Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Először lesz ma bizalmi szavazás a magyar Országgyűlésben. A képviselők Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről és kormányáról döntenek. Délután a Fidesz tart nagygyűlést a Kossuth téren. Az Országgyűlésben 11.30-kor kezdődik a vita, melynek hossza egyelőre nem ismert. Azt követi a voksolás. Négykor várhatóan már tele lesz a Kossuth tér, mikor az első fideszes szónok a pódiumra lép. Kövesse velünk az eseményeket, az Index ott lesz minden fontos helyszínen.

  • Hatvan traktorral kezdték meg pénteken reggel a gazdák tiltakozó akciójukat a Pápa városát elkerülő úton. A nagyacsádi elágazónál félpályán zárják el járműveikkel az úttestet - közölte a gazdakörök szövetségének Veszprém megyei alelnöke.

    Heves megyében két helyen, Dormánd és Füzesabony között a 33-as úton és Karácsond határában a 3-as úton zárták le a fél útpályát pénteken reggel a demonstráló gazdák.

    Pest megye útjain traktorokkal, személygépkocsikkal négy helyen vonultak fel a gazdák pénteken reggel, hogy felhívják a figyelmet követeléseikre. Kiskunlacháza mellett, Alsónémedinél az 5-ös úton, Maglód és Pécel határában a 31-es úton és a 4-es úton Monor mellett demonstrálnak.

  • A Népszabadságnak adott interjújában rendkívül megtisztelőnek nevezte Bokros Lajos, hogy nemcsak közéleti méltóságok, hanem magánszemélyek tömege is alkalmasnak tartja a miniszterelnöki pozíció betöltésére. A volt pénzügyminiszter állítja, bizonyos, hogy ő sohasem hazudott.

  • Az október 6-i nemzeti gyásznap tiszteletére rendkívüli biztonsági intézkedések közepette felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren. A teret kordonokkal vették kőrbe, munkatársunkat csak sajtóigazolványát felmutva engedték be, majd egy fülhallgatós ember vizsgálta át a táskáját. A téren megjelent közjogi méltóságok mögött aktatáskaszerűséget cipelő biztonságiak álltak, mint kiderült golyófogó paravánokkat tartottak a kezükben. Munkatársunk merev vigyázban állt a Szózat és a Himnusz alatt, mégis, még eközben is arról faggatta egy biztonsági ember, hogy ki ő, és mit keres a téren.


    Fotó: Huszti István
  • Orbán 500-1000 milliárdos reformalapot szeretne

    Legalább 500-1000 milliárd forintnyi forrás kellene a nemzeti reformalapnak, amely az átmeneti időben finanszírozná az öt megreformálandó terület átalakítását, a gazdasági lapok értesülései szerint erről is tárgyalt Orbán Viktor szerda este üzletemberekkel. A Világgazdaság úgy tudja, ebből 2-4 évig költenének az átalakulásokra. Azt még nem tudni, honnan lenne erre pénz, de a Napi Gazdaság szerint az üzletemberek "elég óvatosan" fogadták a reformalap tervét.

  • A Világgazdaság információi szerint Gyurcsány Ferenc pénteki parlamenti felszólalásában a kabinet eddigi teljesítményéről mérleget von, és a programról is beszél. A lap szerint a kormány úgy döntött, mivel az őszi jogalkotási programból szinte nem lett semmi, ezért új változatot terjeszt a parlament elé. A Népszabadság szerint Gyurcsány a felszólalásban a "sajnálom" szóval fejezi ki megbánását a balatonőszödi beszéddel kapcsolatban.

  • Bizalmi szavazások és kormánybukások Magyarországon

    Több kormány is belebukott már a parlamenti többség elvesztesébe, de van olyan kormányfő, akit nem a parlamenti leszavazás, hanem származása miatt menesztettek.

  • Somogy megyében a tervezett három helyett csak két helyen tiltakoznak a mezőgazdasági vállalkozók. Mintegy félszáz gépjárművel vonultak a 67-es útra Látrány térségében, és hasonló számú járművel a 61-es útra Nagybajom és Kiskorpád között. Mindkét helyszínen, előreláthatóan 17 óráig tart a félpályás útlezárás. (MTI)

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt forgalmas főúton hat helyen tiltakoznak félpőályás útlezárással a gazdálkodók. A 46-os úton Mezőtúrnál, a 4-es főúton Karcagnál, a 33-ason Tiszafürednél, a 32-es úton Jászberénynél és Jászalsószentgyörgynél, a 31-es úton Jászapátinál vonultak fel a tüntetők személygépkocsikkal, munkagépekkel. (MTI)

