Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrség még nem tudja, hogy hány embert állítottak elő hétfő este, kedd éjjel. „Folyamatosan tartanak az összesítések, valószínűleg csak reggelre lesznek végleges adatok” – mondta a BRFK sajtóügyeletese az Indexnek.

  • Látszólag ok nélkül fújtak le közelről arcon gázsprével egy hajléktalant a Vámház körúton a rendőrök, majd jóízűen nevettek a szerencsétlenen, jelentették helyszíni tudósítóink. Később egy francia fiatalt is megvertek a Vámház körúton a rendőrök, megbotozták, majd otthagyták. Fotósunk hívott ki hozzá mentőt, a mentő végül egy rosszul lett rendőrt is elszállított. A francia egyébként részt vett a barikád építésében, nagyon be volt rúgva, és a Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelte.

  • A rendőrök razziát tartanak a belvárosi szórakozóhelyeken, és akinek vizes a ruhája, azonnal begyűjtik. (MTI)

  • Ha a helyszínelők végeznek, elkezdik bontani az Erzsébet hídi barikádot. A rendőrök jelenleg az Astoriánál szállnak fel a csapatszállítókra, és köszönnek el egymástól.

  • Ötven rendőr várakozik egy belvárosi háznál, az Apáczai Csere János utca és a Szende Pál utca sarkában. Tudósítónknak csak annyit modtak, hogy egy kisebb csoport egy olyan épületbe menekült be, amit a Köztársasági Őrezred véd, és állítólag felmentek a tetőre.

  • Éghető anyaggal teli üveget dobtak az SZDSZ XII. kerületi irodájába, mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője keddre virradóan. A XII. kerületi Kis János altábornagy utcában az SZDSZ Hegyvidéki Liberális Klubjába ismeretlen tettesek éghető anyaggal teli üveget dobtak be az ablakon, közölte a szóvivő. Az épületben meggyulladtak a székek, és részben a parketta is. Molnár elmondta, hogy a tűzoltók a tűzet eloltották, személyi sérülés nem történt. (MTI)

  • Tudósítónk jelentése szerint elkapták azt a két tüntetőt, akik bejutottak az Állami Számvevőszék Szende Pál utcai épületébe, és kijutottak a háztetőre is. Az akcióban kb. ötven rendőr vett részt.

  • Visszatértek a rendőrök a Kossuth térre, ahol teljes a nyugalom kedden hajnali három órakor. Több autóval, busszal és csapatszállító járművel tértek vissza a rendőrök a Kossuth térre, az Országház előtt található rendőrségi sátorhoz. A téren nyugalom van, tüntetőket nem látni, sátraik, kipakolt holmijaik még mindig a téren vannak. A korábbi tüntetések helyszíne - így a tüntetők sátrai is - kordonnal van körülvéve. (MTI)

  • Rendőri intézkedés folyik a Rákóczi út mindkét oldalán az Astoria és a Blaha Lujza tér között, megbilincselt és letérdepeltetett embereket láttak kedden hajnalban. A Rákóczi úton nyolc-tíz megbilincselt embert látni, ezenkívül többeket igazoltatnak. Ezzel egy időben a József körúton nagyon sok rendőrautó tart a Boráros tér irányába. A Blaha Lujza téren több olyan ember üldögél a padokon, akik korábban a Kossuth téri tüntetés rendezői voltak. Rajtuk kívül fiatalok is vannak még a téren, ők be-bekiabálnak az elhaladó rendőrautóknak. (MTI)

  • A közterület-fenntartók elkezdték takarítani az Erzsébet hidat, mondta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője keddre virradóan. Amíg a rendőrség nem nyilvánítja vissza műveleti területből normál, polgári területté a rendezvények helyszíneit, addig a közterület-fenntartók nem mehetnek oda. Most még csak az Erzsébet hidat takarítják. Hetven gép és hatszáz útgondozó áll készenlétben. (MTI)

  • Hajnalban megindulhat a tömegközlekedés a fővárosban - közölte Szántó Ferenc, a BKV fődiszpécsere keddre virradóan. Folyamatosan tisztítják a síneket és a főbb közlekedési útvonalakat a törmelékektől és a barikádoktól a közterület-fenntartók, így megindulhat a tömegközlekedés hajnalban. Fennakadás csak a Ferenciek terénél és a Kossuth térnél fordulhat elő, ahol még most is a helyszínelnek a rendőrök.Ismertetése szerint a zavargások során a BKV több járatát is megrongálták a tüntetők. Így kitörték két trolibusz szélvédőjét és egy Combino villamosnak is betörték az ablakát. (MTI)

  • Kétszázmilliós kárt okoztak az október 23-ai zavargások

    Egy Combino villamost is megrongáltak hétfő este. A Fővárosi Védelmi Bizottság szerint reggelre helyreállhat a közlekedés. A főpolgármester arra kéri a budapestieket, hogy aki teheti, korábban induljon el a munkahelyére.

