Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Unatkoznak a demonstrálók az örökmécsesnél, sokan hazamennek, most már csak 150-en vannak. Az árusok a kelleténél nagyobb erőkkel képviseltetik magukat, van már forralt boros-teás, nemzeti színű sálas-sapkás. Kereslet nincs. Énekelnek a demonstrálók, és vesszenezéssel szórakoztatják magukat. A tüntetők nem hallják egymást, mert nem érkezett meg a hangosítás.

  • Az m1 Híradójának tudósítója úgy hallotta a Batthyány-örökmécsesnél, hogy valaki azt terjeszti a tömegben: leváltották a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetőit, többek között Takács Andrást is. Az Index tudósítója úgy tudja fél nyolctól már hangosítást ígérnek a mécsesnél. Továbbra is 150-en vannak a helyszínen.

  • Nyolc órakor megszólalt a hangosítás az örökmécsesnél. Korábban már azt gondolták a demonstrálók, hogy visszaviszik a berendezést, amelyet nem sikerült beindítaniuk, még akkumulátorokkal sem. A tüntetők bejelentették: minden nap ide jönnek (engedélyük 5-től kilencig van esténként), amíg a Gyurcsány-kormány le nem mond.

  • Az örökmécsesnél szónoklók feljelentik Bene László országos rendőrfőkapitányt, mert szerintük ő adott utasítást arra, hogy a rendőrök ne viseljenek azonosítót október 23-án. A tüntetők azt is közzétették, hogy a Hágai Bírósághoz fordulnak az október 23-án történtek miatt.

  • Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet tagja Takács Andrást, a bizottság egyik vezetőjét bírálja azért, mert olyan egyezményt írt alá a rendőrséggel, amelynek nyomán kiszorultak a Kossuth térről. A tüntetők szeretnének visszatérni a Parlament elé az örökmécsestől. Gonda beszéde egybecseng az m1 Híradójának értesülésével, miszerint állítólag leváltották a nemzeti bizottság vezetőit.

  • Nyolcvanan maradtak a Batthyány-örökmécsesnél. A szónokok arról beszélnek, hogy a rendőrség elvette tőlük a technikai berendezéseket is a Kossuth téren, ezért kellett most a hangosításhoz szükséges eszközöket bérelniük.


    Klikk!
    Fotók: Huszti István

  • Pár perccel hétfő este 9 óra után befejeződött a fővárosi Batthyány-örökmécsesnél tartott demonstráció, a magukat "Kossuth téri forradalmároknak" nevezők a rendőrséggel kötött egyezségük alapján időben befejezték a rendezvényt. Az V. kerületben tartott demonstráció végig békésen zajlott, atrocitásra nem került sor, rendőri intézkedésre nem volt szükség. A Szabadság tér közelében jelentős rendőri egység várakozott és készültségbe helyeztek egy vízágyút is. (MTI)

  • A 4-es számú főúton Debrecen és Bocskai-kert között délután mintegy 13 kocsival demonstráltak a résztvevők. A forgalomlassítással is mindennap hirdetett céljukat, a kormány leváltását kívánták megerősíteni. Ugyanezzel a követeléssel gyalogos demonstrációt is tartottak, "a debreceni nemzetőrök" mintegy negyvenen vonultak fel Debrecen utcáin és este a Kossuth téren. (MTI)

  • Szegeden a demonstrálók nemzetiszínű lobogókkal és Árpád-sávos zászlókkal végigvonultak a város főutcáján, miközben azt kiabálták: "Gyurcsány, takarodj!","Nektek is hazudtak!","Magyar testvérek, ez így nem élet!", "Fűt-fát ígértek!", valamint "Gergényi, takarodj!".

