Belpolitikai válság percről percre

2006.10.05. 15:13

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor arra kéri a választókat, hogy pénteken 16 órára menjenek a Kossuth térre, ahol - mint mondta - nem pártkérdésről, hanem az ország kérdéseiről lesz szó. A Fidesz elnöke azt kérte, nemzeti színű zászlóval és mécsessel érkezzenek a Kossuth térre, és mindenki hozzon egy hangos vekkerórát.

    Orbán rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte eddig ezermilliárd forintos adósságot eredményezett Gyurcsány hatalomban maradása, és ha nem menesztik, az további ezermilliárdokkal terheli meg a költségvetést.

  • Szerdán volt a magyar rendőrségnél még újdonságnak számító, tömegoszlató paprikaspray csapatpróbája, amikor a rendőrök a könnygázt leváltó eszközt a gyakorlatban tesztelhették, tudta meg az MTI az BRFK-tól. A rendszeresítéshez szükséges idő 1-2 napot vehet igénybe. A szer alapanyaga a csilipaprikából kivont, nagy koncentrációjú kapszaicin, s tulajdonképpen a paprika csípős érzetét keltő anyagot használja fel hatóanyagként. A paprikaspray Nyugat-Európában már jól bevált, elterjedt tömegoszlató szer, aminek a hatását nem semlegesíti - eltérően a vegyi úton ható CS és a CN-gázoktól - az alkohol és a kábítószer. Az ORFK-nál még nem indult meg a rendszeresítés folyamata.

  • A tve spanyol adón percekkel ezelőtt fejeződött be egy összeállítás a magyarországi politikai folyamatról. Sajnos lekéstünk róla.

  • Orbán beszéde nem tartalmazott új elemeket, megy tovább a zsákutcában, amivel instabilitást és válságot teremt, reagált Kuncze Gábor Orbán Viktor sajtótájékoztatójára az SZDSZ és a Magyar Órakészítők Szövetségének nevében.

    250 milliárd forint tőkével a zsebükben befektetők várják, hogy megoldódjon a jelenlegi helyzet, ez tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hiszen ez nemcsak Orbán Viktor zsákutcája, hanem az egész országé. Kuncze szerint Orbán azért sodorja válságba az országot, hogy ezzel azt vetítse előre, megjelent az ördög szőrös patája, így végül majd ő Vénuszként felemelkedhet.

  • "Ne csináljon magának programot" - javasolta a Fidesz elnöke kollegánknak, aki azt akarta megtudni, mi várható szombatra.

  • Gyatra érdeklődés miatt szerényre sikerült az Andrássy úti demonstráció, a tüntetők a meghirdetett időpontnál sokkal később indultak az Oktogonról a Hősök tere felé, de a hosszú várakozás ellenére sem lettek 50-100-nál többen. A felvonulókat körülbelül ugyanennyi rendőr kíséri.

    Az MTI szerint a csoport vonulása közben szórólapokat osztogatott a járókelőknek, amelyre a "Kossuth téri forradalmárok" kiáltványát nyomtatták. Ezen követelik Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és új alkotmány létrehozását, valamint azt is, hogy a köztársasági elnök oszlassa fel az Országgyűlést.

  • "A névnapra tekintettel előbb mentem haza. Nagy éneklés, puha takaró ajándékba, merthogy a Papának most simogató melegségre van szüksége. Nagyon helyesek voltak a gyerekek" - írja a miniszterelnök a blogjában.

  • Visszarakják a rendőrök a fémkordont a Fehérház és parkolója köré. A Szabadság téri ostrom után megerősítették a képviselői irodaház védelmét, de aztán ezt enyhítették a héten.

  • Mint a spanyolviaszt, a vekkeres demonstrációt sem Orbán Viktor találta ki. Idén augusztus 17-én a Sófár egyesület tartott vekkeres tüntetést a Herzl téren, a Dohány utcai zsinagóga előtt, hogy egy zsidóbarát zsidónegyedért demonstráljon.

