Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A vonulók lekanyarodtak az Andrássy útról a Szinyei Merse Pál utcára, és a Podmaniczky felől közelítik majd meg a Bajcsy-Zsilinszky utat. Így kikerülik a Fidesz gyűlését, mert ahogy egyikük mondja: "marha nagy sajtóvisszhangja lenne annak, ha összeverekednénk". "56, 56" és "Gyurcsány, takarodj!" - skandálják. "A többi szimpatizáns talán a fegyverbeszerzést intézi" - mondja egy szimpatizáns a csoportot vezető Molnárnak. "Ezt talán nem kéne hangosan" - feleli Molnár.

  • Budaházy György és Lelkiismeret 88 nevű mozgalma 2002-ben tett szert országos ismertségre, amikor az országgyűlési választás megismétlését követelve néhány száz emberrel elfoglalta az Erzsébet hidat. Az elmúlt négy évben több kormánypárti rendezvényt megzavart társaival. Budaházy György ellen a Magyar Televízió szeptember 18-i ostroma után adtak ki elfogatóparancsot a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt. A rendőrség államellenes bűncselekmény gyanújával indított nyomozást ellene.

    A körözés alatt álló Budaházyt negyvenhat napja nem tudják elfogni, pedig egyszer még a Kossuth téren is felszólalt. Többször hangfelvételről beszélt a tüntetőkhöz, legutóbb október 28-án a Várban. Megállapította, hogy "újra vannak pesti srácok", és hogy "a győzelem biztos". A Magyar Hírlapnak csütörtökön nyilatkozó Jármy Tibor szerint "ügyesen bujkál", habár alvilági kapcsolatai nincsenek, a bűnözői rutin hiányzik belőle.

  • A BBC európai híroldalának második legfontosabb anyaga emlékezik meg az ötven évvel ezelőtti eseményekről. A jelentés kiemeli, hogy több mint harminc ünnepséget és demonstrációt jelentettek be szombatra Budapesten. „Sok ellenzéki csoport az emlékezés mellett a szocialistavezetésű kormány ellen is tiltakozik” – írja a BBC. A híroldal röviden megemlékezik az elmúlt hetek zavargásairól is.

  • A Szabadság téren Budaházy Edda vezette fel bátyja magnóról bejátszott üzenetét. Népmesei elemekkel átszőtt beszédében Budaházy arra kérte a tüntetőket, hogy ne szakítsák félbe üzenetét, mert ő nem fog tudni szünetet tartani. A tömegben van Budaházy édesanyja, édesapja és felesége is.

  • Helyzetjelentés a vonulókról: "Azt üzenem a gazdáknak, ne szarakodjanak" - szavalja egy tüntető. Megérkezett a Kossuth tériek egy másik vezetője, Gonda László is. "Skandáljuk, hogy mi vagyunk a csőcselék" - veti fel valaki, de a többiek lehurrogják. Molnár és Gonda Dávid Ibolya szerepét elemezi, és többször is elhangzik a sértettség szó. Tudósítónk szerint a vonulók körülbelül nyolcvanan lehetnek. A csoport megérkezik az örökmécseshez, ahol kisebb kavarodást okoz, hogy a Szabadság térre a lezárások miatt onnan nem lehet eljutni.


  • Hópelyhek szállingóznak a Szabadság téren, ahova hétfős huligánkülönítmény érkezett. Tudósítónk szerint pár szkinhed hívogatja telefonon a barátait. Megérkeztek a Kossuth tériek is, de senki sem válaszol a "szervusztok!" skandálásra.

  • Elkezdődött a Magyarok Világszövetségének tüntetése is, ugyanazon a színpadon a Szabadság téren. Sorra szólalnak fel az 56-osok, köztük Rácz Sándor. Körülbelül négyszázan lehetnek a téren.

  • Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke szónokol a Szabadság téren. Azt mondja, éles lövedéket is bevetettek a rendőrök október 23-án. Ezután Budaházyt élteti, a tömeg pedig éljenez. Patrubány népszavazást akar a Trianon-emlékmű visszaállításáról, meg amnesztiát.