  • A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hetven munkagéppel takarítja az éjszakai tüntetések útvonalát, közölte Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője kedden hajnalban. Hatszáz közterület-fenntartó megkezdhette a takarítást városszerte. Először a fő- és a tömegközlekedési útvonalakat, a hidakat, a felüljárókat kezdik el takarítani, majd a szilárd burkolatú utakat és járdákat, annak érdekében, hogy a reggeli órákban zavartalanul megindulhasson a közlekedés a fővárosban. Emellett az éjszakai zavargásokban megrongált kukákat is kicserélik hajnalban. (MTI)

  • Terelőúton hét buszjárat

    Az Erzsébet hídon és a Kossuth Lajos utcán kora reggel még nem közlekedhetnek a járművek, mert a zavargások alatt a Ferenciek terén emelt barikádok eltávolítása hosszabb időt vesz igénybe. A hetes buszcsalád várhatóan nyolc órától járhat a rendes útvonalon.

    A 7-es, a 7-es gyors, a 78-as és a 173 gyors autóbusz a Kiskörúton át a Szabadság hídon közlekedik, az 5-ös, a 8-as és a 112-es járat végállomása átmenetileg az Erzsébet híd budai hídfőjénél van. A Kossuth téren a 2-es metró egyelőre nem áll meg.

    A teljes cikk >>

  • Gergényi: Harminc-negyven őrizetbevétel

    Éjjel 2 órára sikerült konszolidálni a helyzetet, mondta a Nap-keltében Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya. A rendőri sérültek számáról nincs pontos információja, mert sok rendőr majd "csak akkor jelentkezik kezelésre kisebb sérülésekkel", amikor már megnyugszanak a kedélyek. Civil sérülteket nem tudja, mert "kisebb gondjuk is nagyobb volt annál", hogy számvetést készítsenek. Az őrizetbevettek számáról hét órára lehet pontos adatot tudni, Gergényi szerint harminc és negyven fő lehet most fogdában az október 23-i zavargásokkal összefüggésban.

  • Orbán Viktor népszavazási ötlete alkotmányjogilag értelmezhetetlen, mondta Lövétei István alkotmányjogász a Nap-keltében. A Fidesz elnöke pártja hétfői nagygyűlésén jelentette be, hogy egy ügydöntő reformnépszavazás jelentheti a megoldást a válságból való kivezetésre, amelyen az emberek szabadon dönthetnének a megszorításokról. Kedden kezdeményezik a szavazást a tanügy, az egészségügy, a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében. Az Alkotmány szerint költségvetési kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni. Az alkotmányjogász szerint az Orbán által felvetett kérdések nem feltétlenül függnek össze az alaptörvénnyel.

  • A mentőszolgálat reggeli adatai szerint a hétfő éjszakai zavargások nyomán 128 sérültet kellett ellátniuk. A sérültek száma ennél nagyobb lehet, hiszen a mentősök nem tudnak arról, hányan mentek el saját lábukon vagy autójukon kórházba ellátásra. A 128 sérültből a mentősök 8 személyt állapotát tartották súlyosnak, életveszélyes sérülések és haláleset nem történt, mondta Győrfi Pál a TV2-n.

  • Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a Nap-keltében a Fideszt okolta azért, hogy az Astoriánál tartotta nagygyűlését. Szerinte az ellenzéki pártnak tudnia kellett volna, hogy egy ilyen szűk helyre ebben a helyzetben nem lehet beszorítani a tömeget. A Fidesz népszavazási ötletét a sok rossz megoldás közül a legjobbnak tartja, mert alkotmányos mederben próbálja kezelni a problémát. "Ez az ország fogoly - mondta a frakcióvezető. - Két politikai kalandor foglya. Az egyiket úgy hívják, hogy Orbán Viktor, a másikat úgy, hogy Gyurcsány Ferenc."

  • Ismét a megszokott útvonalon járnak a belvárosi Kossuth Lajos utcán az Erzsébet hídon át Budára közlekedő autóbuszok, közölte a BKV fődiszpécsere kedd reggel nem sokkal hét óra előtt. Szántó Ferenc elmondta, hogy a 7-es, a 7-es gyors, a 78-as és a 173 gyors autóbuszok újból a Kossuth Lajos utcán az Erzsébet hídon keresztül közlekednek. Az 5-ös, a 8-as és a 112-es járat ismét az Erzsébet híd pesti hídfőjéig jár. A Kossuth téren a 2-es metró továbbra sem áll meg. (MTI)

  • A hétfői zavargásokban, amikor a rendőrök a Fidesz békés nagygyűlésének helyszíne felé nyomták a zavargókat, egy ember megvakult a rendőrök gumilövedékétől. "Ez nem a rendeltetésszerű kilövési irány lehetett" - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 reggeli műsorában. (Az MTV-nek nyilatkozott a sérült kezelőorvosa, aki így fogalmazott: "Súlyos, tartós látászavart okozó sérülést" szenvedett a fiatalember.)

    Navracsics szerint a keddi parlamenti vitanapon meg kell vitatni, mi történhetett hétfőn, kinek milyen felelőssége van a kialakult helyzetben.