  • "Az elhúzódó utcai demonstrációk, tüntetések miatt a tőke elbizonytalanodhat. Ha ennek nem vetnek véget, a befektetők elhagyhatják az országot. Nemzeti valutánk, a forint árfolyama esni, majd zuhanni fog. A családok, a munkavállalók nem akarják a gazdasági csődöt, és az azt követő általános nyomort. Nem akarjuk, hogy tönkretegyék a forintot!" - írja közleményében az MSZP munkástagozata, amely egyúttal országos aláírásgyűjtési akcióba kezd. Kérnek mindenkit, aki "békét és nyugalmat" akar Magyarországon, csatlakozzon.

  • Bár valószínűleg kevesen feltételezték, hogy igen, a Sófár egyesület közlemény útján is tudatja mindenkivel, "semmiféle kapcsolatban nem állt, és nem áll a Fidesz 2006. október 6-ra meghirdetett tüntetésének szervezőivel". Mint előző posztjaink egyikében írtuk, legutóbb a Sófár egyesület tartott vekkeres tiltakozást a pesti zsidónegyed ügyében. "Mint ötletgazdák, határozottan elhatárolódunk az ötletünk másodlagos felhasználásából származó mindenfajta politikai következménytől" - fogalmaz a közlemény.

  • A Kossuth téren – elkülönülve a többi tüntetőtől – a parlament főkapujával szemben körülbelül 100 motoros gyűlt össze. Feltételezzük, ők is Gyurcsány távozást akarják. Amikor megkérdeztük tőlük, hogy a súlyadó miatt tiltakoznak vagy a kormány ellen, akkor azt mondták, ez tisztán kormányellenes tüntetés.

  • Kordont emeltek a liberális párt Gizella úti székháza köré is, jelentette arra bicikliző tudósítónk, aki a kordon mögött 15-20 rohamrendőrre és rabszállító autóra lett figyelmes. A készültség fokozása általános, csütörtökön újra körbekerítették a képviselői irodaházat.

  • "Herényi Károly szerint eltér az európai gyakorlattól, hogy egy képviselő az utcai tömeget használja fel a politikai céljai elérésére a parlamentben. A Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője arra reagált, hogy Orbán Viktor bejelentette: megtartja nagygyűlését a Fidesz" - jelentette az MTI 17 óra 45 perckor.

    Magyarország nemzetközi tekintélye forog kockán az elmúlt időszak utcai eseményei és az ellenzék destabilizációs politikája miatt, mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. "Kóka János dolga nem az, hogy az utcai demonstrációkat minősítse, hanem az, hogy általa irányított tárca olyan gazdasági klímát teremtsen, ami a magyar vállalkozók helyzetét javítja" - idézte Herényi Károlyt, az MDF frakcióvezetőjét az MTI 18 óra 53 perckor.

  • A Gizella úti zöldséges asszonyon eluralkodott egy kisebb pánik, jelentette tudósítónk, akit az SZDSZ-székház köré kordont vont rendőrök arról tájékoztattak, lehet, hogy balhé lesz. A hölgy úgy tudja, egész Budapestet lezárták. "De kik?" - kérdezte tudósítónk. "Hát azok" - válaszolta jelentőségteljesen. Az Index információi szerint rendőri készültség ugyan van, lezárni azonban egyelőre nem zártak le semmit.

  • "Ébredjetek!" és "Ria, ria, Hungária" kiáltásokkal mintegy 100 demonstráló szakadt le a Kossuth téri tüntetőktől, és a Deák tér érintésével az Oktogon irányába haladnak a sugárút forgalommal ellentétes oldalán. A tömeget 5 rendőrautó és 2 rendőrségi furgon kíséri, jelentette tudósítónk.

