Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tüntetők betörtek egy kirakatot a Rákóczi út árkádos részén. Többen azt mondták: „Ne vandálkodj!”

  • Helyszíni tudósítónk szerint a Tv2-s közvetítőkocsira Hír tévés molinót raktak álcaként.

  • A Ferenciek terére vonult hétfőn éjjel több ezer tüntető a Múzeum körútról, így jelentős tömeg néz farkasszemet a rendőrökkel az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. (MTI)

  • A legtöbben, több ezer tüntető áll a Blah a Lujza téren, és több ezren vannak az Erzsébet híd pesti hídfőjénél is. Néhány száz fős tüntető tömeg van a Kossuth Lajos utcában, és körülbelül ezren indultak el korábban a Felvonulási térhez.

  • A Szép utcánál állnak a rendőrök, a többezres tömeg a hídfőnél várakozik. A Szép utcában éppen négy embert állítottak elő a rendőrök, amikor tudósítónk odaért. Akiket előállítanak, egy videókamerába kell belemondaniuk a nevüket és a többi személyes adatukat.

  • A rendőrök nélha könnygázt lőnek a Blaha Lujza térnél álló több ezer tüntetőre, de a tömeg nem oszlik, igaz, a rendőrök sem oszlatják. Tudósítónk jelentése szerint csak akkor lehet komolyabb könnygázfelhőre számítani, amikor Molotov-koktéllal próbálkoznak a tüntetők, amire néhány esetben már volt példa, bár nem gyulladt meg. A rendőrök néha a vízágyút is bevetik, de még az úttesten lángoló szemetet sem sikerült eloltani, nemhogy a tüntetőkig ellocsolni.

  • Sólyom László államfőnek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek egyaránt azt javasolta a rendőrség, hogy a kialakult helyzetre tekintettel ne vegyen részt az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékművének avatásán, a Felvonulási téren, mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hétfőn este. "Azt is elmondtuk, ha mégis úgy döntenek, hogy el kíván menni, akkor a Köztársasági Őrezred biztosítani tudja a védelmét" - tájékoztatott Garamvölgyi. Az eseményen biztonsági okokból nem vett részt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont jelen volt az ünnepségen. (MTI)

  • "A többség szabadságának megóvása érdekében teszi a dolgát a rendőrség - mondta az m1-en Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint túszul ejtették Budapestet. - Megtisztelt minket a fél világ, és elvették a jogot tőlünk, hogy nyugodtan ünnepeljünk." A kormányfő azt mondta, hogy a képek sokkolóak, de sokkal sokkolóbb, hogy üresek voltak az utcák, az emberek nem mertek az ünnepen az utcán sétálni. "Ami most történik, az tudatos rendbontás, amelyre sokan felkészütek" - folytatta azzal, hogy egy agresszív kisebbségről van szó, és ezt nem szabad engedni.

  • A Gyulai Pál utcában három maszkos fiatal Molotov-koktélt csinált, és elindultak a tömegbe.

  • Több könnygázgránáttal előkészítve, ötven métert tettek meg a rendőrök az Erzsébet híd felé szorítva a tüntetőket. A tömeg többezresre duzzadt, mióta a Kálvin térről eljöttek a demonstrálók. A tüntetők kövekkel dobálják a rendőröket.

  • A rendőrséget az országos rendőrfőkapitány utasítja, a miniszterelnöknek nincs ilyen joga, mondta a kormányfő az m1-en. "Bízom a főkapitányban és a rendőri állományban - jelentette ki. - Nem utasítottuk a rendőrséget, azt kértük, éljenek a törvényes lehetőségekkel." Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a rendőrség döntési kompetenciája, hogy milyen eszközökkel állítja helyre a rendet: "A köztársaságban ezt nem lehet megtenni, a tüntetőknek nincs ilyen joguk, az erőszak elfogadhatatlan."

  • A tüntetők a Ferenciek terénél egy építkezés kerítéséből, és más építési anyagból építettek látványos barikádot. Nemcsak a Kossuth Lajos utcát, hanem az aluljáró kijáratait is elbarikádozták.

  • Élőben jelentkezik az eseményekről az orosz állami televízió is. A képeken véres fejű emberek, rohamrendőrök és vízágyúk láthatók.


  • A Péterfy Sándor utcai kórházba eddig 22 sérültet vittek be, és folyamatosan érkeznek az ellátásra szoruló emberek. Kiss László ügyeletes főorvos elmondta, hogy két embert kellett eddig bent tartani. Az egyiknek a szeme sérült. A másik Révész Máriusz, aki a körülményekhez képest jól van, tudtuk meg a fideszes képviselő családjától. A családja szerint Révésznek a fejsérülésen kívül a testén is ütésnyomok vannak.

  • A Péterfy Sándor utcában két olyan sérülttel is beszéltünk, akik egy Kecskeméti utcai étteremben voltak, amikor rájuk támadtak a rendőrök. Az egyik sérült az étterem dolgozója volt, szerinte a rendőrök mindenkit ütöttek, akit értek.