  • A XII. kerületi turulszobornál négytől a MIÉP tart rendezvényt. Egyelőre húszan vannak, és Prodigyvel hangolnak az eseményre.

  • Gyűlnek az emberek a Terror Házánál, tudósítónk szerint már most sok ezren lehetnek, és folyamatosan érkeznek. A környéken remek üzlet a fáklya, 500 forintért árulnak egyet, de van perecárus, popcornos is. A Terror Háza előtt egy elkerített területen a Fidesz parlamenti képviselői gyülekeznek. Eddig Lezsák Sándort, Őry Csabát, Nagy Andort, Salamon Lászlót vettük észre. A szervezők kukásmellényben vannak.

  • A Németvölgyi, az Istenhegyi és a Böszörményi utak találkozásánál, ahol a miépesek gyülekeznek, egyre jobban esik a hó. A turulszobornál már ott van a pártelnök, Csurka István is.

    Képek a turulszobor mellől
    Képek a turul mellől
  • A Szabadság téren szónokló Patrubány a művi meddővételről is népszavazést akar. Illetve azt követeli, hogy kérjünk háborús jóvátételt 56-ért a szovjet utódállamoktól. "Mert ezek a kérdések igazán fontosak a nemzetnek" - mondja az MVSZ elnöke. - A jobboldal kiállt Gyurcsány mellett, ezért ők sem legitimek. És Sólyom László sem, mert ő meg nem állította le a 23-i vérengzést. A politikai hatalom illegitim."

  • Három, katonákat szállító busz haladt el rendőri felvezetéssel az Üllői úton a belváros irányába.

  • Körülbelül százan vannak a turulszobornál, többségében ötvenes-hatvanas férfiak, mécseseket gyújtanak. "Pista, szépen beszélj, mert jön a nagynéném" - tanácsolta valaki Csurka Istvánnak.

  • "Méhében él a nemzet" - adja ki a Szabadság téren az új jelszót az Alfa szövetség elnöke, és azt vázolja az egybegyülteknek, hogy valakik a magyarság kiírtására készülnek.


  • Szépen lassan gyűlik a tömeg a Terror Házánál, már sok fáklya ég, egy teherautó is van hangfalakkal, valószínűleg erről adnak majd technikai utasításokat a felvonulóknak. Felbukkant Révész Máriusz, Varga Mihály és Jakab István is. A kéréseknek megfelelően senki sem hozott magával zászlót vagy transzparenst. Sokan ugyanakkor nemzeti színű karszalagot viselnek. Tudósítónk szerint nagy divat a koronás címeres sál is.

  • Megérkezett Orbán Viktor is, és a Fidesz-vezérkarral együtt a Terror Házában melegedik. A felvonulás indulását várják.

  • A tömeg eleje az Eötvös utca és az Oktogon között van, a vége a Hősök tere irányába nyúlik. A fáklyák miatt füst gomolyog az Andrássy út felett. Tudósítónk szerint sok a szép lány.

  • Biztonsági emberek gyűrűjében indult Orbán Viktor a tömeg élére. A Fidesz elnökét mások mellett Talrós István, Pokorni és Schmitt Pál követte. Orbán látványára a tömeg elkezdte skandálni, hogy „Viktor, Viktor”. Beszédek nincsenek, a felvonulás perceken belül elindul az Astoria felé.

  • A Szabadság téren szaladgál a tüntetők között egy vizslakölyök. Tudósítónk kérdésére, hogy ugye ez egy igazi magyar vizsla, a tulajdonos azt mondta: "Nnem, ez egy német kutya, weimari vizsla, Adolf Hitler a neve, a testvérét pedig az ÁVH vitte el október 23-án."

  • A Nagykörút a Blaha Lujza tér felé beállt, a kocsisor legalább a Király utcáig áll, jelentette tudósítónk a Fidesz fáklyás vonulásáról, amely most indult el. Egy mentőautó és egy fekete Volkswagen furgon vezeti a menetet, közvetlen mögöttük egy ponyvás teherautó halad, zene szól róla.