  • Lázadás szításával gyanúsítják Budaházy Györgyöt

    Három személy, köztük Budaházy György ellen államellenes bűncselekmény elkövetésének gyanújával indított nyomozást a rendőrség.

  • Egy istentiszteletre, misére igyekszik az a 100 fős demonstráló csoport, akik a Kossuth tériekből váltak le este negyed nyolc körül. Tudósítónknak egyikük elmondta, ezt az utat mostantól kezdve minden nap megteszik, holnap is, amikor már reményeik szerint többen lesznek.

  • Bár tüntetőknek látszanak, állításuk szerint nem azok, hanem egy egyetemi versenyen vesznek részt. Ezt egy 15-20 fős, szittya népi kellékekbe beöltözött, fiatalokból álló csoport állítja magáról a Hősök terén. Azt mondják, az ELTE tortúraversenyének résztvevői, ahol az a feladat, hogy "valamilyen szokatlan formában" elő kell adni a Rege a Csodaszarvasrólt. Ők ezt a Hősök téri kivonulással, illetve azzal oldották meg, hogy magnóról hallgatják az említett művet. A forradalomról nem hallottak, a fődíj egy sült malac.

  • Az Andrássy úton vonuló 100 fős tömeg valójában arra az istentiszteletre indult, amit este hét órakor, szerény, 30 fős érdeklődés mellett tartott ifj. Hegedűs Loránt, és ami fél nyolc körül véget ért. A 100 fős tömeg a Terror Házánál találkozott össze a városban cirkáló, korábban a Kossuth téren demonstráló 150-200 motorossal, és együtt fordultak vissza az Országház felé. A kormányellenes motoros felvonuláson csillogó-villogó Harley Davidsonoktól kezdve a pizzafutárok által használt olajos robogókon át számos kétkerekű képviseltette magát, jelentette tudósítónk a helyszínről.

  • Az egyirányú Nádor utcában sikerült lerázni az Oktogonról visszatérő tüntetőknek az őket követő rendőrautókat. A demonstrálók ugyanis a járdán akadály nélkül haladtak előre a Kossuth tér felé, ám a rendőrautókat megállította egy szabályosan, szemből haladó BKV-busz. A demonstrálók épségben és hangos "Szerbusztok, szerbuszok!" kiáltásokkal csatlakoztak a Parlament előtt demonstrálókhoz.

  • Miközben Szekszárdon csütörtök este a pénteki Fidesz-nagygyűlésre szervezték a tüntetőket a szónokok, hangsúlyozták, hogy az otthon maradókat megemlékezésre várják a szekszárdi Garay térre. A 18. napon is mintegy százan demonstráltak a városban a miniszterelnök és kormánya lemondásáért, "tiszta, demokratikus politikai és közéleti viszonyokért".

    A beszédek megkezdésével szinte egy időben - immár nem először -, megszólalt az egyik bank riasztója, szirénájával túlharsogva a szónokokat. Az éppen beszélő megjegyezte: amikor elkezdjük a csendes demonstrációnkat, megszólal a külföldi bank riasztója, ez tudatos provokáció, ne ejtsen le senki még egy gyufaszálat sem, mert kézigránátnak fogják minősíteni. (MTI)

  • Szijjártó Péter hazug vádaskodásnak nevezte Körömi Attila, a Fideszből 2004-ben kilépett, volt országgyűlési képviselő nyílt levelének tartalmát. "A pártot korábban elhagyó, sértődött ember minden alapot nélkülöző vádaskodásáról van szó" - közölte a Fidesz szóvivője csütörtökön az MTI-vel, reagálva Körömi Attila nyílt levelére.

    A levél írója azt állítja, hogy 1998 és 2004 tavasza között a párt rendezvényein többször elhangzottak a párt vezetőitől azok a mondatok, hogy nem csináltak semmit, hogy hazugságaikkal becsapják az embereket.

    Körömi Attila 1998-ban és 2002-ben is bejutott a parlamentbe a Fidesz listájáról, majd kilépett, a Jobbikhoz csatlakozott, majd azt a pártot is elhagyta.