  • Vasbeton elemekkel is megerősítették a főként faelemekből, lapokból, oszlopokból álló barikádot, amit a tüntetők az Erzsébet híd előtt emeltek. Az építmény öt méter széles és öt méter magas, teljesen elzárja az utat.

  • Budán cirkáló kollegánk szerint a Lánchíd jól járható. Az Erzsébet hídon a budai oldalon forgalomterelő táblák vannak, gyakorlatilag nem lehet felhajtani a hídra, néhányan mégis próbát tesznek. Budai, jól öltözött emberek nézik a Pesten történteket, néhány gimis arról beszélget, hogy nem mennek kedden iskolába. A hídon Budán körülbelül 150 szemlélődő van. Nagy divat a lyukas karszalag.

  • A rendőrség elszállított minden fegyvert az V. kerületi kapitányságról, miután tüntetők megtámadták a Kecskeméti utcai épületet. (MTI)

  • A Fidesz elnöksége hétfői rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a KDNP-vel közösen kezdeményezi a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását. Azt akarják kivizsgálni, hogy mi történt október 23-án a városban, ki okozta az erőszakos cselekményeket. "Az elmúlt 16 évben nem volt ilyen rendőri brutalitásra példa. Meg kell nevezni a felelősöket" - mondta Szijjártó Péter az Indexnek.


  • A CNN címlapja pesti idő szerint az esti órákban
  • Amilyen paprikás a hangulat az Erzsébet híd lábánál, olyan kedélyesen beszélgetnek a környező Irinyi és Petőfi Sándor utcában az emberek, a kocsmák nyitva vannak. Helyszíni tudósítónk elkapott egy beszélgetést, a kétkamarás parlament előnyeiről diskuráltak.

  • Az Erzsébet híd budai oldalán megjelent egy rendőrautó, és elkezdtek intézkedni egy tilosban parkoló autó ügyében, majd tovább hajtottak.

  • Tudósítónk Balogh Lászlóra, volt fideszes képviselőre lett figyelmes, amint a barikád mellett egy telt idomú nővel beszélgetett.

  • Megindultak a rendőrök a Blaha Lujza téren a tömeg felé. A vízágyúkból kék festékes vízet lőnek a tüntetőkre. A rohamrendőrök sorfala mögött lovasrendőrök jönnek. A tömeg egy része a Népszínház utca felé indult a rendőrök elől. (Egyre közelebb kerülnek az MSZP székházához.)

  • Feltűnt az Erzsébet hídon egy busz, de kiderült, hogy egy német nyugdíjascsoport volt, és nem tudták, hogy nem szabadna oda hajtaniuk. A hídra goj motorosok siettek, hogy útba igazítsák őket.

  • Fegyveres ellenállásra szólította fel a tömeget hétfőn este a Ferenciek terén a Kossuth téri tüntetések egyik ismert részvevője. Körösi Imre arra buzdította az Erzsébet híd pesti hídfőjénél összegyűlt több ezer embert, hogy foglalják el a budapesti hidakat, vonják blokád alá a fővárost. Arról is beszélt, a vidéki városokban azt kell megakadályozni, hogy onnét a fővárosba vezényelhessék a rendőröket. A felizgatott tömeg óriási üdvrivalgással fogadta, amikor a szónok bejelentette, hogy Szombathelyen felgyújtották a szocialista párt irodáját. (MTI)

  • A rendőrség a demonstrálók visszaszorítása közben lezárta a főbb belvárosi csomópontokat, egyebek mellett a Deák teret és az Astoriát is. Szántó Ferenc a BKV fődiszpécsere arról tájékoztatott, hogy a belvárost egyáltalán nem érintik a tömegközlekedési járművek. A tömegközlekedés gyakorlatilag szünetel a belváros nagy részén. Sem a 4-6-os villamos, sem a dél-budát észak-pesttel összekötő 7-es busz nem érinti a belvárost. A metrószerelvények nem állnak meg a Deák téren, a Kossuth téren és az Astoriánál sem. A 4-6-os villamosok nem járnak a Blaha Lujza tér és az Oktogon között. A taxitársaságok egy része nem vállal fuvarokat a belvárosba, és van olyan cég is, amelyik telefonon elérhetetlen. (MTI)

  • Egy gyalogos azt tudakolta a rendőröktől a Blaha Lujza téren, hogy hogyan tud eljutni a Keleti pályaudvarhoz. A rendőrnek fogalma sem volt, hogy hol van a pályaudvar, és azzal sem volt tisztában, hogy ő hol van most.

  • 600-700 ember a Blaha Lujza térről a Népszínház utcán a szocialisták székháza felé halad.

  • A Blaha Lujza téren szétoszlatott tömeg egy része a Nagykörúton az Oktogon felé indult el. Tudósítónk szerint a Wesselényi utca magasságában már kukákat borogatnak, és barikádot építenek.