Belpolitikai válság percről percre

2006.10.23. 22:55

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ORFK kommunikációs igazgatója a Hír tévének azt mondta, hogy kritikus a helyzet. Több helyről kellett a fővárosba átcsoportosítani rendőröket, viszont sok helyről nem lehet elvonni erőket. Megkerestük Bene László országos rendőrfőkapitányt is, aki csak annyit közölt, hogy nem nyilatkozik sem Garamvölgyi kijelentéséről, sem másról.

  • Két betonkeverőt is beépítettek a Ferenciek téri tüntetők a barikádokba. A barikádon egyébként könnyű az átjutás, ha az ember a tüntetőkhöz akar csatlakozni, átsegítik a masszív építményen.

  • Egyelőre tanácskoznak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) megyei vezetői, hogy Budapestre jöjjenek-e, mindenesetre a szándék megvan, a lehetőséget vizsgálják, közölte Budai Gyula, a MAGOSZ demonstrációs bizottságának vezetője a Hír tv-ben.

  • A nemzeti motorosok megjelentek az Erzsébet hídnál is, jó hangosak, de nincsenek sokan, 8-10 motorról van szó. A motorosok változtatták hangzavarrá a Felvonulási téri 56-os emlékmű avatását, majd felbukkantak a Kálvin térnél is.

  • Akár betöréshez is felhasználató szerszámokkal a kézben látott egy tüntetőt helyszíni tudósítónk a barikád mögött. A fiatalember egy feszítővassal és vésővel közlekedett a tömegben.

  • A rendőrség vízágyúval, lovasokkal és nagy számban felszerelt hadtestekkel indult el a körúton a tüntetők irányába a Blaha Lujza térnél. Azok a Wesselényi utcánál székekből, táblákból és kukákból barikádot állítottak fel, és meggyújtották. A rendőrség közben a mellékutcák felé is igyekszik kiszorítani a tömeget. A tüntetők folyamatosan üvegeket dobálnak, a rendőrök könnygázgránátokkal válaszolnak.

  • Bár 600-700 tüntető a Köztársaság térre ment, a rendőrök annyira körbevették a székházat, hogy a tüntetők a közelébe sem jutnak.

  • A Blaha után a Ferenciek terénél, a nagy barikádnál is elkezdték gyártani a Molotov-koktélokat. Az emberek üvegeket keresnek, benzinük már van.

  • Rengeteg, több mint 100 rendőr érkezett a Ferenciek terére az Astoria felől. Egy vízágyú is érkezett a rendőrök segítségére, de a jármű végül tolatni kezdett.

  • A Ferenciek terén gyülekező rendőrök egy része leült a járda szélére.

  • A mentők eddig hetven sérültet szállítottak kórházba, körülbelül hat-hét olyan embernek volt első látásra komolyabb sérülése, de életveszélyes állapotban senki nincs. Mindenki stabil állapotban volt a kórházba szállításkor, mondta Győrfi Pál a Hír tévében.

  • "Az elmúlt hetekben a jobboldal sorozatos akciói, az elszaporodott gazdasági és szociális problémák megoldásának támogatása helyett, a politikai hisztériakeltést, a szocialista kormány elleni dühödt támadásokat szolgálták. A jobboldal vezére miközben látszólag elhatárolódik az erőszakos módszerektől, valójában támogatja azokat, politikailag bátorítja a szélsőséges csoportokat, alig burkoltan lázadásra uszít" - áll a Munkáspárt 2006-nak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    "Orbán Viktor 1956 évfordulóját is antikommunista uszításra és hisztériakeltésre használta fel. Az alkotmányellenes jelszavaktól és tettektől, a nyilas jelképek használatától ugyanakkor nem határolódik el. Ezzel is igazolva és fedezve általában a baloldal elleni legdurvább, az erőszaktól sem visszariadó támadásokat. Az antikommunista hisztéria, a politikai erőszak mesterséges gerjesztése, az utcai csatározás országunknak súlyos károkat okoznak" - szögezi le a nyilatkozat.

  • HírTv-nek álcázza magát a Tv2

    A konkurens tévécsatornák is rájöttek arra, hogy a tüntetők nem bántják a HírTV-t, ezért álcázzák magukat.


  • A Nagykörút végig járható, csak a Nyugatinál állnak rendőrök, tüntetőket sehol nem látni.

  • Az MTI szerint Körösi Imre (korábban: Körömi Imre), Kossuth téri szónok buzdított fegyveres ellenállásra a Ferenciek téri barikádon. Tudósítónk kihallgatott egy beszélgetést, amikor Körösi Imre kikérte magának, hogy fegyveres ellenálásra buzdítana. A tüntetők vezéreinek azt mondta, beszélt Végh Ferenccel, a honvédség vezérkari főnökével, hívta a katonákat, hogy jöjjenek, de azt válaszolták, ezt nem tehetik, de lelkiekben a tüntetőkkel vannak. (Végh Ferenc 1999 óta nem vezérkari főnök.)

