Zöldek az Elmű ellen

2000.08.10. 17:07
Az Energia Klub környezetvédelmi szempontból aggályosnak tartja az Elmű áramfogyasztás növelését célzó ,,Lépjen előre" fantázianevű akcióját, ezért a Magyar Energia Hivatal közbelépését kérte. A kormánytól a szervezet azt várja, hogy az ősszel elkészülő villamosenergia-törvénytervezetében legyen egy olyan kitétel, amely tiltja a hasonló kampányokat. Az Energia Klub munkatársa szerint az is hátrányokkal jár, ha a fogyasztók áttérnek az éves leolvasásra.
Real life társasjáték
A Budapesti Elektromos Művek Lépjen előre! címmel akciót hirdetett. A Gazdálkodj Okosan (újabb generációnak: Monopoly) elvén alapuló real life társasjáték tájékoztatója szerint, aki bizonyos szaküzletekben augusztus 1. és december 31. között bizonyos háztartási gépeket vásárol, és decemberig a tavalyihoz képest 10-20 százalékkal növeli az áramfogyasztását, sorsoláson vehet részt, amelyen újabb energiafogyasztó háztartási eszközöket nyerhet. Ámon Ada, az Energia Klub munkatársa szerint az Elmű lakossági fogyasztásnövelési vetélkedőjével több gond is van. Egyrészt a környezetvédelmi probléma: a fogyasztás növekedése egy idő után a köztudottan környezetszennyező energiaszektorban termelés-növekedést okoz.

Az egyezmény
A Kiotóban aláírt egyezményben Magyarország azt vállalta, hogy 6 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a '85-'87-es kibocsátások átlagához képest.
A kiotói klímaegyezményben foglaltakat is kevésbé valószínű, hogy teljesíteni tudjuk, ha hasonló akciókat indítanak a szolgáltatók - tette hozzá a környezetvédő. Másrészt Magyarország erőforrás-szegény országnak minősül, ezért szerinte az sem érdekünk, hogy több erőforrást importáljunk valutáért - ez a fizetési mérlegre nyomná rá a bélyegét.

Németországban negyedévente olvashatnak
Az Elmű legnagyobb résztulajdonosa az RWE cég, amely Németországban negyedéves villanyóra-leolvasást tudott elérni. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szerint a felhívás nem sérti a reklámtörvényt, viszont nem biztos, hogy a fogyasztónak kifizetődő az akció: az egyszeri kedvezményért cserébe hosszú távon nő az ügyfél villanyszámlája, s vele együtt az Elmű bevétele. Az Elmű marketing-igazgatója magánbeszélgetésben elmondta: nem tervezik az akció leállítását a zöldek miatt. A civil szervezetek egyébként sem egységesen léptek föl - hangsúlyozta Zsellér Zsuzsanna.
Továbbá a Környezetvédelmi Minisztérium energiatakarékosságra sarkalló stratégiát indított - a program pontjai kifejezetten azzal foglalkoznak, hogyan lehetne ugyanazt a komfortfokozatot kevesebb energia felhasználásával elérni -, ennek szöges ellentéte az Elmű-kampány - hangsúlyozta a szakember. Ámon Ada azt reméli, hogy az emberek vannak annyira okosak, hogy ha kihasználják a felkínált 5 százalékos árkedvezményt, akkor olyan energiatakarékos termékeket vásárolnak, amelyek csökkentik a fogyasztást. A környezetvédő szerint ha az Elmű hasonló kampányba fog, azt a saját zsebéből fedezze, ne a fogyasztóval fizettesse ki.

Nem az első hasonló akciója ez az Elműnek - folytatta a szakember: korábban óriásplakátokon hirdetett klíma- és bojlerakciót, amelyekkel szintén a fogyasztás növelésére próbálták rávenni az embereket.

A Reális Zöldek a kampány mellett
A Reális Zöldek Klubja képviseletében Juhász József - aki korábban Pepó Pál környezetvédelmi miniszter mellett is felemelte szavát - hangsúlyozta: EU-tagságunk sokat hangoztatott feltétele a felzárkózás az ipar, a szolgáltatások, a mezőgazdaság és nem utolsó sorban az életszínvonal területén. Az Elmű ebben kíván segíteni azzal az akciójával, amelyben támogatást nyújt a háztartásoknak a magasabb igényeket kielégítő berendezések üzembe állításához.
Indirekt módon, de hasonló a célja az áttérésnek az áramfogyasztás egyéves leolvasására is Ámon Ada szerint, hiszen márciusban nem annyit fogyaszt az ember, mint augusztus és december átlagában, a visszatérítés viszont egészen biztosan akadozni fog. Másrészt, aki nem marad a havi leolvasás mellett, hanem azzal, hogy nem válaszol az Elmű levelére, áttér az egyéves leolvasásra, kiszolgáltatottabb lesz. Feladja a szolgáltató ellenőrzésének lehetőségét, azt is nehezebben tudja bebizonyítani, ha nem annyit fogyasztott, mint amit számláztak neki. Harmadrészt, ha valaki átállt az átalányfizetésre, a visszalépés is nehézkes - a prospektus erről a lehetőségről még említést sem tesz.

Az Energia Klub a Magyar Energia Hivatal közbelépését kérte, a kormánytól pedig azt várja, hogy az ősszel elkészülő villamosenergia-törvénytervezetben már szerepeltessen olyan kitételt, amely tiltja a hasonló akciókat - így Ámon Ada.

A Magyar Energia Hivatal igazgatóhelyettese, Györke Béla elmondta: hivatalos véleményt még nem tud mondatni, egyelőre vizsgálják az ügyet.