Valér
4 °C
8 °C

Elnökválasztás: halasztana a Fidesz?

2005.05.17. 07:10
A Fidesz azt mérlegeli, hogy Mádl Ferencet egy évre felkérik a folytatásra, majd - a reménybeli választási győzelem után - "saját elnökük" lehet. Egy másik verzió szerint Szili Katalint segítik győzelemre.
A parlament folyosóin és a pártszékházakban újabb és újabb forgatókönyvek születnek a köztársasági elnök megválasztására. A Népszabadság információi szerint nemcsak az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hanem a Fidesznek is kellemetlen a kialakult helyzet.

Fideszes körökben azt is mérlegelték, hogy Mádl Ferencet egy évre kérik fel a folytatásra, azután egy reménybeli választási győzelmet, majd Mádl lemondását követően "saját elnökük" lehet.

A lap úgy tudja, ez a megoldás sem bírja rá a jelenlegi elnököt arra, hogy hirtelen "rábukkanjon" kényszerítő körülményekre.

Az ellenzéki pártban ugyanakkor írhatnak olyan forgatókönyvet is, mellyel Szili Katalint segítik győzelemre. A házelnök eddig is nem kevés gesztust tett a jobboldalnak, ha pedig ellenzéki segédlettel választják meg, vélhetően még többször akarja majd "megteremteni a nemzet egységét".

Vasárnap járt volna le a Fidesz kezdeményezte szimpátiaszavazás határideje, ám a "nép köztársasági elnökét" kijelölő akciót egy héttel meghosszabbították.