  • Nem sokkal éjfél előtt a rendzavarók személyautóval próbálták áttörni a Baross utca és a József körút kereszteződésében felállt rendőrsorfalat. A rendőrök közül senki sem sérült meg. A rendőrök azt igyekeznek megakadályozni, hogy a tömeg visszatérjen a Blaha Lujza térre. A tüntetőket a Boráros tér irányába próbálják kiszorítani. (MTI)

  • Már vagy egy tucat csapatszállító teherautó, kisbusz és kéttucat autó érkezett a Kossuth Lajos utcába megerősíteni a Ferenciek terén elbarikádozott tüntetők ellen felvonult rendőri csapatokat. Legalább 5-600 rendőr sorakozott már fel, és a Blaha Lujza terénél egy csapat lovasrendőr is elindult a híd felé. A jelek szerint csatára készülnek a rendőrök, a tüntetők csendben várakoznak.

  • A Ferenciek terén egyre több a rendőr, és ezt látva a híd lábánál épített barikád túloldaláról egyre többen szivárognak át Budára.

  • A demonstrálók lezárták az Erzsébet híd budai hídfőjét is; autókkal, motorokkal közlekedési terelőkorlátokkal barikádozták el a híd budai fel- és lehajtóját, jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Az MTI munkatársának azzal indokolták az útlezárást, hogy tudomásuk szerint háromszáz rendőr érkezik a budai hídfőhöz. A tüntetők így kívánják "megvédeni a hidat" - mondták el a helyszínen. A demonstrálók a pesti hídfőtől farönköket is áthordanak a barikádhoz.

  • Révész Máriusz magához tért a kórházban. A fideszes képviselő az Indexnek elmondta, hogy megsérült a feje, és a lapockája is megrepedt. Révész Máriusz nem emlékszik semmire.

  • A Tv2 értesülései szerint több tévétársaság tudósítóit is inzultálták, leköpködték a tüntetők. A Duna televízió kameráját feldöntötték az Erzsébet hídnál, az RTL Klub tudósítóját élő adásban zavarták meg fenyegető "ne hazudj!" skandálással.


  • piros: barikád, világoskék: rendőrök (Google Maps)
  • A tüntetők barikádot emeltek a Szabad sajtó úttal párhuzamos Curia utcában.

  • A Rákóczi útra mindenféle takarítás nélkül ráengedték a forgalmat. Kukák hevernek az utcán, és még mindig iszonyatosan sok könnygáz van a levegőben.

  • Felgyújtották, majd eloltották a saját maguk által emelt barikádot a Ferenciek terén lévő tüntetők kedden röviddel éjfél után. A tüntetők arról is beszéltek, hogy a környező utcákban is fel kell gyújtani mindent. A tüntetők azt is tervezik, hogy a barikádot ismét fel fogják gyújtani. (MTI)

  • Érdekes taktikai újítással rukkolt elő a forradalom, bár talán a Molotov-koktéllal nem ér fel. A tüntetők Erzsébet hídi csoportja a híd mindkét lábát elbarikádozza, a hídfőállás nevű manőver reciprokaként. Épít magának egy zsákutcát. Ebből vagy az lesz, hogy előbb-utóbb mindegyiket elfogják, vagy beleugrálnak a Dunába a hazáért, és meghalnak. Hacsak ki nem talál a rendőrség valami még bénább manővert.

  • A Tv2, rendőrségi informátorokra hivatkozva azt állítja, hogy a rendőrök azért nem támadnak az Erzsébet hídnál, mert az építőanyagokból emelt barikádot a tüntetők benzinnel locsolták le, és egy esetleges támadás esetén felgyújtanák. A képek tanúsága szerint a barikád Jégbüféhez közelebbi oldala egyszer már meggyulladt, de végül mégis elaludt.

  • Az Astoriánál bontják a Fidesz-színpadot, a kereszteződésnél a lovas rendőrök pihenőállásban vannak. A Rákóczi úton sok a törmelék, felborogatott vécék hevernek az úttesten. A Kossuth Lajos utcában rengeteg a rendőr.

  • A budai hídfőnél, ahol néhány tucat tüntető van, eddig felépült 30 centi magas barikád, táblákból, betondarabokból, fából, jelentette tudósítónk. Oyan hírek terjednek, hogy lovasrendőrök érkeznek majd, hogy feloszlassák a társaságot. A csoportban sok a motoros, ők hozzák az infókat is a tüntetőknek, néha kirajzanak a környező utakra, majd pár perc múlva jönnek vissza jelenti, mi a helyzet. (Láthatóan kibékültek a nagymotorosok a robogósokkal.)

    A Moszkva tértől a hídig egyébként nem lehetett rendőrt látni. A tüntetők egy csoportja nemrég megbeszélte, hogy most már többen vannak, mint a közeli építkezés biztonsági őrei, úgyhogy biztos tudnak majd szerezni építési anyagot a barikádhoz. Nem sokkal később 12 ember meg is jelent egy hatalmas vasgerendával.

  • Vasbeton elemekkel tovább erősítik az Erzsébet hídi barikádokat a tüntetők, közben jól fogy a sör a Veres Pálné utcai ábécében is, ahol 400 forintért adják a dobozost. "Ez nem forradalmi, ez belvárosi ár" - mondják az eladók az értetlenkedő tüntetőknek.