Belpolitikai válság percről percre

2006.10.06. 13:07

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Helyszíni tudósítónk szeme láttára valamiért nagyon leteremtette Navracsics Tibor frakcióvezető a Demokrácia Központot vezető Kontrát Károlyt. A látványos és egyben talányos letolás Kuncze Gábor beszéde alatt történt az ülésteremben.

  • Kuncze szerint a Fidesz forgatókönyve az, hogy csődöt csinál, majd átveszi az országot. Az őszödi beszédnek megvan az az előnye, hogy Magyarországon többé politikus, legalábbis vaskosat, nem hazudhat, mondta.


  • Másfél órája megy a vita, de a parlamenti büfé máris tömve van. A képviselők jó része rögtön a vezérszónokok beszéde alatt úgy döntött, inkább hallgat a gyomor hívó szavára, mint Lendvaiéra, Navracsicséra és Kunczééra. Az étterem félházzal megy.

  • Orbán Viktor is elhagyta az üléstermet, az ellenzéki padsorok egyre ritkásabbak, a büfé annál tömöttebb. Wittner Mária virslit majszol, és teli szájjal szidja a rendszert.

  • A politika hagyja békén az emberek legszemélyesebb ügyeit és ne sajátítsa ki temetésüket, jelentette ki ifj. Rajk László. Az idősebb Rajk László 50 évvel ezelőtti újratemetése az 1956-os forradalom egyik fontos előzménye volt. Ehhez kapcsolódóan egy fideszes politikus egy reggeli rádióműsorban már hivatkozott az ötven évvel ezelőtti újratemetésre. "Magánemberként, hozzátartozóként tiltakozom az ellen, hogy Orbán Viktor a saját politikai céljai érdekében kisajátítsa ezeket a személyes tragédiákat" - jelentette ki Rajk. (MTI)

  • A KDNP frakcióvezetője úgy érzi az MSZP és SZDSZ frakcióvezetőjét hallgatva, mintha az Orbán Viktor iránti bizalom lenne a mai nap témája. Pedig nem. Semjén Zsolt aztán teológiai reflexióval támadja Gyurcsányt, emlékeztetve arra: a bűnbocsánatnak van néhány feltétele.

  • A bevallás nem azonos a lebukással. A megbánás nem azonos egy színházi előadással. A jóvátétel kapcsán azt mondja, tegyen valamit vissza a költségvetésbe. A penitenciának van egy nagyon egyszerű módja: monnyonle, mondta Semjén Zsolt.

  • "XVI. Benedek pápa teológiai felkészültségét is elhomályosító paprikajancsi, korunk Aranyszájú Szent Jánosa" - jellemezte a KDNP elnökét soha nem halló kollegánk Semjén Zsoltot.

  • Semjén szerint a frakcióülés nem pártrendezvény, mert a közjog kategóriájába tartozik. Így ennek megítélése sokkal súlyosabb, mint egy magánbeszélgetésé vagy egy pártrendezvényé. Az igazi kérdés azonban az: miért hazudott Gyurcsány? Szerinte egyrészt ez habituális adottság, de kénytelen is volt hazudni, mert csődbe vitte az országot. És még azért, hogy újból megkaparinthassa a hatalmat.

  • Semjén azt mondta, a köztársasági elnök iránymutatását normatívnak tekintik, de fenntartják azt az álláspontukat, hogy titkos szavazással kellene bizalmi szavazást tartani. Ha nem ez történik, esély van a megfélemlítésre, presszióra, retorzióra.

  • Ha Semjén Zsolt nem merne saját frakciójában titkosan szavaztatni, azonnal lemondana. Ezt javasolja Gyurcsánynak is, miközben a szocialistákat bűnrészességgel vádolja. Szerinte az MSZP-nek nincs arra morális értelemben legitimációja, hogy szavazzon Gyurcsányról, mert a mandátumukat a gyurcsányi hazugságoknak köszönhetik, mondta Semjén, aki ezt követően a választókkal kötött szerződésről beszél.