  • Több mint száz járművel zárták le a csongrádi gazdák a fél útpályát a 43-as úton a 48-49-es kilométerszelvény között, Nagylak mellett. (MTI)

  • A 13-as úton, Nagyigmánd és Csém között tartanak félpályás útlezárást a gazdák, a tüntetők tíz fellobogózott traktorral vonultak az útra Komárom-Esztergom megyében. Balogh István, a megyei gazdakör elnöke szerint a jó időben sokan dolgoznak a földeken, ezzel magyarázható a viszonylag csekély részvétel. Vas megyében egyáltalán nincs tiltakozás. (MTI)

  • Nógrád megyében egy helyen, Balassagyarmat határában zárták le a gazdák a fél útpályát pénteken 10 óra után. Varga Mihály, a Magosz megyei elnöke elmondta, hogy 10-15 személygépkocsival, teherautóval és traktorral érkeztek a helyszínre a tüntetők Balassagyarmat, Szécsény és Romhány térségéből. (MTI)

  • Letölthető a kossuthter.com honlapról Waszlavik Gazember Velorex Petőfi Sámán Satöbbi László a Kossuth téri tüntetésekre írt forradalmi indulója. A dal szerkesztőségünk értékelése szerint Waszlavik életművének egyik klasszikus darabja, csodálatos dadaista szintipop műverbunkos.

  • Bokros: A hozzá nem értés felelőtlenséggel párosult

    A hazugságok nem tizenhat, csak hat éve kezdődtek, azóta minden kormány felelős a kialakult helyzetért - mondta Bokros Lajos a Népszabadságnak adott interjúban. Saját csomagja sikerével magyarázza, hogy neve felmerült lehetséges Gyurcsány-utódként. Nem beszélt arról, elvállalna-e egy ilyen felkérést, de szerinte bárki csinálhat stabilizációt, ha kellően hiteles. Más, fájdalommentes útja nincs a gazdaság rendbetételének.

  • A Batthyány-örökmécses köré kordont vontak, rengeteg rendőr vigyázza a rendet, egyelőre csak Rogán Antal jelent meg egy fehér rózsából készült koszorúval. A kordon mögé csak az újságírókat engedik. Nemsokára a közjogi méltóságok koszorúznak az örökmécsesnél.


  • Kecskemét és Kiskunfélegyháza között az E75-ös úton 15 gépjárművel, köztük pótkocsis traktorokkal, személygépkocsikkal és terepjárókkal zárják le az úttest egyik forgalmi sávját a demonstráló gazdák Bács-Kiskunban. A demonstráció egyelőre csak kis mértékben akadályozza a forgalmat, mert pár perces várakozás után a járművek tovább haladhatnak. A rendőrség tájékoztatása szerint, Bács-Kiskun megyében még két helyen van péntek reggel óta félpályás útlezárás; az 52-es úton Solt után, valamint az 53-as úton Kiskunhalas és Tompa között. (MTI)

  • Megkezdődött a Fidesz és a KDNP közös zárt frakcióülése pénteken délelőtt, Budapesten. A pénteki rendkívüli parlamenti ülés előtt összehívott frakcióülésen várhatóan szóba kerül a bizalmi szavazás, a vitában való részvétel, valamint a délutáni Fidesz-nagygyűlés is. A képviselőcsoport ülésére együtt érkezett Orbán Viktor pártelnök, Áder János parlamenti alelnök, Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, valamint Deutsch-Für Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnöke. (MTI)

  • A Batthyány-örökmécsesnél a közjogi méltóságok képviseletében koszorút helyezett el Kis Péter, Lomniczi Zoltán és Mandur László. Az V. kerület nevében Rogán Antal koszorúzta meg az emlékművet. Dávid Ibolya a koszorúzást lekéste.


    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Arra kérte a Fidesz és a KDNP frakcióját Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke, hogy még a bizalmi szavazás előtt tisztázzák, részt kivánnak-e venni a pénteki parlamenti vitában. Az újságírókat tájékoztatta arról is, csütörtökön a Fidesz részéről érkezett hozzá egy megkeresés, melyben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte, hogy délután öt óra és hat óra között a házelnök nyitassa meg a főkaput, azaz a kilences kaput. "Arról tájékoztattam a frakciót, hogy ezt nem engedélyezem, mert a főkapu használatának megvan a maga tradíciója" - mondta. A főkaput kizárólag a parlament alakuló ülésén, illetve köztársasági elnökök és miniszterelnökök előtt nyitják meg. (MTI)

  • Villám-frakcióülést tart az MSZP az Országgyűlés felsőházi termében. A tanácskozáson a mai ülésnap technikai részleteit osztották meg a képviselőkkel. A frakcióvezetés arra kérte aképviselőket, hogy ne tapsolják szét a miniszterelnök beszédét, mert ez most nem ilyen a helyzet.