  • "A demokráciákban az utca is a politika terepe, amíg az alkotmányos szabályok betartásával, békésen történik" - mondta Navracsics Tibor a TV2-n. A Fidesz frakcióvezetője szerint a mostani helyzet mindenkinek rossz, "a baloldalnak is rossz, nekünk is rossz".

  • Újra járható az Erzsébet híd, a kedd reggeli órákban sikerült annyira eltakarítani a törmeléket és a szemetet a Ferenciek teréről, illetve a Kossuth Lajos utcáról, hogy fel lehet hajtani a hídra.


    Kora reggeli képek a belvárosból

    A hétfő éjszakai zavargások legérintettebb helyszínein - Deák Ferenc tér, Blaha Lujza tér, Dohány utca, Astoria - is helyre állt a rend. Az úttestet lemosták, a kordonelemeket és az egyéb forgalmat akadályozó tárgyakat az úttest szélére vitték, vagy elszállították. A Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai folyamatosan dolgoznak a szemét eltakarításán. (MTI)

  • "A külföldi befektetők, akik dollármilliárdokat tartanak magyar kötvényekben, Gyurcsányt tekintik az egyetlennek, akik képes csökkenteni a költségvetési hiányt, azért, hogy megszűnjék a gazdasági bizonytalanság, és az ország az eurócsatlakozáshoz vezető útra kerüljön" - idézte az MTI a Reuters hírügynökség hétfő reggeli írását.

    A távirati irodának nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy kedden inkább 0,25, mint 0,5 százalékponttal emelkedik a jegybanki alapkamat. Ebben az esetben folytatódhat a forint erősödése.

  • A szocialista frakcióvezető a TV2 reggeli műsorában azt mondta, hogy a Fidesz által a hétvégén meghirdetett népszavazás nem a kormány sorsáról dönt. Lendvai Ildikó szerint a kérdés az, a népszavazással az ellenzéki párt azt akarja-e, hogy maradjon minden változatlan, mert ha igen, akkor az azt kezdeményezők szembe mennek a párt néhány prominens gazdaságpolitikusának véleményével. Lendvai azt mondta, hogy Gyurcsány távozásával odaveszne a külföldi befektetők reformokba vetett bizalma.

  • A rendőrség - "nagyon helyesen" - kiürítette a Kossuth teret hétfőn hajnalban, az október 23-i események akkor kezdődtek, mondta Kuncze Gábor a Nap-keltében. Az SZDSZ elnöke szerint a rendőrség - a Fidesz állításával ellentétben - senkit sem provokált. Kuncze emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint az "engedély nélküli demonstrációt a rendőrség feloszlatja, pont, nincs mérlegelési joga". A rendőrség szerinte azt tette, ami a dolga: helyreállította a rendet Budapesten.

  • A Fidesz "rendkívül rossz" helyre terelte a tüntetőket, mondta Kuncze Gábor arról, hogy az illegális tüntetőket a rendőrök "rányomták" az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlés résztvevőire. Az SZDSZ elnöke szerint egyáltalán nem kellett volna külön ünnepséget szervezni, amikor "az egész világ Budapestet ünnepli". Kuncze együtt érez a gumilövedék által megsebesített Révész Máriusz fideszes politikussal, de hozzátette, hogy őt nem találták el, mert nem ment oda az események közepébe.

  • A Deák tér, a Bajcsy-Zsilinszky út, az Astoria nagyjából meg lett tisztítva az éjszakai zavargások után, jelentette tudósítónk. Az Erzsébet hídon vannak még darabok a barikádból, de a forgalom a híd teljes szélességében megindult. A 7-es busz megállóját a Jégbüfétől kissé arrébb helyzeték. Az emberek szeméből ömlik a könny az éjszaka kilőtt gránátoktól. A legtöbben zsebkendőt a szemükhöz szorítva sietnek munkahelyükre vagy iskolába.

  • A Kossuth téren csak néhány rendőr álldogál, jelentette tudósítónk. A villamos jár, de a korábban a tüntetők által használt rész kordonokkal van lezárva. A sátrak még állnak, a füvön galambok csipegetnek. A Szabadság téren egy buszban rendőrök alszanak. Tüntetőknek nyomuk sincs, a környék csendes.


    Csend
  • A népszavazási kezdeményezésre adandó pozitív válasz a megélhetési válságtól tudja megvédeni az embereket, közölte Szijjártó Péter a Hír tv-ben kedd reggel. "Ha minden így marad, ahogy most van, ha a kormány valóban drasztikusan megszegve ígéreteit tovább folytatja, amit most csinál, komoly megélhetési válságot okoznak Magyarországon. Ezzel az emberek, a családok mindennapi megélhetése kerül veszélybe" - mondta a Fidesz szóvivője.

  • Legalább száz embert állítottak elő a hétfői zavargások alatt a rendőrök, mondta el az Indexnek Jármy Tibor, a BRFK szóvivője. Az összecsapásokban 19 rendőr sérült meg. Az őrizetbe vettek számát még összesítik, részleteket későbbre ígért a szóvivő. A gumilövedékek bevetésdéről mindig a helyzetet mérlegelve döntöttek, nyilatkozta pár perccel később a Hír tévének, és arányosnak nevezte a fegyverek bevetését.