  • Nem ígérte az MSZP a munkanélküliség növekedését, az árak emelkedését, a bérek csökkenését. Így a választókkal kötött szerződés semmis, nem azt csinálják, amit megígértek. "Most figyeljenek!" - mondta Semjén, és felidézte: Gyurcsány k... Magyarországról beszélt. Ha Slota vagy Funar mondta volna ezt, rohantunk volna panaszkodni. Gyurcsány durvábban sérti a nemzetet, mint ők, mondja a KDNP-s politikus.

  • "Jób térdre veté magát és így kiálta az Úrhoz: Tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség. Jó állás. Ne baszd el." (Woody Allen: A tekercsek - Báron György: Az Abszurdia-paradoxon, in: És, L. évfolyam, 40. szám)

  • "Elgondolkodtak már önök, szocialisták?" - kérdezte Semjén Zsolt. Azon kellett volna, hogy miért kapaszkodik a kormány a hatalomba. Szerinte a MÁV-ért, az állami földekért, az erdőért. Hol a pénz? - kérdezte meg Semjén. Az országot kétszer rabolták ki, egyszer az államosításkor, aztán a privatizációkor, az állami vagyon elkótyavetyélésekor. Ez nagyjából ugyanaz a kör, és ehhez a szocialista képviselőket most biodíszletnek használják. "A nép elszegényedik, Gyurcsány, Kóka és Veres milliárdos és jól szórakozik" - mondta a kereszténydemokrata képviselő.

  • Semjén szerint több százezer ember ki tudná vezetni az országot a válságból, de van három ember, aki nem: Gyurcsány, Kóka és Veres. Vastaps.

  • "Mi a megoldás? Egy szakértői kormány felállítása. Különben a válság újra és újra meg fog ismétlődni" - mondja a KDNP frakcióvezetője. Meg kell haladni a bal-jobb szekértábor közötti sáncot. Nem arról van szó, hogy Orbán akar miniszterelnök lenni, hogy ők akarnak kormányra kerülni. Álljon fel egy szakértői kormány, mondta Semjén, de nem állt fel senki.

  • A KDNP-s frakcióvezető ismét felszólított mindenki a jobb- és baloldali szekértábor meghaladására, szakértői kormány felállására, amiben baloldali szakértők is lennének. Gyurcsány újraválasztása olyan, mintha viaduktépítéssel Matuska Szilvesztert bíznák meg, mondta.

  • "Ma október 6-a van" - emlékeztetett Dávid Ibolya a gyásznapra. - 1849-ben látszatra az győzött, aki halált osztott." Aradon veszíteni is győzelem volt. Méltatlan, hogy arról folyik a vita, hogy magyar ember hogyan válik magyar ember ellenségévé. És az is méltatlan az MDF elnöke szerint, hogy a Kossuth téren ezen a napon zensés-táncos, vekkerórás tüntetés lesz.

  • A tömegpártok az elmúlt pár hónapban rohamot indítottak a demokrácia ellen, a hatalom megszerzéséért. Az elkeseredés vállalhatatlan radikalizmus felé vezeti az országot, mondta Dávid Ibolya. A magyarok érdekérvényesítő képessége napról napra csökken a Kárpát-medencében. Tisztességes módon kellene tárgyalni és egyezségre jutni egymással.

  • "Gyurcsány és a koalíció gúnyt űzött az ország, a választópolgárokból. Felelős politikus nem mondhat igent, Gyurcsány Ferenc elvesztette hitelét." A megszorításokra szükség van, de csak módjával. A megszorítás nem lehet a célja valaminek, csak eszköze. Kisebb, de hatékonyabb állam kell, ahol a teljesítményelv a meghatározó, éppúgy, mint a magánszférában.

