Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Magyarok Világszövetsége budapesti székházának erkélyéről beszélt hétfőn este a rendőri túlkapásokról egy Kossuth téri tüntető. Arra kérte Rácz Sándort, az 1956-os budapesti Munkástanács elnökét, hogy jöjjön a demonstrálók közé, és szóljon hozzájuk. Az Astoriánál lévő több ezer ember Rácz Sándor nevét skandálta válaszul.

  • Sólyom László biztonsági okokból nem megy el a Felvonulási téri emlékműavatásra, tudta meg az Index. Korábban Gyurcsány Ferenc is jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen.

  • A Dohány utcát védik a rendőrök, most a Síp utcánál, és a Puskin utcánál alakultak ki gócok. Az utcán beszélgető emberek a kemény rendőri intézkedésről beszélgetnek, sokan az ÁVH-t emlegetik.

  • Az Astoriánál összegyűlt tömeget kétfelé próbálja vágni a rendőrség. Egyik részét a Blaha felé próbálják nyomni. Most a Rákóczi úton álló Uránia mozi felé lövik a könnygázt.

  • Tudósítónk úgy tudja, hogy a rendőrség lezárta, és műveleti területté nyilvánította az Alkotmány utcát, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a József Attila utcát, a Deák teret és a Károly körutat. A rendőrség sincs tisztában ugyanakkor azzal, hogy mennyien vannak, a tüntetők több ezer rendőrre tippeltek. A volt Broadway mozinál, a Dohány utca és a Kiskörút sarkán legalább 500 rendőr várakozik.

  • Rácz Sándor (Hódmezővásárhely, 1933. március 17.) magyar politikus, az 1956-os forradalmi munkásmegmozdulások egyik vezéralakja, a Kádár-diktatúra idején az ellenzéki értelmiségi mozgalmak résztvevője.

    1956. október 29-én a Beloiannisz gyár munkástanácsába választották. November 16-án a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnökévé választották. A tanács 48 órás sztrájkot hirdetett Kádár ellen, követelte Nagy Imre szabadon bocsátását. November és december hónapokban különféle ügyekben tárgyal a kormánnyal és a szovjet katonai vezetőkkel. December 11-én Kádár a Parlamentbe hívta tárgyalni, ahol letartóztatták.

    1958. március 17-én, 25. születésnapján életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban, külföldi politikai nyomásra, amnesztiával szabadult. 2003. augusztus 18-án a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnökévé választották.

    Forrás: wikipedia

  • A Fidesz elítéli a 16 éve példátlan rendőri erőszakot, ami szerintük egy realitásérzékét vesztett miniszterelnök hatalomhoz való ragaszkodásának újabb jele, mondta Deutsch Tamás fideszes parlamenti képviselő hétfői, rendkívüli sajtótájékoztatóján. „Így ünnepelte az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóját Gyurcsány Ferenc” – mutatott fel egy kilőtt könnygázgránát-hüvelyt. Jelezte, a Fidesz-frakció elnöksége kedden ülést tart, és minden lehetséges parlamenti eszközt igénybe vesznek, hogy megtalálják a példátlan rendőri brutalitás felelősét. Felszólították a miniszterelnököt, hogy azonnal szüntesse be a rendőri erőszakot, és nevezze meg a felelősöket.

  • Összesen két alosztály, egy 320 és egy 340 fős rendőrosztag teljesít szolgálatot az Astoria környékén, tudta meg helyszíni tudósítónk.

  • Háromszázan a „Gyurcsány, takarodj!” jelszót skandálják a Felvonulási téren, ahol hamarosan felavatják az 56-os emlékművet. A tüntetőket kordonnal választották el az alkotástól.

  • "Féltek a tömegtől? Miért nem a Kálvin téren tartjátok?" - skandálják az emberek a Felvonulási téren.

  • Jó ötszáz méteres szakaszon mindkét irányban lezárták a Dózsa György utat, mert hamarosan, 19 óra 56 perckor kezdődik az állami 56-os emlékmű avatási ünnepsége. Az úton nagyjából 500 ember várakozik, és elszórtan füttyögést hallani. A téren rezesbanda zenél, a szobron fehér lepel, a delegációk még nem jöttek meg. Gyurcsány Ferenc kormányfő és Sólyom László államfő biztonsági okokból nem vesz részt az ünnepségen.

  • A Honvédelmi Minisztérium vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, hogyan tudták beindítani a tüntetők az Erzsébet téren a tankot, tudta meg az Index. Úgy tudjuk, a tankok olyan állapotban álltak a téren, hogy azt "csak úgy" nem lehetett volna beindítani, sem akkumulátor, sem üzemanyag nem volt benne.

    Elindul a tank
  • A frissen megválasztott zuglói polgármester, Weinek Leonárd az egyetlen magasabb rangú szocialista politikus a Felvonulási téren, ahol négy perccel nyolc előtt felavatják az 56-os emlékművet. Weinek Leonárd feladata egyébként az lesz, hogy átadja Kosáry Domokos történésznek, az ünnepségeket koordináló emlékbizottság elnökének a Felvonulási tér új nevét tartalmazó utcatáblát. A teret Ötvenhatos forradalmárok terére nevezik át. Az avatási ünnepség színpadát mindössze tíz in-kalos biztosítja egyelőre.

  • A kormányfő az előzetes hírekkel ellentétben mégis részt vesz a Felvonulási téri emlékműavatáson.