  • Az Éljen Magyarország című himnikus dalt éneklik a Szabadság téren. Dobos Attila, a Nemzetőr alapító főszerkesztője vezeti a kórust. Körülbelül háromszázan vannak, a tévészékház jobboldalán még mindig ott várakozik három rendőrökkel megrakott busz és teherautó.

  • Egy Az igazság szabaddá tesz, 1956-2006 feliratú tábla mögé sorakozva vonul a Fidesz. Az első sorban középen Orbán és felesége, körülöttük Lezsák Sándor, Selmeczi Gabriella, Áder János, Pokorni Zoltán, Tarlós István, Martonyi János. A tömegben látni látni lehetett Eperjes Károlyt is. A tömeg eleje a Nagymező-Andrássy saroknál tart.


  • A Nádor utcában legalább száz rohamrendőr áll, fejükön maszkként lehúzható sapka.

  • A Nagymező utca magasságában tart a Fidesz menete. A menet legelején haladó Volkswagen mikrobusz valószínűleg Orbán Viktor járműve. Rengeteg rendező van a tömeg elején, akik az újságírókat és a fotósokat odaengedik, a többieket hátrébb küldik. Az Operánál egy rendőrautó látható.

  • Huszonhárom perc után véget is ért a MIÉP gyűlése a turulszobornál. Csurka István pártelnök az 1956-os forradalmat a 20. század legnagyobb teljesítményének nevezte kétszáz fős hallgatósága előtt. Most a legfontosabb szerinte a magyarság megmaradása, mert "súlyos veszélyeknek vagyunk kitéve, ez saját gyávaságunk és félrevezethetőségünk". Csurka szerint a Gyurcsány-kormánynál "sötétebb, gonoszabb, maffiaszerűbb kormánya nem volt Magyarországnak, Rákosi Mátyás is elbújhat ezek mögött".

    A MIÉP rendezvénye
    A MIÉP rendezvénye

    A kormány Csurka szerint az utolsókat rúgja. Azon túl, hogy "menniük kell", rendszerváltásra is szükség van: "Az idegen és a magyar között nem lehet kompromisszum." Csurka a randalírozókat szájhősöknek nevezte, szerinte sok értelmetlen felhívás kering az interneten fegyveres harcra, fegyver nélkül. "Mindenki tudja, hogy kinek az érdekeit képviselik."

  • A környék csendes, tudósítónk végigpásztázta az Andrássy környékbeli utcákat, és sehol sem látott se lopakodó tüntetőket, se rohamrendőröket. Kevés a járókelő is. A tömeg eleje most hagyta el az Operát.

  • A Kossuth téren megkezdett "morális forradalom" új szakaszába érkezett, növelni a szervezettséget vidéken is, mondta Molnár Tamás, a Magyar Október Mozgalom vezetője a Szabadság téren. Molnár szerint jelenleg diktatúra van, és a rendszerváltást nem lehet békés eszközökkel elérni, ezért tüntetnek most is a magyar Bastille-nak nevezett MTV-székház és az általa a szovjet elnyomás szimbólumának tartott emlékmű előtt. A kormány "amorális vezetőinek" jogi felelősségre vonását követelte, alkotmányos rendet és tiszta választásokat kívánt.

  • A Fidesz vezérkarát kéz a kézben alkotott lánccal veszik körbe kukásmellényesek. A Fidesz elnökének személyi testőrei a második sorban vonulnak.

  • Harminc motoros gyűlt össze a Citadella buszparkolójában szombaton délután, az 1956-os forradalom leverésének 50 éves évfordulóján. "Az előzetes tervektől, vagyis hogy a Citadellától indulunk és a Belváros, valamint több híd érintésével végül Szentendrére érkezünk, sajnos el kellett állnunk, mivel a szakadó hóesésben nem akarunk kockáztatni" - mondta az 1990 óta működő Motorblikk Sportegyesület szóvivője, Kőváry Tamás. (MTI)