Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az SZDSZ-szavazók többsége is Szilit támogatja

2005.04.27. 08:56
A Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint egyik párt, még az SZDSZ hívei között sincsenek többségben azok, akik támogatnák a szabad demokraták vétóját Szili Katalin államfői székbe ültetésével kapcsolatban. A Fidesz szimpátialistáján szereplő ötök közül Szili az első, második Mádl, Gombár Csaba messze a legutolsó. Fodor Gábor szerint a közvélemény alakítható, az emberek pedig azok közül választanak, akiket már ismernek.

Nem várható, hogy a jelenleg csak a szocialisták által támogatott Szili Katalin mögül kihátrálna az MSZP pártvezetése, ugyanis kedden az elnökség megismerhette azt a felmérést, amit a Szonda Ipsos készített, és amely szerint a házelnök Szili a legtámogatottabb jelölt a Fidesz szimpátialistáján szereplő öt esélyes közül, írja a Népszabadság.

A közvélemény-kutató cég április 20. és 21. között készített felmérése szerint egy feltételezett közvetlen elnökválasztáson az MSZP-jelölt Szili a szavazatok 35, a Fidesz által támogatott jelenlegi államfő Mádl Ferenc 28, az MTA volt elnöke, MSZP-jelölt Glatz Ferenc 17, a civilek (Védegylet) és az MDF által támogatott alkotmányjogász Sólyom László 6, míg az SZDSZ jelöltje, a szociológus Gombár Csaba pedig csupán 1 százalékot szerezne.

A többség Szilit támogatná

A Szonda a pártpreferenciák alapján készített felmérése ugyancsak meglepő eredményt hozott: az MSZP-szavazók körében Szili támogatottsága kétharmados, de az SZDSZ hívei is őt támogatják a legtöbben (Szilit 30, Mádlt 26, Glatzot 22, Gombárt 8 százalék), míg a saját jelöltet a legkevesebben, írja a lap.

A lap emlékeztet: az SZDSZ által megrendelt, két héttel ezelőtt ismertetett felmérés szerint Szili csak húsz százalékot kapott, de azon a listán szerepelt Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, aki az SZDSZ-szavazók közül legtámogatottabbnak bizonyult.

A felmérés szerint az SZDSZ Szilit elutasító álláspontja sem a liberális párt szavazótáborában a legnépszerűbb, ahol 53 százalék támogatja, 37 ellenzi a házelnök köztársasági elnöki jelölését. Az összes megkérdezett körében viszont enyhe, 52 százalékos a támogatottsága annak az álláspontnak, hogy az SZDSZ támogassa Szilit, miközben 31 százaléka ért egyet az elutasítással, ők nagy részben a Fidesz szimpatizánsai.

Fodor: a közvélemény alakítható

A felmérés eredményeiről a lap megkérdezte Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivőt, aki szerint a Szonda általános felmérésében kicsi lehetett a szabad demokrata minta, ezért az nem reprezentatív. Fodor Gábor az MTV reggeli műsorában, a Nap-keltében elmondta, két dolog, hogy az emberek kit ismernek, vagy kit szeretnek, a "közvélemény alakítható". A politikus emlékeztetett arra, hogy 1990-ben még az MSZMP/MSZP vezető ismert politikusai vezették a népszerűségi listákat, miközben a választásokat elvesztették.

A köztársaságielnök-jelölt személyéről hetek óra megy a vita a koalíciós pártok között, az utóbbi két hétben pedig patthelyzet alakult ki: az SZDSZ nem hajlandó a szerinte pártpolitikus, MSZP-jelölt Szili Katalint támogatni, a szocialisták viszont, akiknek másfél héttel ezelőtti pénteki pártkongresszusán a házelnök Glatz Ferencet megelőzve a legnagyobb támogatottságot érte el, ragaszkodnak hozzá. A Fidesz az utcán kérdezi meg az emberek véleményét öt, fentebb felsorolt személlyel kapcsolatban, és csak azután alakítja ki álláspontját.