  • Az MSZP társadalompolitikai tagozata megint beszólt Gyurcsányéknák

    Meg kell szüntetni az MSZP egyarcúságát, azt, hogy egy "szűk market-hatékony csapat" vezesse a pártot, közölte csütörtök este az MSZP társadalompolitikai tagozata, amely nem először hangozatatja, alkalmatlannak tartják Gyurcsány Ferencet. A tagozatnak - az MSZP-frakció szerencséjére - nincs parlamenti képviselő tagja.

  • Mintegy százötven tüntető követelte a kormányfő távozását csütörtök este Szeged belvárosában, a demonstrációt a Lelkiismeret '88 csoport és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelentette be. A tüntetők 7 óra után kezdtek el gyülekezni a városháza előtt, a jelenlévők között többen is a pénteki fővárosi Kossuth téri tüntetésre induló buszokra toboroztak utasokat. A tiltakozók nemzetiszínű lobogókkal és néhány Árpád-sávos zászlóval a Móra Ferenc Múzeum elé vonultak. A demonstráción több szónoklat hangzott el, az összegyűltek közösen elénekelték a Himnuszt, majd a tüntetés 9 óra után békésen befejeződött.

  • Csaknem száz ember tüntetett Kecskemét főterén csütörtökön este, a demonstráció lényegében az egykori MDF-es képviselő, Kőrösi Imre kétórás beszédéből állt, aki a privatizációt és a pártokat ostorozta. A szónok új rendről beszélt, mely azzal kezdődik, hogy a privatizáció során elvesztett vagyont a magyar nép visszaveszi. Szerinte nincs szükség minisztériumokra, és visszahívható képviselőket kell választani. Kőrösi Imre a politikusokat több alkalommal is tolvaj bandának nevezte, akiknek börtönben a helyük. A tömegben nemzetiszínű zászlók mellett Árpád-sávos lobogót is lehetett látni. A demonstráció kilenc óra után ért véget.

  • Csütörtök este 11 óra után már kevesebb mint ötszáz demonstráló volt a Kossuth téren. A Rákóczi-szobor előtti területen néhányan gyertyákból kirakták a koronás címert, ezt többen kézen fogva állják körül. A legtöbb árus már összepakolt, és a motorosok közül is csak néhányan maradtak beszélgetni. A téren már készülődnek a péntek esti Fidesz-nagygyűlésre, a környező utcákban kihelyezték a megállni tilos táblákat.

  • Harminc traktorral érkeznek a gazdák pénteken Budapestre, a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésére - mondta az MTI-nek Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) demonstrációs bizottságának vezetője. A gazdák így fejezik ki szimpátiájukat és szolidaritásukat a nagygyűlés résztvevőivel. A traktorok reggel hét órára érkeznek meg Budapestre, ahol a Parlament mögötti alsó rakparton állnak majd meg.

  • A szervezők szerint a térről tudósító újságírók alábecsülték a jelenlévők létszámát, és nem kétezren, hanem 40 ezren tüntettek éjjel a Kossuth téren.

  • Kovács Zoltán főszerkesztő az Élet és Irodalom pénteki számában a világos és higgadt beszédet kéri számon Sólyom Lászlón, akinek legutóbbi iránymutatós beszédét szerinte jórészt afeletti sértettsége ihlette, hogy Gyurcsány két hét alatt sem reagált korábbi megnyilatkozására. Kovács főszerkesztő szerint semmilyen sértettség nem indokolja, hogy az államfő könyékig tűrje ingét, mielőtt a helyzetet értékelni kezdi. „Pillanatnyilag van egy hatalommániás eszelős ellenzéki vezérünk, egy politikailag szingli kormányfőnk és egy vérig sértett köztársasági elnökünk. Van min felülemelkedni” – összegzi a helyzetet Kovács Zoltán.