bűnös" módon használták fel a közmédiát. E döntését nemrégiben az előzte meg, hogy a RAI három csatornájából kettő élére kormányhű vezetőket neveztetett ki. Az egyes csatornát híradóstul a Berlusconi vezette Forza Italia kapta meg.

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor a kormányváltás után nem kíván a pártban vagy a parlamenti frakcióban vezető tisztséget betölteni, noha korábban voltak olyan hírek, hogy visszatér a Fidesz elnöki posztjára vagy parlamenti frakcióvezető lesz. Az még nem dőlt el, hogy a parlamenti bizottsági helyek elosztásakor elvállalja-e a külügyi vagy az európai integrációs bizottság elnöki posztját.

Legyen magyaros

Orbán környezetében már azt tervezgetik, hogy mi legyen az új mozgalom neve. Egyesek szerint a "Hajrá Magyarország!" lenne a legmegfelelőbb "hívó szó". Azt azonban nem akarják, hogy az új mozgalom eljes egészében az olasz mintára épüljön. A jelenlegi elképzelések szerint az Orbán Viktor vezette tömegmozgalmat még az önkormányzati választások előtt életre hívnák.

A Világgazdaság úgy tudja: a mozgalomnak nem lenne formális vezetősége - igaz, tevékenységét egy operatív testület irányíthatná -, szellemi-lelki vezéreként azonban a leköszönő kormányfő nem pusztán egy párt, hanem az egész jobboldal első emberének mutatkozhatna. A pártjában, a frakcióban és a parlamentben hivatalos funkciót nem vállaló Orbán Viktor ezáltal egyszersmind rendszeres szereplési lehetőséghez jutna.

Sürgős

Az üzleti napilap rámutat, hogy abban a Fidesz vezetői egyetértenek, hogy mi- előbb be kell indítani a mozgalmat. Két okból: egyrészt "nem szabad hagyni, hogy az emberek lelkesedése alábbhagyjon", másrészt úgy látják, nagy hasznát vehetik majd az önkormányzati választásokat megelőző kampányban egy az ország minden pontján "sejtekkel" jelen lévő szerveződésnek.  • Hírek
  • Megtakarítás