  • >Dávid Ibolya az egykulcsos adó bevezetéséről, a privatizáció szükségességéről (lehetőleg magyar új tulajdonosokkal), korrupcióellenes hivatalról beszélt. Új fejezetet kell nyitni a pártok együttműködésében is, be kell fejezni a "buta politikai szerepjátszást". Dávid a bocsánatkérést várta Gyurcsány Ferenc beszédének nyilvánosságra hozatala pillanmatában. Sajnálja, hogy erre csak most került sor.

  • Gyurcsány stábja Navracsics kutya-szalonna kérdésben tett helyesbítése után a parlamenti folyóson osztogatni kezdte a stop.hu szeptember 29-i cikkét, amely Kövér pápai kampányzáró beszédéről tudósított az önkormányzati választás előtt. Kövér szűkebb pátriájában egy újabb verzióval gazdagította az amúgy is erőteljes bon mot modulációinak sorát: „Bolsevik kutyából nem lesz demokratikus szalonna".

  • "A Pénzügyminisztérium minden hónapban nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyeket a költségvetésről nyilvánosságra kellett hozni" - mondta Veres János pénzügyminiszter Navracsics Tibor felszólalására. Az adatok szerinte hitelesek voltak, kétely nem merült fel velük szemben külföldön.


  • "Ki mint él, úgy ítél" - üzent Semjén Zsoltnak a pénzügyminiszter, aki a köztársaságielnök-választásra emlékeztetett. A KDNP elnökének azt üzente, hogy nagyon sokat dolgozott a vagyonáért, a háztájiban kezdte, és felajánlotta, csinálja utána ezt Semjén.

  • Az Index információi szerint befejeződött a Fidesz délutáni nagygyűlésének szervezői eligazítása a Kossuth tér környékén. Úgy tudjuk, hogy a szervezők kiemelt feladata lesz az esetleges provokátorok kiszúrása a tömegben. A feladatuk az, hogy a rendzavarókra hívják fel a biztonságiaknak figyelmét. A Fidesz ugyanis számos civil ruhás, fizetett biztonságist alkalmaz az esemény idejére.

  • "Hívd segítőtársul a bölcsességet" - idézte Seneca szavait a parlament egyedüli független képviselője, Gyenesei István.

    Gyenesei István a bizalmi szavazáson igennel fog szavazni. Gyurcsánynak azt ajánlotta, hogy azon az úton menjen tovább, amit a mostani beszéde tükrözött.

  • "Több hónapos biztató tárgyalások után az egyik többmilliárdos befektetőjelölt egy másik kelet-közép-európai országot választott befektetése helyszínéül" - mondta Kóka János felszólalása kezdetén. Szerinte ide vezetett az ellenzék felelőtlen politikája.

    A gazdasági miniszter szerint Gyurcsány alkalmas a miniszterelnöki szerepre, személye garancia a reformok továbbvitelére.

    Kóka hazugságnak nevezte a párt- és kampányfinanszírozás kérdését is, amit szerinte rendezni kellene már végre.

  • Az egyik folyosón Puch László császárként fekszik egy kanapén, és Baja Ferenccel tárgyal, feltehetőleg pénzügyi ügyekről.

  • Három busszal mintegy 150 ember indult a Fidesz Kossuth-téri nagygyűlésére Kecskemétről pénteken. A buszra felszálló emberek elmondták, hogy az utazási költségeket mindenki saját maga fizeti. "Az előzetes felmérés alapján két buszt rendeltünk, de a vártnál többen jöttek, ezért még egyet rendelni kellett" - mondta Vörösmarty Attila, a Fidesz helyi szervezetének elnöke. (MTI)

  • Az MDF-es Boross Péter szerint szomorú, hogy egyedül az MDF-es Dávid Ibolyának jutott eszébe, hogy ma van október 6-a. A volt miniszterelnök "Kossuth apánkra" és kortársaira emlékezett.

    Boross fél attól, hogy mit tapasztal az az ötven külföldi állami vezető, akik október 23-án Budapestre látogatnak.