Sára, Márió
2 °C
6 °C

A kormánypártok elégedettek, az ellenzék kritizál, a MIÉP hallgat

2001.02.01. 23:15
Kovács László, az MSZP elnöke a miniszterelnök csütörtök esti ország értékelő beszédét kommentálva elmondta: kérdéseikre, melyeket azért tettek fel, hogy ösztönözzék a kormányfőt, foglalkozzon az ország valódi problémáival is, nem kaptak választ. Az SZDSZ elnöke, Demszky Gábor sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormányfő nem beszélt konkrétumokról sem tényekről. Az MDF és a Fidesz vezető politikusai az Index megkeresésére méltatták a beszédet, a MIÉP és az FKGP pedig nem kívánta értékelni az elhangzottakat.
,,Orbán Viktor szép, emelkedett hangulatú, lírai beszéde jórészt Magyarországról, mint hajóról szólt, melynek természetesen ő a kapitánya. A miniszterelnök ezúttal is többször hivatkozott az álomra. Ironikusan azt mondom, nem jó, ha a kapitány nem ismeri saját hajóját, ráadásul álmában kormányoz" - mondta Kovács László a miniszterelnöki ország értékelést kommentálva.

,,Felvetett ösztönző kérdéseink többségét meg sem említette Orbán Viktor. Továbbra sem tudjuk, mi az oka, hogy az 5,5 százalékos gazdasági növekedés ellenére a reálkeresetek csak átlagosan 1,5 százalékkal növekedtek az elmúlt évben, és azt sem tudjuk, hogy a választásokig hátralévő időben az emberek nagyobb mértékben részesednek-e a gazdasági eredményekből" - folytatta Kovács László.

A szocialisták elnöke megszámolta, hogy a kormányfő összesen 27 másodpercig beszélt a mezőgazdaságról, mialatt sem az ágazat súlyos válsághelyzetéről, sem a személyes felelősség kérdéséről nem ejtett szót. ,,A miniszterelnök nem válaszolt arra a milliókat érdeklő kérdésre sem, hogy továbbra is alkalmasnak tartja-e Torgyán Józsefet az agrárium vezetésére." - mondta az elnök értékelésében.

Kovács László Orbán családpolitikát érintő mondatairól így vélekedett: ,,Továbbra sincs változás a kormány családpolitikájában. Minél kisebb jövedelemmel rendelkezik egy család, annál kevesebb támogatásban részesül." Kovács végül kijelentette: ,,A beszédet hallva nem tudom eldönteni, hogy a miniszterelnök nem ismeri az ország gondjait, vagy ismeri, de nem akar szólni róluk."

Demszky: ,,Személyesen zokon vettem a propaganda szintű állítást"

,,A költői beszédben sokat hallottunk a dühöngő viharról és hánykolódó hajóról, de nem hallottunk a hajón elszabadult, fékezhetetlenül lövöldöző hajóágyúról: Torgyán Józsefről." - jegyezte meg a szabad demokraták elnöke a miniszterelnöki beszédről. Demszky hiányolta a tényeket és konkrétumokat, szerinte a miniszterelnöknek egyetlen kritikus mondata volt, amikor elismerte, hogy az egészségügy területén nem tud javulásról beszámolni.

A pártelnök sajnálattal vette tudomásul, hogy az elkövetkezendő 16 hónapban nem lesz adócsökkentés, az egészségügy pedig marad olyan, amilyen volt, és az országépítésről sem hangzottak el konkrét tervek.

,,Személyesen zokon vettem a propaganda szintű állítást a szegény gyerekek számának csökkenéséről. A Tárki adatai szerint a lakosság legszegényebb, legalacsonyabb jövedelmű egytizedén belül a kiskorú gyermekek száma 32 százalékra növekedett" - jelentette ki a pártelnök, aki kommentárjában leszögezte: A miniszterelnök beszédében semmi olyat nem említett, ami miatt a polgárok a kormányukra lehetnének büszkék.

Dávid Ibolya: ,,Az MDF-ben bízhat a kormányzat"

Dávid Ibolya egyetért Orbán Viktor miniszterelnökkel abban, hogy az elkövetkezendő másfél évben még nagyon sok a tennivaló. A Magyar Demokrata Fórum elnöke hangsúlyozta: az MDF stabilizáló, kiszámítható erejére bizton számíthat a polgári kormányzat. Megjegyezte: nem feladata sem kritizálni, sem méltatni a miniszterelnök beszédét, hiszen két és fél éve egy kormányban dolgoznak. Az MDF elnökeként azonban úgy vélem, a következő időszak legfontosabb feladata az lesz, hogy tovább csökkentsük a jövedelmi különbségeket, és kiegyenlítsük az ország különböző területei közötti kirívó eltéréseket - mondta Dávid Ibolya.

Szájer: ,,A miniszterelnök a legfontosabb problémákra tért ki"

A Fidesz álláspontja szerint Orbán Viktor miniszterelnök országértékelő beszédében a legfontosabb társadalmi problémákra tért ki, távlatosan fogalmazott a közös tervek meghatározásakor, s jelezte, hogy a kormány minden polgárra számít a teendők elvégzése során. Szájer József, a Fidesz alelnöke, parlamenti frakcióvezetője csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva közölte: fontos politikai intézménnyé vált a kormányfő országértékelő beszéde, és rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a miniszterelnök a polgároknak is elmondja, hogyan tervezi a kormány az ország elkövetkező időszakát.

A MIÉP nem kíván érdemben reagálni

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) egyelőre nem kíván érdemben reagálni Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ország értékelő beszédére, mert a MIÉP álláspontja szerint a beszédbírálat a Magyar Szocialista Párt "újabb, ezúttal elég ügyes médiatematizálási ötlete". Minden párt mondja el véleményét az Orbán-beszédről, amelyről ők már elmondták a véleményüket, és így szépen megtelik a sajtó a próval és a kontrával, amelyből aztán kiemelkedik a nagyobb hangerővel mondott MSZP-kontra - fogalmazott az MTI-nek Csurka István, a MIÉP elnöke, parlamenti frakcióvezetője.

Bánk Attila üdvözli az évenkénti értékelést

Bánk Attila, kisgazda frakcióvezetője nem érezte elég felkészültnek magát ahhoz, hogy a kormányfő beszéde után azonnal elemezze a kormányfő szavait. Az Indexnek annyit azért megjegyzett, üdvözli az évenkénti értékelést, mely már-már közjogi szerephez jut a közéletben. Számára az volt a legfontosabb, hogy Orbán Viktor meghatározta, milyen feladatok állnak az elkövetkezendő másfél évben a kormánykoalícióra.

A miniszterelnök ország értékelésére elsőként kaptak meghívót az ellenzéki pártok képviselői. A legnagyobb ellenzéki pártot Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese képviselte, a többi ellenzéki politikus azonban - Csurka Istvánt nem számítva - távol maradt az eseménytől. A rendezvényen részt vett a magyar kormány csaknem egésze, hiányzott viszont a sorból Torgyán József vidékfejlesztési miniszter. A szakadár kisgazdákat, egyedül Kiszely Katalin képviselte A nézők között helyet foglalt még Polt Péter legfőbb ügyész, Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, illetve az Orbán-kormány korábbi miniszterei közül Hámori József, illetve Katona Kálmán.