  • Az Astoriánál teljes patthelyzet alakult ki. Körülbelül kétezer tüntető van a tér környékén, és nem mozdulnak, ahogy a rendőrök sem. A barikádot toi toi vécékkel is megerősítették a tüntetők. A rendőrök a Síp utcából lövik ki a könnygázt.

  • Rogán Antal, az V. kerület polgármestere az önkormányzat védelmi bizottságának hétfő esti ülése után az Indexnek elmondta, hogy azért hívta össze a tanácskozást, mert bár megpróbált előzetesen tájékozódni az ünnepre várható rendőri intézkedésekről, hétfő reggel őt is meglepetésként érte, hogy a rendőrök kiürítették a Kossuth teret. Rogán szerit ekkor bomlott meg a főváros békéje. Azt kérte a rendőrségtől, hogy fejezzék be az erőszakot.

  • Miután a tüntetők kordonokkal betolták a rendőröket a Síp utcába, megérkezett a vízágyú. A rendőrök visszaszorították a tüntetőket az Astoriához.

  • Török Gábor: Orbán demokrata, népszavazási javaslata feszültséglevezető

    Orbán Viktor népszavazási ötlete okos húzás, amely munkát ad a híveknek, hónapokra tematizálja a politikát, ugyanakkor békés, és még hasznos is lehet az egész ország számára, ha vita alakul ki a reformokról. Így értékelte az Indexnek Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója a Fidesz-elnök beszédét.

  • Révész Máriusz fideszes képviselő is a sérültek között van. Kollegánknak elmondta, hogy elvesztette az eszméletét a Rákóczi úton, nem emlékszik semmire. Az Indexnek elmondta, hogy egy mentőautóban ül, véres a nadrágja és a feje is, valószínűleg kórházba viszik.

  • A rendőrök kiürítették az Astoriát, a tömeg a Kálvin tér irányába és a Kossuth Lajos utcán az Erzsébet híd felé szorul vissza, ellenállás nélkül.

  • Goda Kriszta rendezőt faggattuk az 56-os filmről:
    - A komputeranimációnak sok dolga volt, és rengeteg retusálnivaló akadt.
    - Melyik volt a legnagyobb változtatás?
    - Tömegsokszorozás felső képállásból.
    - Mennyien voltak, és mennyit mutattatok?
    - A Bem téren 400, a Kossuth téren 600 statisztából kellett tízezer illetve százezer feletti tömeget csinálni.

  • Az 56-os emlékmű avatásánál, amikor elhangzott az, hogy tisztelet a hősöknek, valaki bekiabálta, hogy "ti öltétek meg őket, apró fasiszták!" Erre kezdte el a jelenlévő néhány száz ember kiabálni, hogy gyilkosok, gyilkosok! A Hősök teréhez motorosok is érkeztek.

  • Teljes arzenálját bevetette a rendőrség

    Könnygáz, paprikaspray, gumilövedék, lovasroham és festékkel töltött vízágyú. Csak a kutyás rendőröket nem vetették még be a tömeg ellen.

  • A Dohány utcai zsinagógával szemben lévő Katapult nevű kocsmába körülbelül száz öreget, fiatalt menekítettek, de a rendőrök nem engedik ki őket. Körülbelül egy órája a rendőrök feltépték a rolókat, és valamilyen gázspray-t fújtak a helyiségbe.

  • A rohamrendőrök behatoltak az Astorián lévő Burger King gyorsétterembe, és elég durván mindenkit kitettek az üzletből, még a kiszolgálópultból is. A Burger Kingből korábban egy slaggal, tűzcsapra szerelt csővel "tüzeltek" a tér felé. A gyorsétterem vezetőjét is elővették a rendőrök, de kiderült, hogy nem mert közbeavatkozni, amikor a tüntetők megszerezték a gyorsétterem slagját.

  • Demszky Gábor, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Szekeres Imre részvételével leleplezték a Felvonulási téren az 1956-os szabadságharcnak emléket állító műalkotást.

  • Nincs tervbe véve a Fővárosi Védelmi Bizottság ülésének összehívása a kialakult helyzet miatt a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke. Az ORFK, a tűzoltóság és a mentők végzik a dolgukat, koordinálják az eseményeket, a polgári védelemnek nem kell beavatkoznia a fővárosban, így Demszky Gábor főpolgármester nem hívta össze a bizottság ülését, mondta Czuk Dorottya.

  • Az emlékmű a Városliget és a volt Felvonulási tér határán, a Városligeti fasor meghosszabbított középtengelyében épül. A kijelölt terület egy 40 m sugarú félkör, amelynek teljes átmérője az egykori felvonulási tér burkolatának park felőli határvonalára esik. Ez a félkör alakú, 23x23 cm-es kockakővel burkolt tér, a Városliget felé lépcsőnyit lesüllyesztett. Területén, ék alakba rendeződő vasoszlopok tömeget formálnak. Az ék éle, az emlékmű csúcsa, kilépve a lesüllyesztett térből, felhasítja, "felgyűri" a felvonulási útvonal burkolatát. Forrás

  • "Fater, miért vagy velük" - kiabálta néhány tüntető a Felvonulási téren Kosáry Domokosnak, az 56-os emlékbizottság elnökének.

  • Az ünnepi műsor alatt a tér közelében összegyűlt motorosok beindították morotjaikat, és óriási morajlást csinálnak. Többen dudákkal zajonganak.