    Az emberek a Városháza előtt átrendezték a pénteken elhunyt Gregor József operaénekes emlékére vitt mécseseket. Egy 1956-2006 feliratot alakítottak ki, és árpádsávos zászlót húztak fel, majd le a városzászló rúdjára. Mózes Ervin, Szeged jegyzője értesítette a közterület-felügyelet munkatársait, akik a helyszínen figyelmeztették a tüntetőket, hogy hagyják abba az ideiglenes emlékhely átrendezését. Mikor ezt nem tették meg, a művész emlékére elhelyezett virágokat és mécseseket bevitték a városházára - közölte a jegyző. (MTI)

  • Egerben a "rendőri brutalitás" és a "kommunista diktatúra" elleni petíciót nyújtottak át az Egri Forradalmi Emlékbizottság szervezésében demonstrálók az egri rendőrkapitányság, illetve az MSZP városi szervezete képviselőinek. A demonstrálók menete, mintegy 50 ember, a település 56-os emlékművétől indult el, először a városi rendőrkapitányság épülete elé. Ezután a tüntetők Gyurcsány Ferenc lemondását követelték az MSZP helyi irodája előtt, illetve arra kérték az egri szocialistákat, hogy álljanak ki a bukásra ítélt miniszterelnök mögül, aki "fegyverrel és vérrel akarja megtartani pozícióját". (MTI)

  • Nem számít rutinfeladatnak, de nagy kihívás elé sem állította a Főkefét a Demszky Gábor által megrendelt, a Budapesten traktorjaikkal tüntetni akaró gazdák elrettentését célzó 150 közlekedési tábla kiszerelése, írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint az új típusú táblákat egy nap alatt gyártották le, újabb egy nap alatt szerelték fel. Egy tábla kihelyezése áfástul 11 ezer forint volt.

  • A magyar kormány, a pártok és a politikai elit elkötelezett az emberik jogok mellett, válaszolta az Igazságügyi Minisztérium Franco Frattininek, az EU igazságügyi biztosának. Frattini a magyar EP-képviselők kérésére fordult kérdéseivel a magyar kormányhoz a rendőri túlkapásokkal kapcsolatban. A kormány kifejtő választ egyelőre nem adott, de megnyugtatta a biztost, hogy "mindenre kiterjedő vizsgálatot folytatnak az ügyben, melynek eredményéről őt is tájékoztatják.

  • Állóháború alakult ki a Fidesz és az MSZP között Kósa Lajos debreceni polgármester szerint. "A politikai szituáció rossz, mert most olyan helyzet alakult ki, hogy senki nem bír hátrálni" - jelentette ki a fideszes politikus a Duna Televízió reggeli műsorában. Ennek oka, hogy "Gyurcsányt nem lehet elfogadni demokráciában vezetőnek". Dávid Ibolya felvetését, hogy Gyurcsánnyal együtt Orbán is távozzon, értelmetlennek nevezte.

  • Az ügyészség az egyetlen autentikus forrás a rendőri intézkedések arányosságának vizsgálatakor, jelentette ki Dávid Ibolya a Napkeltében. Az MDF elnöke hiányolta, hogy hétfőn az Országgyűlésben az október 23-ai délutáni, esti rendőri fellépésről szóló vitában nem esett szó az egyetlen autentikus forrásról. "Én azt hiányoltam, akit a valóság érdekel, az miért nem szólítja meg a parlamentben a legfőbb ügyészt, az miért nem az ügyészséghez fordul a saját jogainak védelmében, vagy mások, politikusok a sértettek jogainak védelme érdekében" - mondta.

  • Orbán Viktor Fidesz-elnök lejáratása nem szerepel abban a levélben, amit a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) külkapcsolatokért felelős szakállamtitkára küldött a külföldi misszióvezetőknek az október 23-i rendzavarásokról tájékoztatásként - jelentette ki Göncz Kinga a Napkeltében. "Orbán Viktor egyáltalában nem szerepel a levélben, lejáratása pedig még annyira sem" - mondta. Göncz szerint a Fidesz részéről Németh Zsolt azért vádaskodott, hogy elterelje a figyelmet Orbán Viktor strasbourgi beszédéről. Az ellenzéki párt vezetőjének az a kijelentése, hogy a posztkommunista kormányzatoknak ne nyújtson segédkezet az Európai Unió, a külügyminiszter szerint nemcsak Magyarországra "súlyos", hanem a térség mindazon országaira, ahol nem jobboldali kormányok vannak hatalmon.

