Közeledő álláspontok kábelügyben

2000.06.06. 20:50
Nem született megegyezés a főváros és az Elmű Rt. vezetői közötti keddi megbeszélésén sem a kábelügy rendezéséről. Demszky Gábor főpolgármester elmondta, hogy a tárgyaláson ismertette a fővárosi alapelveket, amelyekre a megállapodást építeni kívánják.
A Budapest alatt húzódó csőrendszer hasznosítása kapcsán első ízben történt egyeztetés a főpolgármester vezetésével. A kábelbotrány során arra derült fény, hogy az Elmü a jelzőlámpákat szabályozó vezetékek mellett szabadon maradó helyekre a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-vel egy egy évtizedekkel ezelőtt kötött megállapodás alapján elkezdte behúzni saját kábeleit.

Demszky az Elmű hétfői írásos tervezetét elfogadhatatlannak nevezte
Demszky Gábor a megbeszélést követően kifejtette, hogy az a korábban létrejött megállapodás-tervezet, amelyet a két fél szignált, összhangban van ezekkel az alapelvekkel. Demszky az Elmű hétfői írásos tervezetét elfogadhatatlannak nevezte, mivel az egy jogszerűtlen előny megtartását célozza.

Az Elmű képviselői belső egyeztetésekre haladékot kértek, s így csütörtökön folytatódik a tárgyalás a kábel-alépítményekről - mondta a főpolgármester. Boross Norbert, az Elmű Rt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy várják a Főpolgármesteri Hivatal illetékeseitől a szerződésmódosítás egységesített szövegtervezetét és bíznak a megegyezésben. Úgy vélik, hogy a főpolgármester által összefoglalt rendezési alapelvek jó része számukra is elfogadhatók.

Az ügyben ugyancsak érintett Fővárosi Közterület-fenntartó rt.-nél nem lesz új vizsgálat a kábelalépítmények hasznosításáról, s nem változtatnak az rt. igazgatóságának ez ügyben hozott korábbi határozatain sem - közölte Bubla Gyula, a társaság felügyelő-bizottságának elnöke. A szocialista politikus nem új vizsgálatokra, perekre van szükség kábelügyben, hanem mielőbbi rendezésére.

A kábelüggyel összefüggő hír az is, hogy a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottsága kedd délutáni ülésén Somlyódy Csaba (MSZP) előterjesztésében elfogadta azokat az alapelveket, amelyek alapján kidolgozhatják a kábelalépítmények hasznosítási koncepcióját.