  • Orbán Viktor nem szólal fel a mai parlamenti ülésen. A Fidesz elnöke kollegánknak azt mondta, csak a jövő hétre, a zárszámadás vitájára készül szónoklattal.

  • Baranyában két helyen összesen mintegy száz gazda demonstrál a kormány megszorító intézkedései ellen. A gazdálkodók összesen hatvan járművel az 56-os úton az udvari határátkelőnél, valamint a 6-os főúton, Szigetvár közelében zárták le egy-egy kilométer hosszan az út fél pályáját. (MTI)

  • Elfogadhatatlannak minősítették pénteki közleményükben a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetői, hogy a Magyar Televízió szeptember 18-i ostroma óta sorozatos támadások érik a rendőrséget. A BRDSZ szerint kezdetben azért bírálták a testületet, mert nem tudta megvédeni az állami tájékoztatás egyik alapintézményét, majd a következő napokban, amikor már sikerrel verte vissza a huligánok vandál akcióit, állítólagos túlkapások miatt érték "nemtelen támadások". A szakszervezeti vezetők úgy vélik, hogy vannak olyan véleményformáló erők, amelyek, bármit is tesz a rendőrség, csak bírálni képesek a munkáját, erőfeszítéseit, sikereit figyelmen kívül hagyják. (MTI)

  • Rendkívüli védelmi ülést tartottak pénteken a VI. kerületi polgármesteri hivatalban a főváros V. kerületébe, a Parlament előtti Kossuth térre szervezett délutáni Fidesz-nagygyűlés miatt. A tűzoltóság megerősített készenléti ügyeletet tart. Döntöttek továbbá a rendőrséggel, a tűzoltósággal és a polgári védelemmel kiépített 24 órás kommunikációs kapcsolat megerősítéséről. A XV. kerületben, az M3-as autópálya mellett, a Rekettye utcánál, a felüljáró alatt pedig - ha a helyzet, az események alakulása azt a nap folyamán szükségessé teszi - mintegy félezer terézvárosi autós helyezheti biztonságba személygépkocsiját egy őrzött parkolóban. A preventív intézkedéseket az indokolta, hogy a közelmúltban lezajlott éjszakai zavargások Terézváros területét, így például a Nyugati teret, a Teréz körutat, az Oktogont és az Andrássy utat is érintették. (MTI)

  • A nyugat-zalai Rédics térségében két helyszínen mintegy 100 járművel kezdődött meg a gazdálkodók félpályás útlezárással járó demonstrációja. A 75-ös főút rédicsi becsatlakozása előtti útszakaszon félszáz pótkocsis traktor, munkagép és más jármű másfél kilométer hosszú láncot alkot. A 86-os főút rédicsi kereszteződés előtti szakaszán 40-45 gazdálkodó sorakozott fel az egyik sávban. A tüntetés a szervezők tájékoztatása szerint "fegyelmezetten zajlik". (MTI)

  • Szili Katalin házelnök bevezetője után Podolák György, az országgyűlés jegyzője olvassa fel Gyurcsány Ferenc levelét, amelyben a kormányfő bizalmi szavazást javasol a kormányfőről és a kormányról.

  • Pont csengőkor érkezett az ülésterembe Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnököt Szilvásy György kancelláriaminiszter kísérte. Az Index információi szerint az MSZP oldaláról Katona Béla és Lendvai Ildikó felszólalása biztos, a nagyobbik kormánypárt az ellenzék felszólalásaihoz arányítja saját beszédeit.


  • Az ülés napirendjét egyetlen tartózkodással fogadták el a honatyák, csak a fideszes Kelemen András nem szavazott igennel. A miniszterelnök sorsáról döntő szavazás napján 47 hiányzóval kezdte meg munkáját a parlament.

  • Jelenleg 385 képviselő rendelkezik mandátummal - Horváth Balázs halála miatt -, így a kormányfőnek a 189 szocialista képviselő mellett 4 szabaddemokrata támogatása is elég, hogy hatalmon maradjon. Ha az összes, 386 képviselői mandátum ki lenne osztva, akkor 194 igennel maradhatna hatalmon a kormányfő.

  • Gyurcsány-expozéval kezdődik a plenáris ülés, majd a frakciók kapnak szót. Az MSZP 107, a Fidesz 86 percet kapott, a KDNP 35 percig, az SZDSZ 46 percen át, míg az MDF 30 percig beszélhet. A független Gyenesei Istvánnak 2 perc jutott.