  • Négy helyen is félpályás útlezárással tiltakoznak a Gyurcsány-csomag ellen a zsámbéki medencében. Az egyik szervező szerint hosszú kocsisorok torlódtak össze. Zsámbékon a Polgári Együttműködés Egyesület, Tökön, Perbálon és Budakeszi határában különféle civil szervezetek hirdették meg a félpályás útelzárást, összesen 30-40 autóval. Az útlezáró tiltakozás nyomán kialakult dugók kárvallottjainak véleménye megoszlott a demonstrációval kapcsolatban, az araszolásra kényszerült autósok egy része egyetértett a tüntetőkkel, más részük szidalmazta őket. A tüntetést mindenhol rendőrök biztosították, atrocitásra nem került sor. (MTI)

  • Egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy nem a rendőrség tolta rá az október 23-i rendzavarókat a Fidesz nagygyűlésére, hanem ellenkezőleg. Szerinte a rendbontók tudatos provokációja volt, hogy az intézkedő rendőröket a Fidesz-gyűlés irányába húzták. Szilvásy az Országgyűlés emberi jogi, nemzetbiztonsági és rendészeti bizottságának közös ülésén be fog számolni, hogy ismert jobboldali szervezetek, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Lelkiismeret '88, a Kurucinfóhoz kötődő körök, illetve a Magyarok Világszövetségének egyes tisztségviselői a zavargások szervezői, köztük olyanok, akik pártkapcsolatokkal is rendelkeznek. (MTI)

  • Szolidaritási menetet szervez a Fidesz

    Szolidaritási menetet szervez szombatra a Fidesz a Terror Háza és az Astoria között, jelentette be Szijjártó Péter szóvivő kedden. Nem lesznek beszédek, csendes, fáklyás demonstráció lesz a rendőri brutailitás ellen, a demokráciáért. mondta Szijjártó.

    A Fidesz kéri a rendőröket, hogy maradjanak laktanyáikban a viperákkal, gránátokkal, gumilöüvedékekkel együtt.

  • A rendőrség a tüntetések előtt 72 órával - azaz szerdán - dönti csak el, mely tüntetéseket veszi tudomásul a november 4-re eddig bejelentett demonstrációk közül. Egy szervezet a már bejelentett rendezvény időpontját, helyszínét is megváltoztathatja, illetve más csoport is jelezhet hasonló igényt a területre, így a szombati rendezvényről még korai lenne határozatokat hozni. A Szabadság térre és a Kossuth térre is több szervezet tett bejelentést, bár ez utóbbit október 23-án műveleti területté nyilvánította a rendőrség.

  • Budapestre tervezett kongresszusa megrendezése miatt aggódik egy amerikai székhelyű multinacionális gyógyszercég, tudta meg az Index. Információink szerint az amerikai központban hónapokkal ezelőtt megkezdték a rendezvény szervezését, de tekintettel a budapesti zavargásokra az anyacég tájékoztatást szeretne kapni a kormányzattól, hogy biztonságos-e Budapesten tartani a jövő hétre tervezett, háromnapos összejövetelt. A kormányszóvivői irodán az erre vonatkozó információnkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták.

  • Hűtlenség miatt jelentették fel Orbánt

    Bár maga sem biztos benne, hogy feljelentése megállja a helyét, "erkölcsi kötelességből" mégis feljelentette Orbánt Varga László. A Fiatal Baloldal elnöke szerint Orbán hűtlenséget követett el, mert az Európai Néppárt frakciójának strasbourgi tanácskozásán elmondott beszédével súlyosan veszélyeztette az ország gazdasági érdekeit.

  • Az MSZP Munkástagozata követeli, hogy a rendzavarók, az uszítók hagyják abba az ország heccelését, jelentette ki a tagozat országos ügyvivő alelnöke. Tatár Csaba. "Mi, akik hetek óta nem a Parlament előtt ücsörgünk munkanélküliek, elvetélt művészek és kiszuperált politikusok között, követeljük, hogy hagyjanak fel az ország felheccelésével, a rémhírekkel és kiforgatott szavakkal történő uszítással!" - jelentette ki. Mint mondta, az Orbán-éra ordító baklövéseire válaszul az akkori ellenzék nem zúdított "csőcseléket" az utcára. A továbbiakban Kovács János, a tagozat országos elnökségének tagja köszönetet mondott a rendőrségnek azért, hogy az elmúlt hetekben és október 23-án tették a dolgukat és védték az értékeket. (MTI)

  • Arra kérte Rogán Antal az V. kerületi demonstrációkra érkezőket, hogy viselkedjenek úgy, mintha vengégségbe jöttek volna. A tüntetés ideje alatt a Batthyány-örökmécses környékének lakói pedig ingyen parkolhatnak a Szent István téri mélygarázsban.

  • Az európai ügyek bizottsága keddi ülésén Orbán Viktort hallgatják meg a Strasbourgban mondott szavai miatt. A Fidesz elnöke azonban késik, így a bizottsági ülés elején egyből 28 perc szünetet rendeltek el.

  • Eörsi bizottsági elnök a Fidesz-honlapról idézte fel, szó szerint mit is mondott Orbán az Európai Néppárt strasbourgi ünnepi frakcióülésén.


  • Eörsi Mátyás a múlt héten kezdeményezte, hogy testületi ülésen hallgassák Orbán Viktort, a pártelnök október 24-én Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán elmondott beszéde miatt. Ebben Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak világossá kell tennie: nem nyújt segítséget semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak.

    A kormánypártok szerint Orbán Viktor ezzel a Magyarországnak járó támogatások megvonását kérte az Európai Uniótól, a Fidesz elnöke szerint viszont félreértelmezik a beszédet, mert abban arra akart rámutatni, hogy az unió például hamis adatszolgáltatás esetén ne nyújtson segítséget posztkommunista kormányoknak, hanem kellő időben hozza nyilvánosságra, hogy az adott kormány megpróbálta becsapni.

  • Minden mondat világos volt - állította Orbán a strasbourgi felszólalásáról, majd hozzátette, akinek a magyar nyelv értelmezésével gondja van, annak áll rendekezésére. A Fidesz elnöke nem érti, hogy miért vannak itt - ő és a bizottság tagjai -, mert a szöveg szerinte nem sértette az ország érdekeit.


  • Hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormány hány van Európában? Az MSZP egyik képviselője azt firtatta, mely országokra vonatkozhatnak még a jelzők, ha nem csak Magyarországra. Eörsi Mátyás bizottsági elnök Orbán egykori miniszterelnöki rádóinterjúját idézte, ahol a volt kormányfő az akkori ellenzéket kárhoztatta, mert szerinte az ország rossz hírét kelti. Később viszont Magyarországot Kuba és Mianmar mellé soroltatták emberi jogi szempontokból.

  • Orbán Viktor többször visszatérve kommunista tempónak minősítette a beszédéről folyó vitát. A pártelnök szerint ez azt jelenti, hogy mevádolják, kérdezik, de aztán senki sem kívácsi a véleményére. Orbán szerint a vádanak semmi köze ahhoz, amit ő mondott Strasbourgban.

    Beszédének ugyanis - szerinte - két dimenziója volt: tisztelgés 1956 előtt, plusz két kérdés az EU előtt álló kihívásokról. Az ellenzéki politkus szerint a néppártiak előtt azt boncolgatta, hogy a kommunizmus örökségétől talán nehezebb megszabadulni, mint magától a kommunizmustól.

    1956 ugyan megmentette Európát, hogy a kommunizmust testközelből kelljen szemlélnie, de most rá kell ébrednie, hogy a posztkommunista kormányok hazudnak. Az EU még nem ébredt rá. 4,6 százlék helyett 11 százalék az szemenszedett hazugság és csalás, utalt az idei költségvetési hiányra Orbán.


    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Orbán nem hajlandó semmilyen vádra érdemben reagálni, szerinte posztkommunista párbeszéd zajlik az uniós ügyek bizottságában. A szocialisták és az SZDSZ-es testületi elnök rendszeresen kikéri magának a hangvételt, és a hírekben citált szövegrészt magyarázatát követeli, a Fidesz-elnök ezt viszont rendre beszéde történelmi léptékű "dimenzióihoz" képest lealacsonyodásnak minősíti. Orbánt populistázzák, Orbán neokommunista emberfajtázik.